14 Σεπτεμβρίου, 2016

Για τη φιλοδοξία του Ερντογάν ματώνει ολόκληρη η Τουρκία

Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας και ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ, με θέμα την Κατάσταση στην Τουρκία, παρουσία της Ύπατης εκπρόσωπου Φεντερίκας Μογκερίνι.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση

« Η κατάσταση στην Τουρκία είναι επώδυνη. Διωγμοί δημοσιογράφων, υποχώρηση του κοσμικού κράτους σε θέματα εκπαίδευσης και δικαιωμάτων των γυναικών, ανοιχτή σύγκρουση με το εκτός νόμου ΠΚΚ για να οδηγηθεί στην παρανομία το προοδευτικό κόμμα των κούρδων HDP που πρώτη φορά μπήκε στη Βουλή, μαζικές διώξεις όχι μόνο του παρακράτους του τέως ιμάμη Γκιουλέν αλλά και χιλιάδων πολιτών με διαδικασίες που δεν ταιριάζουν στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο επώδυνη για όσους πιστεύουμε πως η Τουρκία αποτελεί αναγκαίο εταίρο στην προσπάθεια επίλυσης μιας σειράς σημαντικών προβλημάτων όπως το προσφυγικό με την απαραίτητη συμφωνία που υπογράψαμε, το ενεργειακό, η αναζήτηση βιώσιμης λύσης για τη Συρία, η δίκαιη λύση στο Κυπριακό, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ελπίζω πως κοινοί αντίπαλοι, τα μαθήματα από το πραξικόπημα, το σημαντικό, ύψους 140 δισ εμπόριο ΕΕ Τουρκίας κ.α θα βοηθήσουν ώστε ο πρόεδρος Ερντογάν να αποφασίσει να σταματήσει τις διώξεις των δημοσιογράφων, να επιστρέψει στην ειρηνευτική διαδικασία στο κουρδικό και να σταματήσει την κατεδάφιση του κοσμικού κράτους.

Ένα μεγάλο αγκάθι υπάρχει για όλα αυτά, η λαχτάρα του προέδρου για τις υπερεξουσίες και η επακόλουθη χρήση εκ μέρους του της ακραίας πόλωσης για να τις κερδίσει. Όμως για αυτή του τη φιλοδοξία ματώνει ολόκληρη η Τουρκία. »

Δείτε το βίντεο:

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού

Σχετικά