14 Οκτωβρίου, 2015

«Είστε ανακόλουθοι, κοινωνικά ανάλγητοι, ενεργείτε κατά δήλωσή σας ενάντια στην συνείδησή σας»

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στην κατ΄άρθρο συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Είπαμε και χθες τους λόγους που επιβάλλουν τη μη ψήφιση του Ν/Σ από το Ποτάμι.

Είστε ανακόλουθοι, κοινωνικά ανάλγητοι, ενεργείτε κατά δήλωσή σας ενάντια στην συνείδησή σας.

Σας είπα ήδη να σταματήσετε να λέτε ψέματα διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσετε να τα λέτε αυτά.

Μας είπε σήμερα ο κ. Πετρόπουλος πως θέλω να καταργήσετε την διάταξη του ΟΑΕΕ. Επειδή έκανα κριτική στη διάταξη με την οποία αποσύρετε τη δυνατότητα των επαγγελματιών να κατεβαίνουν 2 κλάσεις (μηχανικοί, ιατροί, δικηγόροι). Δεν έχετε καθόλου τσίπα; Έρχεστε και τσεκουρώνετε τους μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες που δεν έχουν δουλειά, για να μειώσουν κάπως το κόστος ασφάλισής τους, και όταν σας επιδεικνύουμε την ανακολουθία σας μας κατηγορείτε; Φωνάζει ο κλέφτης στον νοικοκύρη;

Χθες κατήγγειλα πως η διάταξη που επιτρέπει τις δηλώσεις κατά την έναρξη του ελέγχου βοηθάει την διαφθορά και την συναλλαγή. Ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Αλεξιάδης σηκώθηκε ανερυθρίαστα και μας είπε πως θα μπορούσε να γίνει η συναλλαγή πριν την εντολή ελέγχου. Ή ψέματα λέμε εδώ ή δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στο Υπουργείο. Αν κάποιος θέλει να χορέψει «ταγκό» δεν θα τον διευκολύνουμε και θεσμικά. Προσέξτε γιατί το ψηφίζετε. Επειδή υπάρχει η δυνατότητα της διαφθοράς όσο και αυστηρό και αν είναι το θεσμικό πλαίσιο, δεν θα το χαλαρώσουμε. Επειδή θα συμβούν φόνοι, δεν θα τους αποποινικοποιήσουμε κιόλας!

Οι εντολές ελέγχου από ημερών μου βγαίνουν από ηλεκτρονικό σύστημα με σύστημα ανάλυσης κινδύνου – δεν μπαίνει χέρι στο ποιοι ελέγχονται - καταχωρούνται αυτόματα στο Elenxis και ο ελεγκτής δεν ξέρει ποια επιχείρηση θα ελέγξει. Του έρχεται η ανάθεση. Έτσι έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η διαφθορά. Με τη διάταξη που ισχύει τώρα δεν έχει τη δυνατότητα ο ελεγχόμενος να κάνει τίποτα παρά να υπομείνει τον έλεγχο και να του βεβαιωθεί ό,τι είναι να του βεβαιωθεί. Προφανώς, η συναλλαγή άλλου τύπου - να του μειωθεί η βεβαίωση - πάντα μπορεί να υπάρξει. Τώρα, όμως, του δίνουμε και νέα δυνατότητα. Δεν ξέρει, λοιπόν, ο ελεγκτής από πριν την ανάθεση του ελέγχου για να επιδιώξει τη συναλλαγή. Μετά όμως; Μετά έρχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να τον διευκολύνει.

