3 Νοεμβρίου, 2016

Η κυβέρνηση βυθίζεται στην απαξία με ταχύτητα Φόρμουλα 1

«Με έξι συν δύο γραμμές, δεν ξεπλένεται η ανοίκεια και χυδαία επίθεση που εξαπολύσατε εναντίον της ελληνικής δικαιοσύνης» είπε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και ειδική αγορήτρια του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεθνή σύμβαση έρευνας και διάσωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου ενσωματώθηκαν οι τροπολογίες για το ΕΣΡ.

«Εδώ ο κόσμος καίγεται, εργοστάσια κλείνουν, στο Υπουργείο Εργασίας «σβήνουν» πυρετωδώς προνοιακά επιδόματα, η φημολογία για το δεύτερο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φουντώνει κι εμείς ασχολούμαστε με τα τερτίπια σας για το πώς θα εξαναγκάσετε τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ» τόνισε.

Δεν παρέλειψε να στηλιτεύεσει και τη ΝΔ για τη στάση της: «Η ΝΔ, από την άλλη, καταθέτει πρόταση νόμου για τα κανάλια, ξεχνώντας ότι έχει κυβερνήσει αυτόν τον τόπο και επέτρεπε να διαιωνίζεται στο άπειρο η νομική εκκρεμότητα του καθεστώτος της ιδιωτικής τηλεόρασης. Πιστεύετε πραγματικά ότι οι αλληλοεκβιασμοί και τα παζάρια αφορούν την κοινωνία; Καθόλου».

Η κ. Μάρκου κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την υπεύθυνη στάση που τηρεί η αντιπολίτευση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ:

«Με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, η κυβέρνηση οδήγησε εαυτόν σε πολιτικό αδιέξοδο και τη χώρα σε συνθήκες θεσμικής σήψης και σε καταστάσεις κωμικοτραγικές. Είστε τυχεροί που διακατεχόμαστε από πνεύμα συναίνεσης, κυρίως για να τελειώνει αυτή η απίθανη ιστορία, αντί να σας περιγελούμε. Λόγους μας έχετε δώσει αρκετούς» τόνισε, όπως «τον ερασιτεχνισμό και το πείσμα παιδικής χαράς με τον οποίο αντιμετωπίσατε την αναγγελία της απόφασης του ΣτΕ, με την «καλτ» εικόνα της κ. Γεροβασίλη».

«Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει τη μέση οδό που είναι η χειρότερη. Ελπίζουμε να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η πορεία αυτή δεν είναι καταστροφική μόνο για τη χώρα, που σέρνεται στη στασιμότητα και την υπερφορολόγηση, αλλά, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, κρυφές και φανερές, η βύθιση της χώρας στη στασιμότητα βυθίζει και την κυβέρνηση στην απαξία με ταχύτητα Φόρμουλα Ένα» προειδοποίησε.

Απευθυνόμενη στον Υπουργό Επικρατείας, είπε: «δεν είναι κακό για έναν πολιτικό άνδρα να παραδέχεται ότι έσφαλε, ανοιχτά και φανερά. Αυτό – αν το κάνατε σήμερα – θα ήταν στα υπέρ σας. Σας καλώ να σκεφτείτε καλύτερα την στάση σας από εδώ και πέρα και να φερθείτε σαν δημόσιος άνδρας».

Έκλεισε την ομιλία της, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να νομοθετήσει πριν την έκδοση της απόφασης για να αποδείξει ότι αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία: «Αδίκως πασχίζετε, ο κόσμος έχει καταλάβει ότι, αφού σηκώσατε μόνοι σας το λάβαρο της επανάστασης εναντίον των καναλιών, είστε ανίκανοι να ολοκληρώσετε έστω και αυτή τη μεταρρύθμιση. Ζητήστε επιτέλους και μια συγγνώμη, διαφορετικά παραιτηθείτε».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Έρευνα και διάσωση» το θέμα της διεθνούς σύμβασης που κυρώνεται σήμερα από το Κοινοβούλιο και που επέλεξε η κυβέρνηση για να προσαρτήσει τις περίφημες τροπολογίες Παππά. Παρακολουθούμε κι εμείς την κυβέρνηση που προσπαθεί να διασώσει τον εαυτό της, ένα δράμι έστω αξιοπιστίας μετά την ολοκληρωτική ήττα που υπέστη τις προηγούμενες ημέρες.

Πολύ λίγο, πολύ αργά, κύριοι.

Με έξι συν δύο γραμμές, δεν ξεπλένεται η ανοίκεια και χυδαία επίθεση που εξαπολύσατε εναντίον της ελληνικής δικαιοσύνης. Ούτε φυσικά ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο επιχειρήσατε όλες αυτές τις ημέρες να διαχειριστείτε επικοινωνιακά μια δυσάρεστη για εσάς εξέλιξη για την οποία σας είχαμε προειδοποιήσει όλοι: την πρόδηλη αντισυνταγματικότητα του νόμου 4339.

Σας εξυπηρετεί βέβαια.

Εδώ ο κόσμος καίγεται, εργοστάσια κλείνουν, στο Υπουργείο Εργασίας «σβήνουν» πυρετωδώς προνοιακά επιδόματα, η φημολογία για το δεύτερο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φουντώνει κι εμείς ασχολούμαστε με τα τερτίπια σας για το πώς θα εξαναγκάσετε τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ.

Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, καταθέτει πρόταση νόμου για τα κανάλια, ξεχνώντας ότι έχει κυβερνήσει αυτόν τον τόπο και επέτρεπε να διαιωνίζεται στο άπειρο η νομική εκκρεμότητα του καθεστώτος της ιδιωτικής τηλεόρασης. Πιστεύετε πραγματικά ότι οι αλληλοεκβιασμοί και τα παζάρια αφορούν την κοινωνία; Καθόλου.

Ευτυχώς, και θα έπρεπε να μας το αναγνωρίσετε αυτό και δημόσια, που υπάρχει και η αντιπολίτευση που δεν δέχεται να παίξει το παιχνίδι σας αλλά τηρεί υπεύθυνη στάση. Κάτι που εσείς, αν τα πράγματα είχαν αντιστραφεί, δεν θα κάνατε ποτέ.

Χρόνια ανεχτήκαμε τον εριστικό σας λόγο, την αμετροέπεια, τους βαρείς χαρακτηρισμούς. Είστε πολύ τυχεροί, λοιπόν, που έστω κάποιοι εδώ μέσα δεν σας ανταποδίδουν τα όσα έχετε κάνει και έχετε πει εσείς.

Με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, η κυβέρνηση οδήγησε εαυτόν σε πολιτικό αδιέξοδο και τη χώρα σε συνθήκες θεσμικής σήψης και σε καταστάσεις κωμικοτραγικές. Είστε τυχεροί που διακατεχόμαστε από πνεύμα συναίνεσης, κυρίως για να τελειώνει αυτή η απίθανη ιστορία, αντί να σας περιγελούμε. Λόγους μας έχετε δώσει αρκετούς:

Τον ερασιτεχνισμό και το πείσμα παιδικής χαράς με τον οποίο αντιμετωπίσατε την αναγγελία της απόφασης του ΣτΕ, με την «καλτ» εικόνα της κ. Γεροβασίλη.

Η επερχόμενη «νομιμοποίηση» δια χειρός Σύριζα όλων των τηλεοπτικών σταθμών – ή βοθροκάναλων όπως τα αποκαλούν οι υπουργοί σας - που εκπέμπουν σήμερα. Βέβαια, αυτό μάλλον το πήρατε πίσω, δεν ξέρει κανείς αφού βρίσκεστε σε απόλυτη σύγχυση.

Η «δαιμόνια» πρόταση Πολύδωρα για την οποία και οι ίδιοι οι βουλευτές σας αγανακτούν δημόσια, παρά τα non-paper που τους μοιράζετε για να δικαιολογήσετε για άλλη μια φορά την αφύσικη στροφή σας.

Ευτυχώς, κάποιοι παίρνουμε σοβαρά το ρόλο μας και την ευθύνη μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Και δεν αναλωνόμαστε σε επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού.

Λειτουργούμε με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος, με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς, με βούληση να ρυθμιστεί επιτέλους συμφώνως προς το Σύνταγμα το τοπίο της τηλεόρασης.

Πρέπει να καταλάβετε πως αν δεν συνεννοηθούμε να προχωρήσουμε δέκα μεταρρυθμίσεις, στο τέλος η μόνη λύση θα είναι οι περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει τη μέση οδό που είναι η χειρότερη. Ελπίζουμε να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η πορεία αυτή δεν είναι καταστροφική μόνο για τη χώρα, που σέρνεται στη στασιμότητα και την υπερφορολόγηση, αλλά, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, κρυφές και φανερές, η βύθιση της χώρας στη στασιμότητα βυθίζει και την κυβέρνηση στην απαξία με ταχύτητα Φόρμουλα 1.

Έλεος, απαιτούμε από την κυβέρνηση να διασώσει τον εαυτό της τουλάχιστον για ένα διάστημα, να φερθεί ορθολογικά.

Όσο για το δείγματα τροπολογίας που καταθέσατε, ελπίζουμε να μην φτάσετε να εκθέσετε και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής που προσωπικά εγγυήθηκε για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Διότι ουσιαστικές αλλαγές δεν βλέπουμε όσον αφορά το θέμα της αναστολής.

Η δεύτερη τροπολογία, όμως, συνιστά ξεκάθαρη οπισθοχώρηση, με την ουρά στα σκέλια μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, δεν είναι κακό για έναν πολιτικό άνδρα να παραδέχεται ότι έσφαλε, ανοιχτά και φανερά. Αυτό – αν το κάνατε σήμερα – θα ήταν στα υπέρ σας. Σας καλώ να σκεφτείτε καλύτερα την στάση σας από εδώ και πέρα και να φερθείτε σαν δημόσιος άνδρας.

Κύριοι της κυβέρνησης, αντί να αναμένετε την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ ώστε να την μελετήσετε και να ετοιμάσετε τη σχετική νομοθεσία συμμορφούμενοι με το σκεπτικό, προσπαθείτε να αποδείξετε ότι τάχα μου δήθεν αναλαμβάνετε νομοθετική πρωτοβουλία. Αδίκως πασχίζετε, ο κόσμος έχει καταλάβει ότι, αφού σηκώσατε μόνοι σας το λάβαρο της επανάστασης εναντίον των καναλιών, είστε ανίκανοι να ολοκληρώσετε έστω και αυτή τη μεταρρύθμιση. Και δεν έχετε καν τη δικαιολογία του Μνημονίου. Ζητήστε επιτέλους και μια συγγνώμη, διαφορετικά παραιτηθείτε.