22 Οκτωβρίου, 2015

«Αντί να εξασφαλίσετε λεφτά για το Δημόσιο, θα βρεθούμε να βάζουμε και από την τσέπη μας»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, με αφορμή το Ν/Σ για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (Ο.Δ.Ι.Ε.).

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κυρίες και κυρίες συνάδελφοι της συμπολίτευσης,

Για την μόνη ώριμη αποκρατικοποίηση χρειάστηκαν οκτώ ολόκληροι μήνες, για να φέρετε το σχετικό Ν/Σ στη Βουλή, υιοθετώντας την απαξιωτική για τον κοινοβουλευτισμό διαδικασία του κατεπείγοντος.

Παράλληλα, το κόστος της καθυστέρησης μειώνει σημαντικά, τα προσδοκώμενα κέρδη του κράτους από την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ. Με απλά λόγια η όλη διαδικασία θα μπορούσε να είχε τελειώσει από τον Ιανουάριο ακόμη, όταν εσείς παίρνατε τα πρώτα μαθήματα διακυβέρνησης.

Μαθήματα, των οποίων το κόστος καλούμαστε να πληρώσουμε τώρα. Γιατί η χώρα καλείται να πληρώσει τις αστοχίες σας, κάθε φορά που καθυστερείτε να πάρετε αποφάσεις. Οι επικεφαλής των θεσμών κατέφθασαν εχθές στην Αθήνα για να ελέγξουν την πορεία εφαρμογής του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – του δικού σας μνημονίου.

Πού βρισκόμαστε πραγματικά, όμως; Από τη λίστα των 49 μέτρων, που προβλεπόταν από το μνημόνιο, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνο τις 16 δράσεις (33%), ενώ δεν έχουν γίνει ή έχουν προχωρήσει μερικώς οι υπόλοιπες 33 παρεμβάσεις (67%). Πώς θα πάρετε, λοιπόν, τα δύο δισ. ευρώ της πρώτης δόσης;

Η μετάθεση της λήψης απόφασης για το μέλλον, του Euroworking Group είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Πολλώ δε μάλλον την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία απαιτεί την ψήφιση μια δεύτερης δέσμης μέτρων, που θα πρέπει να υλοποιηθεί έως τις 4 Νοεμβρίου.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Πρέπει να επιταχύνετε τους ρυθμούς σας. Η χώρα δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς. Η φιλοσοφική λίθος που ψάχνετε από πέρυσι τον Ιανουάριο, έχετε πειστεί τώρα πια και εσείς οι ίδιοι, πως δεν υπάρχει.

Εξάλλου, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Για κάθε μήνα καθυστέρησης της κύρωσης της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ, ο Οργανισμός παρουσιάζει ζημιές της τάξης του 1,5 εκ. ευρώ. Δηλαδή από τις 28 του περασμένου Ιανουαρίου, που δώσατε την πρώτη παράταση, για να ακολουθήσουν άλλες έξι, έχουμε χάσει το ένα τέταρτο του ποσού, που θα εισέπραττε το κράτος από την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ, αν η συναλλαγή είχε ολοκληρωθεί στην ώρα της.

Και θυμίζω ότι η παρούσα σύμβαση καλύπτει έσοδα ύψους μόλις 40,5 εκ για το ελληνικό δημόσιο. Πώς πιστεύετε ότι θα εξασφαλίσετε τα υπόλοιπα 2,16 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις, που αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, όταν για κάθε ιδιωτικοποίηση σάς χρειάζονται οκτώ μήνες «εσωτερικών διαβουλεύσεων»;

Επί αυτής καθαυτής της σύμβασης τώρα. Υπάρχουν ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντηθούν. Ισχυρίζεστε ότι από τα ετήσια μικτά κέρδη, ένα ποσοστό της τάξης του 30% θα το προσπορίζεται το Δημόσιο. Ωστόσο, ξέρετε και εσείς, ότι αυτό είναι ένα εικονικό ποσοστό, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού, το 24%, θα κατευθύνεται σε ειδικό λογαριασμό του παραχωρησιούχου, μόνο για την καταβολή των επάθλων των ιπποδρομιών που διεξάγονται ζωντανά.

Με την παρ. 10 εδάφιο 5 δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στον παραχωρησιούχο, να χρησιμοποιεί ως και τα 2/3 αυτού του ποσού, ως κεφάλαιο κίνησης για την πληρωμή προμηθειών στους παρόχους των ιπποδρομιών εξωτερικού, από τη στιγμή που το ποσό αυτό απορρέει από τα στοιχήματα του εξωτερικού.

