13 Οκτωβρίου, 2015

«Η κυβέρνηση εξαφάνισε με ένα νομοσχέδιο ό,τι έκανε τους πρώτους 7 μήνες»

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές για το Σχέδιο Νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι συνάδελφοι,

Αλήθεια αναρωτιέμαι τι μπορώ να πω εγώ μετά μετά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπαδόπουλο. Για μια στιγμή αναρωτήθηκα κ. Παπαδόπουλε αν θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο. Σας είδα να έχετε μάλλον ζητήματα συνειδήσεως.

Απλώς ευχαριστώ για τη βοήθεια στην αντιπολίτευση. Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα.

Ως τώρα πέφτατε από τον ουρανοξύστη των 50 ορόφων και σας ρωτούσαν στον 40ο πως πάει και λέγατε «ως εδώ καλά». Στον 30ο, στον 20ο, στον 10ο. Ε, τώρα φθάσατε στο ισόγειο.

Καλώς ήλθατε.

Την τελευταία φορά σας στενοχώρησα λιγάκι επειδή είπα ότι λέτε ψέμματα και σας πείραξε – εγώ όμως έκανα πολιτική κριτική δεν σας είπα ψεύτες για τον Γενάρη. Τότε δεν ξέρατε, ήσασταν αφελείς. Βέβαια ούτε ξέρατε, ούτε ρωτούσατε και βρίζατε ως προδότη όποιον σας τα έλεγε, αλλά άλλη ιστορία αυτή. Σας είπα ψεύτες για τον Σεπτέμβρη, το παράλληλο πρόγραμμα και την διαπραγμάτευση. Σήμερα ο κ. Χουλιαράκης τι μας είπε; Ότι υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα. Σφάζουμε με αυτό το νομοσχέδιο αλλά υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα. Επιτέλους σταματήστε το αυτό το πράγμα. Υπόσχομαι όμως όσο διαρκεί αυτή η ομιλία να μην σας πω ψεύτες. Αντί για αυτό θα διαβάσω κάτι, ένα μικρό απόσπασμα:

«Κάνω έκκληση και στους Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας και στους εκπροσώπους της Κυβέρνησης να μην ξαναδούμε το ίδιο έργο που είδαμε με το ασφαλιστικό και με το μνημόνιο και με τα προηγούμενα αντιλαϊκά «πακέτα». Αυτό το έργο, «πονάει η ψυχή μου που σας τα παίρνω αλλά είμαι αναγκασμένος, λυπάμαι, δεν κοιμάμαι τα βράδια, κλαίω αλλά θα το κάνω» που το παίζουν Υπουργοί στα κανάλια και στη Βουλή, «αυτό το έργο είναι αντίθετο με τη συνείδησή μου, είναι έξω από το πρόγραμμά μας, έξω από την ιδεολογία μας, αντίθετο με το DNA του ΠΑΣΟΚ αλλά θα το ψηφίσω διότι α΄, β΄, γ΄» παρακαλώ να σταματήσει. Δεν πείθει πια. Το έργο έχει κουράσει. Κατεβάστε το. Αλλάξτε το έργο. Παίξτε κάτι άλλο. Προβάλλετε άλλα επιχειρήματα. Αν πιστεύετε ότι τα μέτρα σας είναι σωστά και δίκαια, να έχετε το θάρρος να τα υποστηρίξετε σωστά και δίκαια. Αν πιστεύετε ότι είναι άδικα και έξω από την ιδεολογία σας, αλλάξτε τα, για να είναι πιο κοντά στην ιδεολογία σας, εκτός αν θεωρείτε –πράγμα πολύ κακό για ένα κόμμα που αυτοχαρακτηρίζεται ως σοσιαλιστικό- ότι σε εποχές κρίσης ο σοσιαλισμός πρέπει «να πηγαίνει περίπατο» και όλοι πρέπει να προσχωρούν στο νεοφιλελευθερισμό.»

Δημήτρης Παπαδημούλης
Ν.3865/2010
21.07.2010

Χορεύετε εσείς στους Ευρωπαίους; Γιατί αυτά λέγατε. Μέχρι 3 μήνες πριν, αυτά λέγατε. Λέγατε μονομερείς ενέργειες από πού και ως πού; Και τώρα τα παίρνετε όλα πίσω. Όλα.

Τι είστε λοιπόν, τι κάνετε;

Πρόχειροι. Φέρνετε προχειρογραμμένες διατάξεις που γράφτηκαν στο πόδι. Θα μου πείτε, κάνετε κάτι άλλο από ό,τι κάνατε 8 μήνες τώρα; Όχι.

Ένα μόνο παράδειγμα θα σας δώσω: Άρθρο 3 παράγραφοι 2,3,4. Μιλάτε για τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος ενώ εννοείτε τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας. Μικρό θα μου πείτε. Άλλος ο ένας, άλλος ο άλλος! Το αστείο ξέρετε ποιο είναι; Με άλλη διάταξη διορθώνετε τέτοιου είδους λάθος σε προηγούμενο νόμο. Μια διάταξη διορθώνετε, τρεις εισάγετε. Τέτοιες πιθανότητες δεν είχε ούτε ο Ηρακλής με την Λερναία Ύδρα. Εκεί για κάθε κεφάλι έβγαιναν δύο, δεν έβγαιναν τρία.

Βιάζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μια μέρα και κάτι διαβούλευση και εμφανίζονται τα άρθρα 10-11-12, πάρα πολύ σημαντικά και τεράστια άρθρα, τα οποία δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη διαβούλευση. Βάζετε διατάξεις που δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις. Γιατί σε νομοσχέδιο που το πάμε με το ενισχυμένο επείγον να βάζετε τέτοιες διατάξεις; Μήπως για να μην συζητηθούν; Να περάσουν λάθρα χωρίς συζήτηση; Είστε λαθρονομοθέτες;

Στο άρθρο καταργείτε τις διατάξεις με 2 αρνήσεις. Πώς το βρήκατε αυτό; Μέχρι και η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση του ΓΛΚ μπερδεύτηκαν και νόμιζαν ότι παίρνετε το 1/1 και το πάτε στην 1/9. Ενώ στην πραγματικότητα καταργείτε την διάταξη που έλεγε από 1/1 σε 1/9, επαναφέροντας από 1/9 σε 1/1. Αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να κοροϊδέψετε το σώμα και τους υπολοίπους. Μπερδέψατε μέχρι και την αιτιολογική έκθεση και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Είναι τρομερό.

Έχουμε μια περίεργη επέκταση σύμβαση φύλαξης του ΣΔΟΕ. Τι σχέση έχει αυτή με το μνημόνιο; Προσπαθείτε να καλύψετε κάποιες συμβάσεις; Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να την συζητήσουμε σε αυτό το κατεπείγον. Φέρτε τη στο επόμενο νομοσχέδιο.

Μεταβατική περίοδος για αλλαγή των φορτηγών. Αυτό είναι μνημονιακή υποχρέωση; Τα ανταποδοτικά τέλη στον ΤΑΙΠΕΔ στο άρθρο 13, η εξαίρεση, και αυτό είναι μνημονιακή υποχρέωση; Από πού και ως πού παρεισφρύουν αυτά τα πράγματα. Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι κάτι άλλο θέλετε να πετύχετε. Αποσύρετέ τα και με ηρεμία στο επόμενο νομοσχέδιο να τα συζητήσουμε.

Τι άλλο κάνετε; Παίρνετε πίσω ό,τι κάνατε 8 μήνες. Δεν ντρέπεστε; Πώς κοιτάτε τον κόσμο στα μάτια; Έχετε εξαφανίσει ό,τι κάνατε τους τελευταίους 8 μήνες. Το μόνο που έχει μείνει η ιστορία να γράψει για τους τελευταίους 8 μήνες είναι:

Οι 17 ώρες διαπραγμάτευσης του Πρωθυπουργού, το άνοιγμα της ΕΡΤ και οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ.

Με αυτό εδώ το νομοσχέδιο εξαφανίζετε οτιδήποτε άλλο έχει γίνει.

Έτσι όμως ξευτελίζουμε τον ελληνικό λαό, όταν φέρνουμε διατάξεις 3 μηνών. Τα κάνουμε χειρότερα γιατί όταν έχεις μια διάταξη που του επιτρέπεις να πληρώσει λιγότερες εισφορές, δεν μπορείς να έρχεσαι να του τα ζητάς αναδρομικά τώρα. Καλύτερα να μην το κάνατε ποτέ.

Όταν δίνετε 260 ευρώ σύνταξη σε ανασφάλιστους και την παίρνετε πίσω 3 μήνες μετά, αυτό λέγεται κλοπή. Ψηφοκλοπή λέγεται αυτό. Το ψηφίζετε 3 μήνες πριν τις εκλογές και μια εβδομάδα μετά τις εκλογές το παίρνετε πίσω. Αν το έκανε οποιοσδήποτε άλλος πώς θα το χαρακτηρίζατε εσείς; Διατάξεις που θα ίσχυαν 2 μήνες πριν τις εκλογές και 1 μήνα μετά!

Σκοτώνετε κάθε διάταξη που έφερε ο κ. Στρατούλης. Τόσο μένος; Δεν έχει μείνει καμία διάταξη που έφερε ο κ. Στρατούλης. Αυτός ο νόμος είναι Στρατουλοκτόνος. Δεν μπορείς να τον πεις κάτι άλλο.

Δεν έχετε σεβαστεί οτιδήποτε έχει φέρει. Με το άρθρο 21 έχετε πάρει το μαχαίρι και καταργείτε όλες τις διατάξεις. Έχω απόδειξη για αυτά που λέω: παίρνετε με το άρθρο 21 πίσω τη δυνατότητα του ΕΤΑΑ να πληρώνουν 2 κλάσεις λιγότερες. Αυτό το έκανε ο κ. Στρατούλης. Όμως υπάρχει διάταξη της ΝΔ με τον 4075 που το ίδιο μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ. Αυτήν την αφήνετε. Τους νόμους της ΝΔ τους αφήνετε και τους ίδιους νόμους του κ. Στρατούλη τους σφάζετε. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Μπορεί να είναι η συνείδησή τους και να τους δυσκολεύει. Να τους λέει αυτά που πιστεύουν στην πραγματικότητα.

