13 Μαΐου, 2015

Η απουσία σχεδίου για την απλούστευση διαδικασιών απειλεί τα ΚΕΠ με κατάρρευση

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την υπερφόρτωση των ΚΕΠ και την παντελή έλλειψη πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την υπερφόρτωση των ΚΕΠ και την παντελή έλλειψη πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Ο βουλευτής τονίζει ότι τα ΚΕΠ έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε «χωματερή» στην οποία καταλήγουν αθρόα, χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό οι διαδικασίες που προκύπτουν από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ο όγκος εργασιών των ΚΕΠ έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συνεχώς νέες διαδικασίες που αφορούν πολυπληθείς ομάδες πληθυσμού προστίθενται στις αρμοδιότητές τους.

Απέναντι σε αυτή τη ραγδαία αύξηση του φόρτου εργασίας, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία μέριμνα ούτε για την ενίσχυση των ΚΕΠ με πόρους, ούτε μέσω του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσης των διαδικασιών. Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σε ουρές και να απειλείται με κατάρρευση ένας θεσμός που κάποτε αποτελούσε διαφήμιση για τη χώρα και καινοτομία της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση μεριμνά και δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για την εξυπηρέτηση της εκλογικής της πελατείας, αλλά αδιαφορεί για τα ζητήματα που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση
Αθήνα 13 Μαϊου 2015

Προς : Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Ενίσχυση και αναβάθμιση των ΚΕΠ

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κυβερνητικών πολιτικών, παρατηρείται αθρόα και χωρίς προγραμματισμό ένταξη διαδικασιών στα ΚΕΠ, με αποτέλεσμα να προκαλείται ταλαιπωρία για τους πολίτες και υπερβάλλων φόρτος εργασίας για τους υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη εντάχθηκε στα ΚΕΠ η διαδικασία που αφορά στην παροχή το επιδόματος σίτισης με δικαιούχους 200.000 πολίτες, ενώ έχει προγραμματιστεί η ένταξη της διαδικασίας έκδοσης Δελτίων απεριορίστων διαδρομών ΑΜΕΑ και η έκδοση βιβλιαρίων υγείας για ανασφάλιστους, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται στα 2.000.000. Συνολικά τα ΚΕΠ παρουσιάζουν αύξηση των εργασιών κατά 56,7% το 2014 σε σχέση με το 2013.

Παρά την ραγδαία αύξηση του όγκου των εργασιών, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ΚΕΠ. Το προσωπικό παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό από το 2008, ενώ οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού (ηλεκτρονικό ΚΕΠ) παραμένουν σε επίπεδο διακήρυξης. Επιπλέον, oι υπάλληλοι που επαναπροσλήφθηκαν με το νόμο «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» (σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες, δημοτικοί αστυνομικοί), καθώς και οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, έχουν διαφορετικό επαγγελματικό προφίλ και ειδικότητες και δεν μπορούν να στελεχώσουν θέσεις εργασίας στα ΚΕΠ.

Ως εκ τούτου ερωτάσθε:

1. Γιατί δεν έχετε μεριμνήσει έως σήμερα για την εξάλειψη των καθυστερήσεων, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την αντιμετώπιση του φαινομένου και ποιος είναι ο ευρύτερος σχεδιασμός για του Υπουργείου για τα ΚΕΠ; Έχει γίνει προγραμματισμός αναγκών ανθρώπινου δυναμικού για τα ΚΕΠ και αν ναι, τι ανάγκες υπάρχουν σε αριθμό και προσόντα, πως θα καλυφθούν και πότε;

2. Περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των εμπροσθοβαρών έργων του Ε.Π. «Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης 2014-2020» έργα για τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ και αν ναι, ποια είναι αυτά, ποιος είναι ο προϋπολογισμός τους, σε τι στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν;

Ο ερωτών βουλευτής
Παναγιώτης Καρκατσούλης - Επικρατείας