6 Ιουλίου, 2016

Αβραμόπουλος: Έχετε δίκιο κ. Κύρκο, πήραμε το μάθημά μας

Τα παραπάνω απάντησε ο Επίτροπος κ. Δημ. Αβραμόπουλος στον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκο ο οποίος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αναρωτήθηκε εάν έμαθε η ΕΕ αρκετά από την περσινή προσφυγική κρίση.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του ευρωβουλευτή:

«Μέσα σε 6 μόνο μήνες δημιουργήσαμε την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Μια δυναμική υπηρεσία που μπορεί να βοηθά ένα κράτος μέλος και χωρίς την συγκατάθεση του εάν αυτό αδρανεί, μέσω ειδικής φυσικά πλειοψηφίας.

Το 1εκ. πρόσφυγες που εισήλθαν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο κλόνισαν την Σέγκεν και αφύπνισαν τα κοινοτικά αντανακλαστικά για άμεση δράση. Όταν θέλουμε, μπορούμε.

Μάθαμε λοιπόν κάτι από την δραματική περασμένη χρονιά.

Μάθαμε όμως αρκετά; Μένει να το αποδείξουμε. Συζητάμε ήδη την αναθεώρηση του Δουβλίνου και την αλληλεγγύη, θυμόσαστε, αυτήν που έχει κλείσει τα σύνορα και έχει εγκλωβίσει 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα... Και έπονται και πολλά άλλα.

Το να συνεχίσουμε μετά το brexit σαν να μην έγινε τίποτε δεν είναι αποδεκτό.

Αν θέλουμε να σταματήσουμε να σπρώχνουμε τους πολίτες στην αναζήτηση εθνικών -αδιέξοδων- λύσεων, χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Την Επιτροπή ως ενισχυμένη εκτελεστική εξουσία και αυξημένο δημοκρατικό έλεγχο ώστε να ξεφύγουμε από την εθνική περιχαράκωση του Συμβουλίου αρχηγών.

Με δύο λόγια, θέλουμε περισσότερη Ευρώπη».

Δείτε το βίντεο: