11 Απριλίου, 2016

Η μεγάλη εβδομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Μετά από μια σειρά σπασμωδικών κινήσεων, λεονταρισμών και επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να αυτοπαγιδευθεί και πέραν τούτου, είναι έτοιμη να συμπαρασύρει σύσσωμο το ελληνικό ποδόσφαιρο στην απομόνωση. Χωρίς να έχει μπορέσει να επιλύσει επί της ουσίας τα ζητήματα του όντως προβληματικού χώρου του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού αρκείται στο να ξιφουλκεί εναντίον δικαίων και αδίκων και να πετάει το μπαλάκι αριστερά-δεξιά, επικαλούμενος μια δική του εκδοχή κάθαρσης.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι κάτι που για ακόμη μία φορά η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να αντιληφθούν, καθώς δεν μπορούν ή μάλλον δεν θέλουν να αναλογιστούν ότι ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων (εθνικών και συλλόγων) από κάθε διεθνή διοργάνωση θα προκαλέσει ζημία σε όλο το οικονομικό οικοσύστημα γύρω από το ποδόσφαιρο, σε απώλεια εσόδων για το κράτος και σε απώλεια θέσεων εργασίας. Στο αμιγώς αθλητικό μέρος, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα δεχθεί δραματικό πλήγμα, εξαιτίας της φυγής ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό, αλλά κυρίως οι επιπτώσεις θα φανούν στα τμήματα υποδομών, που χωρίς διεθνείς διοργανώσεις, θα ατονήσουν τα εθνικά κλιμάκια και η σοβαρή δουλειά που γίνεται εκεί.

Παράλληλα, ενώ οι δημόσιες δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού δεν λείπουν, υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία ναι μεν δεν επιβεβαιώνονται, αλλά ούτε και διαψεύδονται, για συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών εκπροσώπων με παράγοντες-ιδιοκτήτες ΠΑΕ, οι οποίες γίνονται (;) εν κρυπτώ…

Ελπίζουμε όλη αυτή η τραγικά αναποτελεσματική και βλαπτική διαχείριση εκ μέρους της Κυβέρνησης να μην τελεσφορήσει και ευχόμαστε η Παρασκευή 15 Απριλίου να μην είναι η Μεγάλη Παρασκευή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Με ορατό τον κίνδυνο του Grexit στο ποδόσφαιρο και έχοντας πλήρη γνώση για το μέγεθος και την έκταση των επιπτώσεων που αυτό πρόκειται να επιφέρει στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία, ο Βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αθλητισμού και Οικονομικών ζητώντας ενημέρωση για το σχέδιο της Κυβέρνησης εν όψει του απευκταίου όπως η ίδια λέει συμβάντος!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον α) Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
β) Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τις επιπτώσεις ενός ποδοσφαιρικού Grexit»

Μετά την από 5 Απριλίου 2016 επιστολή της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) στην οποία εμπεριέχεται η απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA, καθίσταται σαφές ότι οδεύουμε προς αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από κάθε διεθνή διοργάνωση εάν δεν ανακληθεί μέχρι την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, η απόφαση οριστικής διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδας. Παράλληλα, και για ακόμη μία φορά, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Κοντονής σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, παραμένει ανυποχώρητος στις αποφάσεις και τις θέσεις του, συντείνοντας στη «λύση» της αποβολής των ελληνικών ομάδων και της εθνικής ομάδας από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και αναφέροντας ότι «Κάθε ώρα που περνάει πλέον μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που η Κυβέρνηση θεωρεί πως είναι απευκταίο».

Με ορατό όσο ποτέ άλλοτε το σοβαρό ενδεχόμενο ενός Grexit στον χώρο του ποδοσφαίρου, το Ποτάμι έχει ήδη δηλώσει ότι αυτό αποτελεί μια εξέλιξη βαριάς οπισθοδρόμησης του ελληνικού αθλητισμού στο σύνολο του. Για αυτό και ελπίζει να αποφευχθεί έστω την τελευταία στιγμή, αν όμως συμβεί, τότε την απόλυτη πολιτική ευθύνη για το καταστροφικό αυτό γεγονός φέρει η Κυβέρνηση με την αστοχία και τη σπασμωδικότητα των χειρισμών της.

Η Κυβέρνηση οφείλει ασφαλώς να ασχοληθεί σοβαρά και με σχέδιο, με την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του, ιδίως της βίας εντός και εκτός γηπέδων, της χειραγώγησης αγώνων και της γενικότερης αφερεγγυότητας του ποδοσφαιρικού προϊόντος. Οφείλει να το κάνει γιατί το ποδόσφαιρο ενδιαφέρει και ψυχαγωγεί εκατομμύρια Έλληνες. Ο σκοπός όμως αυτός, όχι μόνο δεν εξυπηρετείται αλλά ακυρώνεται στο σύνολό του όταν η Κυβέρνηση εκδηλώνει πλήρη αδυναμία οριοθέτησης του αυτοδιοικήτου σε σχέση με το ισχύον νομικό πλαίσιο, και όταν ενεργεί χωρίς σύνεση και χωρίς στάθμιση των συνεπειών και των διεθνών συνθηκών. Κινδυνεύει να προκαλέσει, εν γνώσει της, τον αποκλεισμό των εθνικών μας ομάδων (όλων των κατηγοριών) και των ελληνικών συλλόγων από τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες ακόμα και για τα τμήματα των υποδομών (ακαδημίες) όπου, χωρίς συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις, θα ατονήσουν όλα τα εθνικά κλιμάκια και η δουλειά που γίνεται εκεί. Όμως, η ιδέα ότι ο απομονωτισμός και η περιέλευση της χώρας σε θέση παρία του παγκόσμιου αθλητισμού αποτελεί οδό εξυγίανσης, είναι εντελώς εσφαλμένη ιδίως όταν η Κυβέρνηση εμφανίζεται ανήμπορη να προτείνει αξιόπιστες λύσεις και στέκεται μόνο σε επικοινωνιακούς διαγκωνισμούς.

Πέραν όμως των αθλητικών και αγωνιστικών συνεπειών που είναι προφανείς και καταστροφικές και αναφέρονται ρητά και στην επιστολή της FIFA, η Κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί και τις παράπλευρες οικονομικές συνέπειες ενός Grexit στο ποδόσφαιρο και στη χώρα. Από μελέτες που έχουν γίνει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 2012 η μεσοσταθμική συμμετοχή της αθλητικής δραστηριότητας είναι 2,98% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 3,51% στις θέσεις εργασίας. Για την Ελλάδα, πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2014) υπολόγισε την ετήσια, άμεση συνεισφορά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην ελληνική οικονομία σε 1,2 δις ευρώ. Αυτή η συνεισφορά θα επηρεαστεί δραματικά από τις διαφαινόμενες εξελίξεις, με τεράστια ζημία στην οικονομία της χώρας αλλά και στις θέσεις εργασίας, σε μία περίοδο που αναζητά διεξόδους από την κρίση. Αναφέρουμε ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τον οικονομικό αντίκτυπο στα μαζικά μέσα ενημέρωσης (ειδικά στη συνδρομητική τηλεόραση και στον αθλητικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό), στις μεταφορές, στους πολλαπλούς συνδεδεμένους τομείς παροχής υπηρεσιών, στην εμπορία και διαφήμιση προϊόντων, στον τουρισμό κ.ο.κ.

Το Ποτάμι χωρίς μικροπολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες ακολουθεί υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση στα ζητήματα του ευαίσθητου χώρου του αθλητισμού, έχοντας καταθέσει τις προτάσεις και τις ενστάσεις του τόσο στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας όσο και στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο περί εναρμόνισης των κανονισμών αντιντόπινγκ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιο είναι ακριβώς το έτοιμο σχέδιο της Κυβέρνησης, στο οποίο αναφέρεται ο Υφυπουργός Αθλητισμού, για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε περίπτωση διεθνούς αποκλεισμού;

2. Έχετε διερευνήσει και μελετήσει την έκταση των επιπτώσεων ενός πιθανού Grexit του ποδοσφαίρου στην ελληνική οικονομία; Πώς προτίθεστε να διαχειριστείτε τις περιπτώσεις ακύρωσης συμβάσεων και της φυγής των χορηγών, την απώλεια εσόδων από τη φορολογία κυρίως των ξένων παικτών, και τον κίνδυνο να εκτεθεί το Δημόσιο σε αγωγές αποζημίωσης; Επίσης, έχετε αναλογιστεί την επίπτωση που μπορεί να έχει αυτό στην αύξηση της ανεργίας;

3. Πέραν των συνεπειών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχετε διερευνήσει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην οικονομική στήριξή του;

4. Με ποιόν τρόπο θα διασφαλισθεί η μελλοντική επανεισδοχή του ελληνικού ποδοσφαίρου στους κόλπους της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας μετά από ένα Grexit; Υπό ποιο καθεστώς και ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αυτό και σε τι βάθος χρονικού ορίζοντα θα καταστεί πάλι η Ελλάδα ισότιμο μέλος;

5. Έχουν αναληφθεί άλλες πρωτοβουλίες συνάντησης εκπροσώπων της Κυβέρνησης με εκπροσώπους των ΠΑΕ πέραν της ακυρωθείσας συνάντησης 3 ιδιοκτητών ΠΑΕ με τον Υφυπουργό Αθλητισμού στις 24/03/2016; Και αν έχουν όντως αναληφθεί τέτοιες πρωτοβουλίες, πότε πραγματοποιήθηκαν και με τη συμμετοχή ποιων κυβερνητικών και ποδοσφαιρικών παραγόντων;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