Δηλαδή, το κράτος προσφέρει και τα έπαθλα, και δίνει άτοκο κεφάλαιο κίνησης στον ΟΠΑΠ για τις διεθνείς δραστηριότητες του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Πώς μπορεί το ελληνικό δημόσιο να παραχωρεί άτοκα δάνεια σε μια ιδιωτική εταιρία, όπως ο ΟΠΑΠ;

Αυτούς τους όρους πρέπει να τους ξαναδούμε, γιατί είναι σχεδόν αδιανόητοι για μια τέτοιου τύπου σύμβαση. Επιπλέον, 1,5% από το προαναφερθέν ποσοστό των μικτών ετήσιων κερδών, που πηγαίνει στα ταμεία του κράτους, κατευθύνεται τελικά για τις λειτουργικές δαπάνες της Φιλίππου Ενώσεως, με ελάχιστο ποσό τις 500.000 ευρώ.

Και αυτό μειώνει, έτι περαιτέρω το τι προσδοκά το ελληνικό Δημόσιο σε ετήσια βάση, αφήνοντας μόνο ένα πενιχρό ποσοστό της τάξης του 4,5% για τα κρατικά ταμεία.

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό κέρδους, με βάση τα διεθνή στάνταρντς. Πέραν τούτων, το τίμημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΔΙΕ προσδιορίζεται σε 40,5 εκ. ευρώ καταβεβλημένα σε 3 δόσεις.

Συγκεκριμένα, το 20% του ανταλλάγματος θα έλθει με την υπογραφή της σύμβασης, το 30% με την ημερομηνία έναρξης ισχύος και το 50% του ανταλλάγματος, έναν χρόνο μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος, προσαυξημένο με τόκο 10%.

Ωστόσο, η καταβολή του τιμήματος σε δόσεις δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία, παρότι φροντίσατε να εξαφανίσετε τα σχετικά έγγραφα από την ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Και αυτό αλλάζει ουσιαστικά τους όρους, δεδομένου ότι το ποσό προβλεπόταν να καταβληθεί εφάπαξ. Πέραν τούτων, με το παρόν δημιουργείται και ένα ζήτημα, που αφορά τις εκκρεμότητες της εκκαθάρισης του Οργανισμού.

Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε για παράδειγμα τα 31 εκ. ευρώ από ακατάβλητους φόρους - τέλη που απαιτεί, με την 4431/2015 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, πλέον ο Δήμος Μαρκόπουλου από τον ΟΔΙΕ;

Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τα χρέη του Οργανισμού ύψους 2 εκ. ευρώ προς του εργαζόμενούς του; Τα 22-25 εκ. ευρώ στην Ιντραλότ; Το 1,5 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ;

Φοβάμαι ότι έτσι όπως πηγαίνει το πράγμα, αντί να εξασφαλίσετε λεφτά για το δημόσιο, θα βρεθούμε να βάζουμε και από την τσέπη μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εμείς Το Ποτάμι, στηρίζουμε την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ. Κάθε άλλη επιλογή θα ήταν επιζήμια τόσο για το κράτος, όσο και για τον ίδιο τον ΟΔΙΕ και τους εργαζομένους του. Ωστόσο, από την πρώτη σας ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να πάρετε κάποια μαθήματα.

Η αποφασιστικότητα και η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι κομβικής σημασίας, προκειμένου μια αρχικώς προσοδοφόρα σύμβαση, να μην γυρίσει τελικά μπούμερανγκ για το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, κύριε Υπουργέ, για το ότι καταφέρατε να ανεβάσετε, μέσα στον χρόνο που είχατε προσχεδιάσει τα σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ, δεν αποτελεί λόγο για τον οποίο θα πρέπει να επαίρεστε, την στιγμή που δεσμευόσαστε πριν τις εκλογές ότι ο ΕΝΦΙΑ θα ήταν ένα παρελθόν από την χρονιά που τρέχει, ενώ τώρα ξέρουμε ότι τώρα πλέον έχει έρθει για να μείνει για τα καλά, είτε πάρει άλλο όνομα, είτε βελτιωθεί, πράγμα που ελπίζουμε να συμβεί.

Ευχαριστώ.

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου