22 Οκτωβρίου, 2015

«Η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης για το ιπποδρομιακό στοίχημα μάς κόστισε 13,5 εκ. ευρώ»

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της σύμβασης του ιπποδρομιακού στοιχήματος

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

Προχωράτε στη μνημονιακή στροφή σας με την πρώτη σας ιδιωτικοποίηση. Καλώς τα δεχτήκατε. Συγχαρητήρια.

Πόσο μακρινό φαντάζει το πρόσφατο παρελθόν, όταν είχατε καταθέσει τη σύμβαση και η Πρόεδρος της Βουλής (ΠτΒ) δεν την προγραμμάτιζε για συζήτηση στην Βουλή. Αυτά σας έκανε η πρώην ΠτΒ και εσείς σε μια ένδειξη πυγμής και ηγετικής ικανότητας και αποφασιστικότητας την αφήσατε στη θέση της και προκηρύξατε εκλογές.

Ας είναι. Δεν μας κόστισε και τόσα πολλά η αναποφασιστικότητά σας. 13,5 εκατομμύρια μόνο. 1,5 εκατομμύριο κοστίζει μηνιαίως ο ΟΔΙΕ και αυτοί οι 9 μήνες καθυστέρησης κόστισαν 13,5 εκατομμύρια στον Ελληνικό λαό.

Πενταροδεκάρες θα μου πείτε. Πενταροδεκάρες στον ΟΔΙΕ. Πενταροδεκάρες στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μας λέει ο κ. Φίλης.

Για να έχουμε και καλή εξήγηση για αυτό το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ρωτήσατε κύριοι ερασιτέχνες της Κυβέρνησης τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για την πρόταση περί 13% και 6% στην παιδεία; Γιατί η πρόταση δεν επιτρέπεται από την κοινοτική οδηγία περί ΦΠΑ. Από την κοινοτική νομοθεσία λοιπόν αυτή η πρόταση δεν επιτρέπεται. Στην εκπαίδευση ή 23% βάζεις ή μηδέν. Όχι 13% και 6%. Δεν είναι λοιπόν το κουαρτέτο ή η τρόικα που θα σας απαγορεύσει αυτήν την πρόταση. Είναι οι κοινοτικοί νόμοι.

Και εσείς την περιφέρετε ως σοβαρή. Όταν απορριφθεί, θα μας πείτε πως απορρίφθηκε από τους ανάλγητους κουαρτετιανούς; Ή θα μας πείτε πως δεν κάναμε στοιχειώδη έλεγχο; Συγγνώμη, λάθος.

Είστε η πρώτη ερασιτεχνική κυβέρνηση του κόσμου. Η πρώτη. Μόνο που δεν είστε εραστές καμίας τέχνης. Εραστές της εξουσίας είστε. Για αυτή ζείτε και για αυτή ξεχάσατε την ιδεολογία σας.

«Εραστεξουσιαστές» αν μου επιτρέπετε τον νεολογισμό. Στο πλαίσιο αυτό ξεχάσατε για παράδειγμα όσα έλεγε στην ερώτηση της 17/09/14 η κυρία Όλγα Γεροβασίλη και ο κύριος Πάντζας για τον ΟΔΙΕ.

Ξεχάσατε το ξεπούλημα, ξεχάσατε το «φιλέτο» του Δημοσίου, ξεχάσατε πως θα ρωτούσατε τους εργαζόμενους και θα κάνατε ό,τι θα σας λέγανε αυτοί. Αυτό έγινε; Ρωτήσατε τους εργαζόμενους; Δεν νομίζω ότι έτσι έγινε.

Μας φέρνετε μία σύμβαση που δεν χρειάζεται να την κυρώσουμε. Δεν χρειάζεται κύρωση αυτή η σύμβαση. Διαφωνούμε με πολλά που βρίσκονται στην σύμβαση και δεν θα θέλαμε να την κυρώσουμε.

Παραδείγματος χάρη γιατί 20% προκαταβολή, 30% με την έναρξη, 50% σε ένα έτος; Γιατί οι όροι αυτοί γνωστοποιήθηκαν μετά τον διαγωνισμό με την υπογραφή της σύμβασης; Τότε γνωστοποιήθηκαν. Γιατί οι πληρωμές αυτές δεν έχουν ΦΠΑ; Γιατί απαλλάσσετε τον πλειοδότη από τον ΦΠΑ;

Κυρώνετε μια σύμβαση 40 εκατομμυρίων, αναφέρθηκε αυτό, αντί 5 εκατομμυρίων, γιατί δημιουργείτε μονοπώλιο. Πληρώνει 8 φορές παραπάνω ο ΟΠΑΠ για να μην αφήσει κανένα δεύτερο «σκυλί» στην αυλή του. Θέλει να είναι μόνο αυτός σε αυτήν την αυλή.

