5 Ιουλίου, 2016

Στην Ευρώπη, οι τηλεοπτικές άδειες θα πρέπει να χορηγούνται από ανεξάρτητες αρχές

Τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου αδειοδότησης τηλεοπτικών καναλιών στην ΕΕ, όπου ο ρόλος των ανεξάρτητων αρχών θα είναι κυρίαρχος εισηγείται ο κ. Γραμματικάκης, ευρωβουλευτής του Ποταμιού. Αυτό ανακοίνωσε χθες σε  επίκαιρη παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Γραμματικάκης υπογράμμισε ότι «η στροφή προς την Ευρώπη που πραγματοποίησε πέρσι η ελληνική κυβέρνηση και επαινέθηκε από όλους περιορίζεται κυρίως στα οικονομικά ζητήματα». «Είναι λυπηρό» συνέχισε «ότι παράλληλα η κυβέρνηση απομακρύνει τη χώρα από τα ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Αυτό επιβεβαιώνει και η αυστηρή επιστολή - 30 σελίδων - του Επιτρόπου Έτιγκερ προς την ελληνική κυβέρνηση, που αναφέρεται στην συστηματική ανατροπή της ανεξαρτησίας μιας εθνικής ρυθμιστικής αρχής».

Στην παρέμβαση του ο κ. Γραμματικάκης υπογράμμισε τρία ακόμα παραδείγματα υπονόμευσης της ελευθερίας των ΜΜΕ:

- Το προσφάτως θεσμοθετημένο πλαίσιο αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών, που  προβλέπει αδικαιολόγητα μεγάλο περιορισμό στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, ενώ για το όλο θέμα αποφασίζει αυθαίρετα ο ίδιος ο Υπουργός.

- Τις προκλητικές κυρώσεις Ελλήνων δημοσιογράφων από το συνδικαλιστικό τους όργανο,  επειδή υποστήριξαν το "ναι" στο δημοψήφισμα του περσινού καλοκαιριού.

- Την πρόσφατη και πρωτοφανή εισβολή εισαγγελικών αρχών και της αστυνομίας σε έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας, με σκοπό να συλλάβουν ένα αξιόλογο τον δημοσιογράφο  και να παρεμποδίσουν την μετάδοση της εκπομπής του.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού κάλεσε τέλος τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές να παρακολουθούν στενά τις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις στην Ελλάδα και να στηρίξουν την πρόταση του για ένα νέο πλαίσιο αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ με κυρίαρχο ρόλο των ανεξάρτητων αρχών.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταθέσει νέα νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση της σχετική ευρωπαϊκής οδηγίας, που αφορά τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Η επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας της οποίας μέλος είναι ο κ. Γραμματικάκης ορίστηκε ως αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επεξεργασία της πρότασης αυτής.

Δείτε εδώ το βίντεο: