20 Ιουλίου, 2016

Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου στην Τουρκία - Ας ξεκινήσουμε στηρίζοντας αυτά

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, με την παρουσία των Johannes Hahn, Επίτροπου για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση, και Thomas Mayr-Harting, Διευθύνοντα Σύμβουλου της ΕΥΕΔ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ακολουθεί η παρέμβαση του ευρωβουλευτή:

«Σήμερα ήμουν στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας. Κι αν μάθαμε ένα πράγμα, αυτό είναι πως η Τουρκία δεν είναι ομοιογενής, είναι ένα παζλ από διαφορετικές δυνάμεις όπου οι διαφορές είναι βαθύτατες. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την Τουρκική κοινωνία και την πολιτική σκηνή απέναντι στις αυταρχικές πολιτικές του Προέδρου.

Είμαι σίγουρος πως ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί το "δώρο" που του προσέφερε το πραξικόπημα, όσο περισσότερο γίνεται. Και φυσικά η λίστα
ήταν εκεί από το 2013, όταν συγκρούσθηκε με τον κο Γκιουλέν, τον φίλο του.

Η Ευρωπαϊκή απόφαση πρέπει να επαναληφθεί ξανά και ξανά: Η αντίδραση στο πραξικόπημα οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Κάθε απόφαση σχετικά με την θανατική ποινή θα αποτελέσει ταφόπλακα των σχέσεών μας.

Πρέπει, όμως, κι εμείς να προσέχουμε τη ρητορική μας.

Η πρώτη αντίδραση του κ. Hahn, ότι το "γεγονός" ήταν προμελετημένο, παρόλο που είναι σίγουρο πως αναφερόταν στη λίστα, συνδέθηκε από ένα μεγάλο τμήμα του τύπου με το πραξικόπημα. Είμαι σίγουρος πως ο κ. Hahn δεν το ήθελε αυτό, αλλά ο τύπος το παρουσίασε λανθασμένα.

Ο κ. Oettinger αποφάσισε από μόνος του πως η διαδικασία για την βίζα έχει σχεδόν σταματήσει και πως για φέτος δεν θα υπάρχουν άλλες συζητήσεις. Είμαι, όμως, σίγουρος πως έχουμε έναν οδικό χάρτη, δείκτες αναφοράς. Ο τρόπος που το χειριζόμαστε δεν είναι ως ευκαιριακή
βολή ενάντια στην Τουρκία. Όλοι μπορούν να πυροβολούν εναντίον της Τουρκίας τώρα. Θέλουμε οι Επίτροποί μας και τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.

Δεν είναι η στιγμή να "πυροβολούμε" την Τουρκία. Είναι η ώρα να υποστηρίξουμε όλες τις δημοκρατικές και αντι-αυταρχικές δυνάμεις, καθώς και να πιέσουμε τον Πρόεδρο Ερντογάν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Και να συνεχίσουμε την συζήτηση για την βίζα, καθώς και για την ένταξη, η οποία φυσικά θα έρθει όταν ο κ. Ερντογάν θα έχει προ πολλού ξεχαστεί.

Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να προχωρήσουμε με τους εξ ανατολών γείτονές μας, είναι προσφέροντάς τους την προοπτική ότι στο τέλος του δρόμου θα έχουν την βέλτιστη δυνατή σχέση με την Ευρώπη».

Δείτε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:

Σχετικά