Για να προχωρήσουμε.

Είστε όμως και κοινωνικά ανάλγητοι. ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ.

Κόβετε την κατώτατη σύνταξη. Κόβετε οριζόντια την δυνατότητα μείωσης κλάσης που αύξησε τα έσοδα. Χρησιμοποιείτε τους πολίτες σαν παιχνίδι. Γράψε – σβήσε τις διατάξεις γύρω από τις εκλογές. Παγκόσμιο ρεκόρ διατάξεων με την μικρότερη διάρκεια.

Δεν προσέχετε με την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκων και θα οδηγήσετε ανθρώπους στην ανεργία.

Χαλάτε τις δόσεις που έδωσαν μισή ανάσα. Στατιστικά βέβαια η κριτική που σας έκανα ισχύει στο ακέραιο. Είδαμε χθες ότι απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό οι δόσεις. Μάθαμε πως το 10% των οφειλετών (35.000 από τους 350.000) και το 1/6 των χρημάτων, 1 δισ. ευρώ, έχουν χάσει τη ρύθμιση, βγήκαν μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες. Σας είπα τότε και θα σας το θυμίζω πως δεν κρίνουμε τη ρύθμιση με το πόσοι μπήκαν αλλά με το πόσοι μένουν μέχρι το τέλος. Έτσι κρίνονται οι ρυθμίσεις. Και υπό αυτή την έννοια δεν είναι κακό όποιος μπορεί να πληρώσει να μην του δίνουμε όλες τις δόσεις. Αλλά παίρνετε πίσω και το επιτόκιο. Το οποίο το πάτε μπρος και πίσω. Έχετε ζαλίσει όλη την ελληνική κοινωνία.

Προωθείτε την διαφθορά. Μας λέτε ότι θα καταπολεμήσετε την μικρή, την μεγάλη και τη μεσαία διαφθορά, αλλά την προωθείτε. Με το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 επιτρέπετε τις εκπρόθεσμες δηλώσεις όσο ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη. Αυτό για να καταλάβει ο κόσμος είναι ευκαιρία για συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι. Όσο ξεκινάει ο έλεγχος, λέει ο εφοριακός, «ξέρεις θα σου βγει ένα εκατομμύριο κάνε τη δήλωση να μην έχεις τα πρόστιμα του ελέγχου». Με τη δήλωση πας μόνο στην εκπρόθεσμη υποβολή. Καθυστερούμε λοιπόν τον έλεγχο. Του δίνουμε τη δυνατότητα να κάνει εκπρόθεσμα τη δήλωση κατά τη διάρκεια του ελέγχου και όλα μέλι γάλα. Είναι δυνατόν να αφήνετε αυτό το πράγμα; Εάν θέλετε να το αφήσετε γιατί οι δηλώσεις έχουν και άλλα περιφερειακά στοιχεία, βάλτε ρητά: «δεν θα λαμβάνετε υπόψη η δήλωση που έγινε κατά τη διάρκεια του ελέγχου». Να επιβάλεις τα πρόστιμα σαν να μην υπήρχε η δήλωση. Όχι μετά τον έλεγχο να έρχεσαι και να λες μου ξέφυγε, είχα και ένα εκατομμύριο αδήλωτο, ενώ σε έχουν πιάσει. Ή πάρτε το πίσω ή διορθώστε το.

Τελειώνοντας.

Δεν θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό. Πού είναι η αλλαγή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Ο κ. Φίλης είπε πως με 4 υποθέσεις φοροδιαφυγής θα φέρει το ισοδύναμο. Εγώ λοιπόν δεν ψηφίζω τίποτα μέχρι να φέρετε 4 υποθέσεις φοροδιαφυγής και μετά θα σκεφτώ αν θα ψηφίσω αυτά που φέρνετε. Να κάνετε 4 υποθέσεις φοροδιαφυγής, να πείσετε την τρόικα ότι αυτό είναι το ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, να φέρετε τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση εδώ και τότε ξανασυζητάμε το αν θα ψηφίσουμε τα νομοσχέδια. Μέχρι τότε όχι. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ανάλγητα και υφεσιακά μέτρα. Μέτρα αποτέλεσμα της ανικανότητάς σας και πριν τη διαπραγμάτευση αλλά και τώρα. Γιατί τώρα μας τα λέτε. Τι μας λέει ο Υπουργός Γεωργίας; Είναι ανοικτό το θέμα φορολόγησης των αγροτών ακόμα. Αφού είναι ανοικτό δεν θέλω τη συμφωνία. Θέλω αυτό που είναι ανοικτό να το κλείσετε υπέρ του ελληνικού λαού.

Κύριοι και Κυρίες της συμπολίτευσης φοβάμαι πως δεν έχετε συνείδηση του τι υπόσχεστε και του τι τελικά κάνετε. Εμείς όμως θα είμαστε εδώ για να είμαστε η χαμένη συνείδησή σας.

Χάρης Θεοχάρης - Βουλευτής Β' Αθήνας