23 Ιουνίου, 2016

Οι αρνητικές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, έπρεπε να έχουν προκαλέσει την αντίδραση των Ευρωπαϊκών θεσμών

Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκης σε ειδική συνεδρίαση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) με θέμα τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία του τύπου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Γραμματικάκης υπενθύμισε αρχικά, ότι η Ελληνική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση, πραγματοποίησε ουσιαστική στροφή προς την Ευρώπη και την συνεργασία με τους θεσμούς της. "Η στροφή αυτή", τόνισε, "σωστά χαιρετίσθηκε με θέρμη από τους εταίρους της, και ιδιαίτερα το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών."

Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ωστόσο ότι στο εσωτερικό η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- ακολουθεί μια αντίστροφή πορεία, απομακρύνοντας τη χώρα από τα ευρωπαϊκά πρότυπα αναφορικά με τα μέσα ενημέρωσης και την ελευθερία του τύπου. Ο κ. Γραμματικάκης αναφέρθηκε σε τρία ενδεικτικά παραδείγματα. Πρώτα, στο προσφάτως θεσμοθετημένο πλαίσιο αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών, που προβλέπει μεγάλο περιορισμό στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, και απειλεί ουσιαστικά την πολυμορφία των μέσων. Το δεύτερο παράδειγμα, που ανέφερε ο κ. Γραμματικάκης, αφορά την προκλητική τιμωρία και τις κυρώσεις εναντίον Ελλήνων δημοσιογράφων από το συνδικαλιστικό τους όργανο, επειδή υποστήριξαν το "ναι" στο δημοψήφισμα του περσινού καλοκαιριού. Τέλος, οι εισαγγελικές αρχές και η αστυνομία εισέβαλαν πρόσφατα στο ΣΚΑΙ, ένα από μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας, με σκοπό να συλλάβουν ένα αξιόλογο τον δημοσιογράφο και να παρεμποδίσουν την μετάδοση της εκπομπής του, που οι φήμες έλεγαν ότι θα έθιγε το αθλητικό κατεστημένο της χώρας. "Αυτό είναι πολύ χειρότερο και από την προληπτική λογοκρισία" τόνισε ο κ. Γραμματικάκης.

Στην συνέχεια επεσήμανε ότι παρόμοιοι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία. Αυτό όμως που προκαλεί οδυνηρή εντύπωση σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα είναι η παντελής έλλειψη αντίδρασης από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. "Η ελευθερία και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης" τόνισε ο κ. Γραμματικάκης, "συμπεριλαμβάνεται ωστόσο στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, οι σημαντικές προτάσεις, που παρουσιάσθηκαν σήμερα, να λάβουν τον δρόμο της υλοποίησης, για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη " κατέληξε ο κ. Γραμματικάκης.

* Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι ευρωβουλευτής.