Νόμιμο ίσως, αλλά όχι ηθικό χαρακτηρίζει με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Βουλευτής Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης, τον διορισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού σε θέση Αντιπροέδρου του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με την ερώτηση του κου Χαρακίδη προς τους κ.κ Σταθάκη και Βούτση, τίθεται το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ του ελέγχοντος (Γενικού Γραμματέα Υπουργείου που εποπτεύει τις τηλεπικοινωνίες) και του ελεγχόμενου (Ιδιωτική εταιρία τηλεπικοινωνιών – ΟΤΕ).
Επίσης, θέτει το ζήτημα του «βολέματος ημετέρων» και της συνέχισης μιας παράδοσης του παλαιοκομματισμού, που θεωρούσε πως το κράτος είναι λάφυρο του εκάστοτε κόμματος που κυβερνά και μπορεί να διορίζει κομματικά στελέχη, συγγενείς και φίλους.
Ρωτά δε τον κ. Βούτση, αν πρόκειται να θεσπίσει ασυμβίβαστο διορισμού για τους συγγενείς Υπουργών και Βουλευτών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς:1) Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη
2)Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο Βούτση
Θέμα: Διορισμός Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Οικονομίας σε θέση Αντιπροέδρου του ΟΤΕ
Κύριε Υπουργέ,
Ο πρόσφατος διορισμός ως αντιπροέδρου του ΟΤΕ, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου σας, δικαιώνει ετεροχρονισμένα τη φράση του κου Βουλγαράκη πως ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό.
Μια ακόμη περίπτωση της συμπάθειας της Κυβέρνησης σας για την Καραμανλική περίοδο, τα πρόσωπα και τις πρακτικές της.
Ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας στη θέση του αντιπροέδρου του ΟΤΕ, οργανισμού κατά 90% ιδιωτικών συμφερόντων, τον οποίο εποπτεύει το Υπουργείο στο οποίο προΐσταστε, γεννά μείζονα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων. Ακόμη και αν είναι σύννομος, κάτι που δεν είναι δεδομένο με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 63/05.
Όπως αντιλαμβάνεστε η άποψη ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό έχει ειπωθεί και ιστορικά έχει αξιολογηθεί από τους πολίτες. Κατά συνέπεια, μια σειρά «αξιοκρατικών» διορισμών, συγγενών, φίλων και αποτυχόντων πολιτευτών, ανθρώπων του «κόμματος» εν γένει μόνο σύμφωνη με το λαϊκό αίσθημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενδεικτικά τα παραδείγματα πρώην Βουλευτών ή υποψηφίων Βουλευτών σας, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν και διορίστηκαν σε κορυφαίες κρατικές θέσεις. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
1. Χρήστος Βερναδάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στη θέση του γραμματέα Συντονισμού στο υπουργείο Επικρατείας.
2. Κώστας Πουλάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στη θέση του γενικού γραμματέα Συντονισμού στο υπουργείο Εσωτερικών.
3. Απόστολος Αλεξόπουλος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιο το 2015, στη θέση του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
4. Γιάννης Τόλιος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στη θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
5. Γιάννης Ταφύλλης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στη θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
6. Ανδρέας Νεφελούδης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εργασίας.
7. Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στη Β Αθηνών, στη θέση του γενικού γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
8. Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος τον περασμένο Μάιο δεν κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ, στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
9. Θανάσης Γιαννόπουλος, πρώην βουλευτής της ΝΔ και πολιτευτής πλέον των ΑΝΕΛ, στη θέση του διοικητή του ΚΕΕΛΠΝΟ.
10. Μαρία Καραμεσίνη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση διοικήτριας του ΟΑΕΔ.
11. Φωτεινή Κούβελα, η οποία δεν κατάφερε να εκλεγεί, στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας ισότητας των Φύλων.
Εκτός από πολιτευτές, σας έχετε διορίσει μια σειρά ακόμη από στελέχη σας. Χαρακτηριστικά:
1. Ο κ. Νίκος Καρβούνης διοικητής της 2ης ΥΠΕ, υποψήφιος βουλευτής Α Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ
2. Ο κ. Κίρκος τοποθετήθηκε διοικητής της 3ης ΥΠΕ, τέως Βουλευτής
3. Ο κ. Στρατής Πλωμαρίτης, διοικητής της 4ης ΥΠΕ , υποψήφιος Β Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ,
4. Νέστορας Αντωνίου, διοικητής στην 5η ΥΠΕ, υποψήφιος βουλευτής στον Νομό Λάρισας το 2012.
5. Ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, διοικητής της 6ης ΥΠΕ μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
6. Ο κ. Νίκος Ηγουμενίδης, διοικητής της 7ης ΥΠΕ, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
7. Γιάννη Θεωνά, υποδιοικητής του ΙΚΑ, στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ
8. Αλέξης Χαρίτσης, συντονιστής του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του γενικού γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομικών.
9. Μαρίνα Κουτσούρη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του γενικού γραμματέα Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας.