Αλλά ας δεχτώ πως όλοι οι εφοριακοί είναι αγγελούδια. Εξάλλου γνώρισα αρκετούς που πράγματι είναι. Ας πω πως είναι όλοι. Για να σκεφτεί λίγο, τι κάνει το Υπουργείο με την φοροδιαφυγή μέσω αυτής της διάταξης; Τι σήμα δίνει το Υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες; Φοροδιαφύγετε, γιατί η κυβέρνηση σάς βοηθάει. Η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μείωσε στο ελάχιστο τα πρόστιμα εκπρόθεσμων και τροποποιητικών, όπως περίπου κάνει τώρα τώρα μειώνοντας τα υπόλοιπα πρόστιμα, βαπτίζοντάς το – εδώ θα συμφωνήσω - εξορθολογισμό των προστίμων. Και έρχεται τώρα αφού έχει μειώσει τα πρόστιμα να επιτρέψει σε αυτές τις επιχειρήσεις να κάνουν τις εκπρόθεσμες και τις τροποποιητικές κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Άρα: κύριοι και κυρίες επιχειρηματίες, κύριοι και κυρίες φορολογούμενοι το Υπουργείο σας λέει: κάντε φοροδιαφυγή και αν δεν ελεγχθείτε τα καταφέρατε, είστε μια χαρά. Αλλά ακόμα και να ελεγχθείτε δεν υπάρχει πρόβλημα, κάνουμε στα γρήγορα την δήλωση πριν τελειώσει ο έλεγχος και καθαρίζετε στα γρήγορα με το πρόστιμο που μας το μείωσε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Είναι λοιπόν ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της φοροδιαφυγής. Ελάτε λοιπόν και φοροδιαφύγετε. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε.

Αποσύρετε την διάταξη τώρα ή κάντε τις αλλαγές που σας πρότεινα. Αλλιώς δικαιολογείτε την κατηγορία πως είστε υπέρ της αναποτελεσματικότητας, υπέρ της φοροδιαφυγής, υπέρ της διαφθοράς.

Μερικές ακόμη παρατηρήσεις για τα άρθρα.

Στο άρθρο 2 για τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο διατηρείται αλλά καταργούνται και απαλλαγές αντί όλων όσων υποσχόταν η κυβέρνηση.

Κατηγορείτε την μηχανογράφηση για τις αλλαγές σε 4-5 σημεία στην αιτιολογική και για τον ΕΝΦΙΑ για τα 5 ευρώ αλλά και σε άλλα σημεία για παρατάσεις που δίνετε αλλά δεν μας λέτε καθόλου αν έχετε ελέγξει αν έχουν δοθεί προδιαγραφές από τις υπηρεσίες του Υπουργείου στη μηχανογράφηση, για ποιους λόγους γίνονται αυτές οι καθυστερήσεις. Σας λέω λοιπόν εγώ ότι δεν έχουν ελεγχθεί από εσάς ή από την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων οι υπηρεσίες για να ολοκληρώσεις τις αλλαγές. Και ερχόμαστε εμείς εδώ να νομοθετήσουμε παρατάσεις και άλλες αλλαγές για να καλύψουμε αυτήν την ανικανότητα.

Κατεβάζετε το όριο βεβαίωσης στο 1 ευρώ ΕΝΦΙΑ. Πόσο κοστίζει να εισπράξετε 1€ ΕΝΦΙΑ ξέρετε; Παραπάνω από 1€. Καλύτερα να χαρίσετε τα 5€. Το οικονομικό αποτέλεσμα μάλλον θα είναι παρόμοιο. Αυτά είναι αστεία πράγματα.

Τα ιστορικά κτίρια μάς είπατε δεν θα πληρώνουν παραπάνω συμπληρωματικό φόρο. Εγώ δεν το βλέπω. Βλέπω ότι ο συμπληρωματικός φόρος δεν τα εξαιρεί. Ενδεχομένως να κάνω κάποιο λάθος και θα το δεχτώ. Αλλά δεν βλέπω να υπάρχει η εξαίρεση των ιστορικών κτιρίων στον συμπληρωματικό φόρο. Δηλαδή η αξία τους αθροίζεται με των άλλων και πληρώνεται συμπληρωματικός φόρος.

Διάφορες απαλλαγές βλέπω όπως για παράδειγμα του Αγίου Όρους για ακίνητα που εκμεταλλεύεται εκτός της περιοχής όπως στην Θεσσαλονίκη. Αφού τα έχετε βρει με την εκκλησία και χαρίζετε φόρους και απαλλάσσετε από capital controls γιατί δεν δίνετε απαλλαγή και στην υπόλοιπη εκκλησία; Γιατί μόνο στο Άγιο Όρος;

Πήρατε τα ενοίκια πίσω. Καλώς; Να περιμένουμε και ισοδύναμο να μας έρθει στο κεφάλι για τα ενοίκια που πήρατε πίσω; Περιμένουμε και τι θα κάνετε και με τα ανείσπρακτα ενοίκια. Δεν βλέπουμε φως. Η λογική της τρόικας ήταν να γίνουν γρηγορότερα οι εξώσεις. Ποιος θα κάνει εξώσεις αυτήν την περίοδο και ποιος πρέπει να κάνει εξώσεις; Εξάλλου, δεν έχουμε έλλειψη καταστημάτων και κατοικιών για να σκεφθεί κάποιος ότι αντέχει σε οικονομική λογική το επιχείρημα. Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί την νεοφιλελεύθερη οδό. Απλώς την βαδίζετε από το αριστερό πεζοδρόμιο.