Μας λέτε, πως με την σύμβαση θα έχουμε δουλειές γύρω από τους δρόμωνες ίππους και μια μικρή βιομηχανία θα λειτουργήσει και θα ανθίσει.

Αυτό θα γίνει γιατί στη σύμβαση που παραχωρεί το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί το ελληνικό αλλά και το ξένο ιπποδρομιακό στοίχημα, αλλά υπάρχει ελάχιστος αριθμός ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Άρα αναγκάζουμε τον παραχωρησιούχο να κάνει ιπποδρομίες στη χώρα μας. Έτσι διασφαλίζεται η μικρή αυτή βιομηχανία.

Όμως, η Ιντραλότ έχει ήδη ασφαλιστικά μέτρα για το κτήριο της ΟΔΙΕ. Μήπως με αυτά τα ασφαλιστικά ακυρωθεί στην πράξη η δυνατότητα διεξαγωγής ιπποδρομιών στη χώρα μας; Ακόμη, έχετε εξαιρέσεις από τις ελάχιστες ελληνικές ιπποδρομίες.

Για δύο χρόνια δεν υπάρχει ελάχιστος αριθμός. Τα δύο πρώτα. Αυτό θα οδηγήσει σε μαρασμό τα ελληνικά άλογα και ίσως δεν είναι αρκετά γραμμένα στη Φίλιππο ένωση.

Αν πέσουν κάτω από τα 300 άλογα στην Φίλιππο ένωση, δεν θα υπάρχει ελάχιστος αριθμός ελληνικών ιπποδρομιών και μετά τα δύο χρόνια.

Αν μάλιστα τα άλογα είναι λιγότερα από 300 για δυο χρόνια συνεχόμενα τότε απαλλάσσεται πλήρως ο παραχωρησιούχος από την υποχρέωση να κάνει στην Ελλάδα τις ελάχιστες ιπποδρομίες.

Με την εξαίρεση αριθμός 7 λατινικό αναγνωρίζετε τα ασφαλιστικά μέτρα και επιτρέπετε να μην γίνουν ιπποδρομίες αν δεν έχει ο παραχωρησιούχος πρόσβαση στο Μαρκόπουλο στο χώρο των ιπποδρομιών.

Τα χρήματα μοιράζονται ως εξής:
- 60% για τους παίκτες του στοιχήματος
- 10% κέρδη της εταιρίας
- 1,5% στην Φίλιππο Ένωση
- 4,5% στο Δημόσιο μόνο. Ένα μικρό ποσό, σε σχέση με τα διεθνή στάνταρ.
- 24% σε έπαθλα

Από το τελευταίο ποσό επιτρέπεται να δίνει η εταιρία τα 2/3 σε προμήθειες σε ξένους πράκτορες αν εντάσσει στο στοίχημα όπως θα κάνει σίγουρα ξένους αγώνες. Υπέρ της εταιρίας δηλαδή τα 2/3 του 24%! Το 16% μπορεί να το πληρώνει προμήθεια στο εξωτερικό. Ούτε καν στη χώρα μας.

Και από αυτόν τον κουμπαρά μπορεί η εταιρία να πάρει άτοκο δάνειο – από το δημόσιο! – για κεφάλαιο κίνησης. Λίγο χουβαρντάδες μας βρίσκω.

Γιατί, λοιπόν, να κυρώσουμε μια συμφωνία που θα θέλαμε να ήταν καλύτερη από αυτήν που βλέπουμε, όμως δεν θα θέλαμε να κλείσει οριστικά η δυνατότητα ιπποδρομιών της χώρας μας;

Μας φέρνετε προ τετελεσμένου άνευ λόγου αφού θα έφτανε η σύμβαση ως τέτοια, έστω και με την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών όπως είπε χθες στην επιτροπή συνάδελφος της ΝΔ.

Φέρατε 7 παρατάσεις για να φθάσουμε σε αυτήν τη σύμβαση και να πληρώνουμε τελικά 13,5 εκατομμύρια παραπάνω με δύο ΠΝΠ που δεν κυρώσατε ποτέ, κάνοντας όσα κατηγορούσατε στο παρελθόν τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Λίγο σας ένοιαξε.

Μας είπε ο Υπουργός κ. Τσακαλώτος να ρωτήσουμε τον κ. Στουρνάρα επί της Υπουργείας του οποίου έγινε ο διαγωνισμός.