10. Δήμητρα Χαλικιά, ένα από τα 30 στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν ... αρνηθεί να αποχωρήσουν από τον κρατικό μηχανισμό όταν ο κ. Φώτης Κουβέλης απέσυρε τη στήριξη του προς την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, στη θέση της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας.
11. Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, τοποθετήθηκε από τον επίσης πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και νυν υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση, γενικός γραμματέας του υπουργείου.
12. Τάσος Μαυρόπουλος, υπεύθυνος Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ, ορίστηκε προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.
13. Μάνος Μανουσάκης, στενός συνεργάτης υπουργού Γιώργου Σταθάκη, τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών.
14. Γιάννης Γιαννέλης – Θεοδοσιάδης , πρώην βουλευτής, αποχώρησε το 2012 από τη ΝΔ για να ενταχθεί στους ΑΝΕΛ, στη θέση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
15. Αντώνης Παπαδεράκης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, ορίστηκε γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
16. Δημήτρης Λιάκος, μέλος της ομάδας που συνέγραψε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.
Και όχι μόνο δεν περιοριστήκατε στα πολιτικά σας στελέχη αλλά διορίσατε, αδέρφια, συζύγους, γαμπρούς και λοιπούς συγγενείς, χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1. Ο Θεόδωρος Μητράκος, νέος υποδιοικητής της ΤτΕ, σύζυγος της κόρης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ο αδελφός του κ. Μητράκου βρίσκεται στο επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Κοτζιά.
2. Γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διορίστηκε ο κ. Κωστής Παπαΐωάννου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η σύζυγος του, Κλειώ Παπαπαντολέων, διορίστηκε ειδική σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.
3. Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, δραστήριος διπλωμάτης και ανιψιός του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, διορίστηκε σύμβουλος του πρωθυπουργού
4. Ιφιγένεια Καμτσίδου, συμβία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, τοποθετήθηκε πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης
Πάνω από 50 κεντρικά σας στελέχη και συγγενείς έχουν διοριστεί σε όλο τον κομματικό μηχανισμό μόνο αυτό το πρώτο διάστημα. Κάνετε με άλλα λόγια ακριβώς τα ίδια πράγματα που έκαναν όλοι οι προηγούμενοι θεωρώντας το κρατικός κομματικό σας λάφυρο.
Αποτελείτε ένα καθαρά συστημικό κόμμα μόνο που ενδιαφέρεστε για το μοίρασμα της εξουσίας και την κρατική μηχανή για το βόλεμα των ημετέρων και των «δικών μας παιδιών». Φτιάχνετε ένα πελατειακό κράτος με "αριστερούς" πελάτες που θα προωθούν το κυβερνητικό έργο όπως απάντησε σχετικά ο κ Βρούτσης
Αδυνατείτε να κατανοήσετε τις ραγδαίες αλλαγές της εποχής μας και την λαϊκή απαίτηση για αξιοποίηση των άριστων και όχι των αρεστών, ειδικά σε μια τέτοια εποχή που οι πολίτες δοκιμάζονται από την ακραία οικονομική κρίση.
Φροντίζετε για τον διορισμό μιας μικρής κομματικής κλίκας την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά που δεν δέχτηκαν να περάσουν κανένα κομματικό κατώφλι εγκαταλείπουν την χώρα. Και αυτές οι αντιλήψεις περί διπλοθεσιτών προέκυψαν και αυτές μετεκλογικά, καθώς στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν θυμάται κανείς να υπήρχε τέτοια πρόβλεψη - πρόταση για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Δημιουργείτε έναν κομματικό μηχανισμό στα πρότυπα κομματικού στρατού στην υπηρεσία του κόμματος σας και όχι του συνόλου των Ελλήνων πολιτών και της Δημόσιας Διοίκησης.
Μόνο που στην περίπτωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου σας έχουμε και σύγκρουση συμφερόντων.
Τι θα κάνει ο στενός σας συνεργάτης σε μια σύγκρουση ανάμεσα στον ΟΤΕ και το Δημόσιο; Ως Αντιπρόεδρος του ΟΤΕ ή ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου σας θα λειτουργήσει ο κος Μανουσάκης σε μια σύγκρουση ΟΤΕ και ανταγωνίστριας αυτού εταιρίας;
Με βάση τα παραπάνω ερωτάτε ο Υπουργός:
1. Προτίθεστε να διατηρήσετε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου σας τον διπλοθεσίτη κύριο Μανουσάκη;
2. Ποια εχέγγυα χρηστής διοίκησης και διαφάνειας υφίστανται στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου ο ελέγχων είναι και ελεγχόμενος;
3. Η θέση του κου Μανουσάκη ως Αντιπροέδρου του ΟΤΕ είναι έμμισθη και αν ναι τι ύψους απολαβές θα έχει για την θητεία του;
4. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε και να εφαρμόσετε ασυμβίβαστο διορισμού για Συγγενείς Υπουργών και Βουλευτών;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κυριάκος Χαρακίδης - Δράμας