Στο άρθρο 3 για τα φορολογικά. Εξορθολογίζετε τα πρόστιμα για την φοροδιαφυγή όμως κάνετε το ίδιο και για τα πρόστιμα των ενδοομιλικών συναλλαγών. Είναι γνωστό πως η μεγάλη φοροδιαφυγή στις πολυεθνικές και εν γένει στις μεγάλες εταιρίες και ομίλους εταιριών γίνεται μέσω της υπερτιμολόγησης ενδοομιλικών συναλλαγών. Είστε σίγουροι ότι αυτό θέλετε να ψηφίσετε κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης; Τη μείωση των προστίμων για τη μεγάλη φοροδιαφυγή; Σκεφτείτε το.

Στο άρθρο 15 για τα φάρμακα επιμένω πως δεν προσέχετε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οι μειώσεις θα μπορούσαν να είναι μικρότερες ή έστω σταδιακές για να τους δώσετε χρόνο να ανταποκριθούν και για να μην προβούν σε αποσύρσεις φαρμάκων και σε απολύσεις.

Στο άρθρο 16 κάνετε διορθώσεις στο άνοιγμα της αγοράς του Φυσικού Αερίου. Δύο προτάσεις που συμφωνούν με τους συνδικαλιστές των εταιρειών και που νομίζουμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση: Προσθέστε τουλάχιστον την δυνατότητα των ΕΔΑ να βρίσκουν πελάτες για λογαριασμό των ΕΠΑ ώστε να μην έχουμε μόνο τον κανιβαλισμό των υπαρχόντων πελατών αλλά και την δυνατότητα αλληλοπαροχής υπηρεσιών μεταξύ των ΕΠΑ και ΕΔΑ μετά τον λειτουργικό και νομικό διαχωρισμό. Τώρα μόνο οι ΕΠΑ μπορούν να παρέχουν τιμολογημένες υπηρεσίες, και θα πρέπει να ισχύει και το ανάποδο.

Φέρνετε κάποιες μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, που λοιδορούσατε.

Στα συνταξιοδοτικά ό,τι και να πει κανείς λίγα είναι. Παίρνετε πίσω όσα έχετε ψηφίσει και ταλαιπωρείτε με αναδρομικά χιλιάδες συνταξιούχους, που τους κοροϊδεύατε ως τώρα ότι θα γλιτώσουν το μηδενικό έλλειμμα και άλλες τέτοιες διατάξεις.

Για τα δημοσιονομικά άρθρα, μας αλλάζετε ένα νόμο που δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί. Μετά ψάχνουμε ένα σταθερό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Πρέπει να ερωτηθεί ο Υπουργός γιατί, τι έγινε στην πράξη και δεν δουλεύει.

Καλώς κάνετε τις αλλαγές στον ΟΑΣΑ αλλά λάβετε υπόψη αυτό που σας είπε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ ότι θα έπρεπε να είναι ίδιος ο Πρόεδρος και στις θυγατρικές. Να προσθέσω εγώ να είναι αμισθί. Έτσι θα κάνετε εξοικονόμηση. Βέβαια θα χάσετε δύο θεσούλες για κομματικούς συντρόφους. Αλλά δεν συμβαδίζουν η πρόοδος και αυτά.

Αυτά ως προς τις προτάσεις μας για τα άρθρα, προτάσεις που αποδεικνύουν πως το Ποτάμι ασκεί δημιουργική και σωστή αντιπολίτευση. Επιφυλασσόμαστε και ανάλογα την ανταπόκριση της κυβέρνησης να τοποθετηθούμε στην ολομέλεια.

Χάρης Θεοχάρης - βουλευτής Β' Αθήνας