3 Νοεμβρίου, 2016

«ΕΣΡ: αντί της συνταγματικής νομιμότητας προτιμήσατε τις νομικές πιρουέτες»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με την τροπολογία - γέφυρα της κυβέρνησης για το νόμο Παππά, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που τον έκρινε αντισυνταγματικό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Από την πρωινή τοποθέτηση του κ. Παππά, από αυτό εδώ το βήμα που ήταν βεβαίως σε εντελώς άλλο κλίμα από την πρωινή του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ καλωσορίζουμε δύο όρους.
Δύο όρους, δύο στοιχεία που βρίσκονται σε τραγική ανεπάρκεια στην δημόσια ζωή του τόπου: την αυτογνωσία και την αυτοκριτική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Δεν θα κουραστούμε να θυμίζουμε ότι όταν συζητούσαμε πρόπερσι το Μάρτιο το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ, εμείς Το Ποτάμι ήμασταν εκείνοι που είχαμε αναφερθεί στην απόλυτη προτεραιότητα να απαλλαγούμε από ένα άγος, το οποίο βαρύνει τις πλάτες του πολιτικού συστήματος, συνολικότερα.
Και ήταν ιδανική ευκαιρία τότε που λέγαμε ότι πρέπει να ανασυσταθεί το ΕΣΡ, γιατί είναι η προϋπόθεση για την εξυγίανση και τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Και δυστυχώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, χάσατε την ιστορική ευκαιρία να πιστωθείτε το επιτέλους σπάσιμο του υπαρκτού, αμαρτωλού τριγώνου διαπλοκής μεταξύ πολιτικού συστήματος, ΜΜΕ και τραπεζών.
Χάσατε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσετε το φλέγον αυτό ζήτημα, με τον τρόπο που το Σύνταγμα ορίζει.
Γιατί για όλα αυτά αρμόδιο είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Δυστυχώς προτιμήσατε νομοθετικές πιρουέτες, οι οποίες οδήγησαν στις γνωστές περιπέτειες και στην σημερινή τραυματική κατάληξη, πράγματα τα οποία δεν είναι ανάγκη να εξιστορήσω ξανά.
Θέλω να προσθέσω εδώ ότι είναι πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοιο δημόσιο ενδιαφέρον για μια Ανεξάρτητη Αρχή και ειδικά για το ΕΣΡ.
Και πρέπει εδώ να θυμίσουμε πως οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το πιο προωθημένο θεσμικό εργαλείο, μιας ώριμης Δημοκρατίας.
Γιατί οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι εκείνες που εξασφαλίζουν την συναίνεση, λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας για την σύστασή τους, δηλαδή των 4/5 που προβλέπει ο νομοθέτης.
Και αυτό ο νομοθέτης δεν το προβλέπει τυχαία.
Το κάνει γιατί οι Ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να διαχειριστούν κρίσιμα και ευαίσθητα ζητήματα – τομείς της δημόσιας σφαίρας.
Ζητήματα – τομείς δηλαδή, που απαιτούν μιαν άλλην εποπτεία, που δεν θα επιτρέπει το σφιχταγκάλιασμα και την εξάρτησής τους από την εκτελεστική εξουσία.
Και πρέπει να είμαστε καθαροί, γιατί περισσεύει η υποκρισία.
Το ΕΣΡ και οι συνθέσεις του μέχρι σήμερα, δεν κατάφεραν να εξαλείψουν τις παθογένειες που διαχρονικά ταλάνιζαν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Σήμερα, μετά από όλη αυτήν την τραυματική πορεία, κάνοντας μια στροφή 360 μοιρών γύρω από τον εαυτό της η κυβέρνηση φτάνει ξανά στο σημείο μηδέν.
Είναι όμως πρόκληση για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων που συμμετέχουν στην Βουλή των Ελλήνων να οδηγηθούμε τώρα σε μια συναινετική, κοινώς αποδεκτή λύση, προκειμένου να αρθεί επιτέλους αυτή η συνταγματική αταξία.
Και αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν συναποφασίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε για πολλοστή φορά την προσπάθεια αυτή.
Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε καταλήξει.
Θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις συναίνεσης.
Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση, να μην επιμείνει άλλο σε ένα πουκάμισο αδειανό.
Ο λόγος για τον τρόπο διατύπωσης της διάταξης που φέρνετε.
Μην επιμένετε πλέον στην λέξη «Αναστολή».
Υιοθετήστε την λέξη «Κατάργηση» σαν ένα δείγμα καλής θέλησης και καλών προθέσεων από την πλευρά σας.
Από την στιγμή που διαβεβαιώνετε πως δεν θα υπάρξουν πραξικοπηματικές κινήσεις μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ, στο οποίο κατέπεσε το νομοθέτημά σας, δεν υπάρχει λόγος να εμμένετε σε αυτήν την διατύπωση.
Κλείνω λέγοντας πως η σύσταση του ΕΣΡ είναι ένα στοίχημα για όλους μας.
Αυτό το άγος, πως το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του συμμετέχει στην διαπλοκή είναι καιρός να φύγει από την πλάτη μας, γιατί δεν είμαστε όλοι το ίδιο.
Και αφού εκλέξουμε το ΕΣΡ με μια σύνθεση προσώπων, όπως προβλέπει ο συνταγματικός νομοθέτης, μπορούμε νηφάλια πλέον να συζητήσουμε για το πώς θα προστατεύσουμε τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία της ενημέρωσης, το πώς θα φέρουμε έσοδα για τα δημόσια ταμεία και μάλιστα περισσότερα από τα 250 εκ. ευρώ του κ. Παππά και το πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας.
Ευχαριστώ.

Σχετικά