23 Φεβρουαρίου, 2016

Η Ελλάδα στρατηγικός παίκτης στην προώθηση του LNG στην Aν. Μεσόγειο

Tην εναρκτήρια τελετή του ευρωπαϊκού προγράμματος Poseidon Med ΙΙ που έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε με ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.

Στην τελετή συμμετείχαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι των κύριων εταίρων του Προγράμματος. Το Poseidon-Med II, με συνολική χρηματοδότηση 53,3 εκατ. Ευρώ, έχει στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς κόμβου υποδομών ανεφοδιασμού με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) στην Ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό την εισαγωγή του ΥΦΑ ως κύριου καύσιμου για την ναυτιλιακή βιομηχανία καθιστώντας την έτσι πιο αποτελεσματική και βιώσιμη. Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται και η μείωση των εκπομπών θείου από τις ναυτιλιακές μεταφορές κατά 0,5%.

Ο κ Κύρκος, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών, είχε πρόσφατα διοργανώσει εκδήλωση για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές απαιτήσεις όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών θείου στις θαλάσσιες μεταφορές. Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. «Το πρόγραμμα Poseidon Med κατάφερε να αναταράξει τα νερά της ναυτιλίας στην Ελλάδα και έχει λάβει θετικά σχόλια από τη ναυτιλιακή κοινότητα, την τοπική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία. Θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία, αντί να επενδύουμε στο παρελθόν. Θα πρέπει να προωθήσουμε προγράμματα που ωφελούν τους πολίτες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. H πράσινη οικονομία πηγαίνει χέρι-χέρι με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας. Αγωνιζόμαστε για μια πράσινη ανάκαμψη, την προώθηση της απασχόλησης στις περιβαλλοντικές βιομηχανίες, τις νέες μορφές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Αλλά μόνο αν η κοινωνία απαντά με συγκεκριμένες και τολμηρές προτάσεις μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσω στοχευμένων επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί σε κόμβο διανομής LNG και να συμμετέχει στην ανανέωση του ευρωπαϊκού στόλου», δήλωσε ο κ Κύρκος.