Όμως, όπως σας έδειξα οι όροι πληρωμής έγιναν γνωστοί με την υπογραφή της σύμβασης επί ΣΥΡΙΖΑ. Εν πάση περιπτώσει υπογράψατε 3 μήνες μετά αφότου ήρθατε και είχατε το χρόνο να αλλάξετε και κάποια πράγματα στη σύμβαση. Δεν τα κοιτούσατε τότε. Διαπραγματευόσασταν και υπογράφατε ό,τι σας έφερναν.

Και σίγουρα δεν θα μας εγκαλέσετε εμάς γιατί εσείς κάνατε πλημμελή παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Οικονομικών. Τον προκάτοχό σας εσείς έχετε υποχρέωση να τον ρωτήσετε, να μάθετε και να αλλάξετε ό,τι έχετε να αλλάξετε. Δεν θα πείτε σε εμάς να ψάξουμε να βρούμε τον κύριο Στουρνάρα. Ξέρετε πού δουλεύει και μπορείτε να τον πάρετε και στο τριψήφιο για να ενημερωθείτε.

Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε για να είναι ξεκάθαρο πως όπως καλύψατε τους εργαζομένους, που είναι θετικό, έτσι πρέπει να καλύψετε και τον Δήμο Μαρκόπουλου και για αυτό δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 2 αν δεν καλύψετε με την τροπολογία της ΝΔ ή με άλλο τρόπο και το Δήμο Μαρκόπουλου για τα χρήματα που χρωστάει ο ΟΔΙΕ σε αυτόν.

Κατά τα λοιπά θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο.

Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

Βλέπουμε μια κυβέρνηση που κάνει μια πολιτική που λέει ότι δεν την πιστεύει. Κάνει μια δεξιά πολιτική ενώ μας λέει πως είναι αριστερή.

Που χτυπάει τη διαπλοκή όσο την παίρνει μαζί της στα ταξίδια στο εξωτερικό. Γιατί δεν είναι τυχαίοι επιχειρηματίες αυτοί που ακολουθούν τον Πρωθυπουργό και που ακολουθούσαν τον κάθε πρωθυπουργό προηγουμένως.

Που νοιάζεται για τους συνταξιούχους όσο κόβει επικουρικές χθες, ΕΚΑΣ σήμερα και τις κύριες αύριο.

Που κλείνετε τις τράπεζες γιατί οι ψηφοφόροι σας δεν έχουν λεφτά εκεί. Τι σας νοιάζουν ας κλείσουν.

Που βάζετε ΦΠΑ στην εκπαίδευση γιατί σιγά μην χάσουμε ψήφους από αυτούς που στέλνουν τα παιδιά τους στο ιδιωτικό ή στο φροντιστήριο.

Που εξοντώνετε τη μεσαία τάξη γιατί δεν σας ψηφίζει τάχα μου, και οι μόνοι που σας νοιάζουν είναι το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα. Σας μένει χρόνος και για το Κερατσίνι, όταν δεν μιλάτε σε επενδυτές στην Αμερική; Πάλι καλά.

Που φωνάζετε για τους διεφθαρμένους –τους άλλους διεφθαρμένους- και οι ισολογισμοί της εταιρίας του κυρίου Φλαμπουράρη –συγγνώμη, της «πρώην» εταιρίας του κυρίου Φλαμπουράρη- δείχνουν μετρητά στα ταμεία πάνω από 1 εκατομμύριο κάθε χρονιά από το 2011 και μετά. Ενδιαφέρον είναι πως το 2010 έχουμε μόνο 75.000 μετρητά. Τι τα κάνει τόσα μετρητά η εταιρία; Μαύρα ταμεία λέγονται αυτά στην πιάτσα κυρίες & κύριοι συνάδελφοι.

Αφήστε, λοιπόν, τις ηθικολογίες γιατί η αλαζονεία σας θα σας οδηγήσει γρήγορα στην καταστροφή, όπως οδήγησε τόσους άλλους πριν από εσάς.

Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

Χθες μας είπε ο κ. Τσακαλώτος πως θα αποτιμηθεί η επίπτωση των μέτρων και η αποτελεσματικότητά τους. Θα αποτιμηθεί για να δούμε αν αυτό το πρόγραμμα κάνει αυτά που λέει.

Μην το κάνετε, τζάμπα λεφτά θα δώσετε. Δεν υπάρχει πολιτική που υλοποιήσατε ή θα υλοποιήσετε που είχε ή θα έχει αποτέλεσμα. Ο ελληνικός λαός ζητάει, προσπάθεια, εντιμότητα και αποτέλεσμα. Πολύ φοβάμαι πως σας έμεινε το ένα μόνο και σύντομα, κανένα.

Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας