9 Μαρτίου, 2016

Οι εθνικές πολιτικές στο προσφυγικό οδηγούν σε εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες μας

Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του Ποταμιού στο ΕΚ Μίλτος Κύρκος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ με θέμα τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Ακολουθεί η παρέμβαση:

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναζητούσαμε πάντα τους νόμιμους και ασφαλείς δρόμους εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ.
Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ανακοινώθηκε το σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, που αποτελεί έναν τέτοιο δρόμο. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την επιστροφή όλων των οικονομικών μεταναστών μέσω της Τουρκίας στις χώρες τους, μας κάνουν να περιμένουμε με αγωνία την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Όμως ποιο είναι το κόστος που θα πληρώσουμε για αυτά; Δεν είναι τα 3-5 δις που θα δοθούν για την καλυτέρευση της ζωής των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Είναι οι σαφείς εκπτώσεις που κάνουμε στις αρχές και αξίες μας κυρίως αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και η παντελής έλλειψη αλληλεγγύης.

Αυτό είναι το αντίτιμο που πληρώνουμε όταν υποχωρούμε στις φοβικές φωνές και δεν προχωράμε στην εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, με στόχο την Ευρώπη των πολιτών και όχι των κρατών.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ μας είπε το 2014 ότι αυτή η Επιτροπή είναι Επιτροπή «τελευταίας ευκαιρίας». Δεν το ξεχνάμε και απαιτούμε από την Επιτροπή να πράξει το καθήκον της».

Δείτε στον παρακάτω το βίντεο: