26 Ιουνίου, 2015

Συγκεκριμένες προτάσεις του Ποταμιού για την αντιμετώπιση της διαφθοράς συζητήθηκαν στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή επικρατείας και γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού Παναγιώτη Καρκατσούλη, προς τον Υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κ. Νικολούδη, συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή επικρατείας και γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού Παναγιώτη Καρκατσούλη, προς τον Υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κ. Νικολούδη, συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής. Αφορμή για την ερώτηση υπήρξε η αναφορά στην ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς ότι «H κυβέρνηση θα παρουσιάσει το αναθεωρημένο στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς τέλη Ιουλίου. Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας από εκπροσώπους του υπουργείου δικαιοσύνης και της γενικής γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς» (σελ.40, σημείο b). Δεδομένου ότι ο κ. Νικολούδης είχε δηλώσει ότι «έχουν εντοπιστεί ήδη 3500 υποθέσεις φοροδιαφυγής» οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα μπορούσαν να αποφέρουν στο Δημόσιο Ταμείο περί τα 2,5 δις ευρώ, ρωτήθηκε ο Υπουργός, γιατί δεν συμπεριελήφθη αυτή η εκτίμηση εσόδων στο σχέδιο του staff level agreement που υπέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης αναφέρθηκε και στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της δωροδοκίας, η οποία κυκλοφόρησε τον Μάρτιο και αναφέρει ότι είναι εν εξελίξει επτά (7) έρευνες για υποθέσεις πιθανής δωροδοκίας. Τέλος, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρότεινε όπως, για παράδειγμα, η συμπερίληψη πρόβλεψης στην ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων για την εκτίμηση του ενδεχόμενου εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς λόγω της εισαγωγής μιας ρύθμισης. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα απλούστευσης διαδικασιών, δεδομένου ότι οι περίπλοκες διαδικασίες είναι αιτίες παραγωγής φαινομένων διαφθοράς.

Ο κ. Νικολούδης, είπε ότι οι προτάσεις αυτές τον βρίσκουν σύμφωνο και προσβλέπει στην συνέχιση κατάθεσης τέτοιων εποικοδομητικών προτάσεων. Είπε επίσης ότι η είσπραξη των 2.5 δις από υποθέσεις διαφθοράς δεν μπορεί να γίνει άμεσα και δήλωσε ότι έχει δώσει 247 εντολές ελέγχου για πιθανές περιπτώσεις διαφθοράς μετά από σχετικές καταγγελίες.

Χαρακτηριστικό ήταν το κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας και ευγένειας στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση με τον προεδρεύοντα κ. Μητρόπουλο και τον κ. Νικολούδη να αναφέρονται στη διεθνή αναγνώριση του βουλευτή του Ποταμιού κ. Καρκατσούλη και να συζητούν συγκεκριμένες προτάσεις, ξεφεύγοντας από το κλίμα στείρας αντιπαράθεσης που συχνά παρατηρείται όταν συζητούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης με στελέχη της αντιπολίτευσης.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

[youtube id="lFNu6CUxsno"]

*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι βουλευτής Επικρατείας

26 Ιουνίου 2015