Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού & Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, Θεοχάρης Θεοχάρης και Αντιγόνη Λυμπεράκη, με αφορμή τα αποτελέσματα έρευνας του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler, η οποία καταδεικνύει τις δυσανάλογες συνέπειες της κρίσης για τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, λόγω της όξυνσης των φορολογικών και γενικότερα των οικονομικών ανισοτήτων στην Ελλάδα.
Η έρευνα εκπονήθηκε από τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργό κ. Τάσο Γιαννίτση, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Σταύρο Ζωγραφάκη, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν 260.000 ελληνικά νοικοκυριά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών:
Προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού & Οικονομικών κ.κ. Γιώργο Σταθάκη και Γιάνη Βαρουφάκη
Θέμα: «Δυσανάλογες οι συνέπειες της κρίσης για τα φτωχά και τα μεσαία νοικοκυριά της Ελλάδας».
Το γεγονός ότι η οικονομική κρίση επέφερε μεγάλο πλήγμα στην Ελληνική κοινωνία είναι κάτι το οποίο, δύσκολα, αμφισβητείται ακόμη και μέσω της απλής εμπειρικής παρατήρησης από οποιονδήποτε καλοπροαίρετο πολίτη.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, το γερμανικό Ίδρυμα Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler δημοσίευσε έρευνα πριν λίγες ημέρες, του ομότιμου καθηγητή Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργού κ. Τάσου Γιαννίτση, μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρο Ζωγραφάκη, η οποία με επιστημονικό τρόπο προσεγγίζει τη δραματική αλλαγή των οικονομικών όρων, που αφορούν τα φτωχά και τα λαϊκά στρώματα της χώρας.
Στόχος της έρευνας, στην οποία εξετάστηκαν στοιχεία που αφορούσαν 260.000 Ελληνικά νοικοκυριά, ήταν η μελέτη της επίδρασης της κρίσης και των πολιτικών αντιμετώπισής της στη μείωση των εισοδημάτων, καθώς επίσης και την όξυνση των φορολογικών και γενικότερα οικονομικών ανισοτήτων στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα καταγράφεται ότι το εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων μειώθηκε κατά 86%, με τους φόρους τους να αυξάνονται κατά 337%, ενώ αντίθετα το εισόδημα των πλουσιότερων μειώθηκε μόνο κατά 16% και οι φόροι τους αυξήθηκαν μόλις κατά 9%.
Στην έρευνα καταδεικνύεται ότι, τελικά, το βάρος της κρίσης το έφεραν τα φτωχότερα και μεσαία εισοδήματα, τα οποία αν και σε απόλυτους αριθμούς επιβαρύνθηκαν φορολογικά μόνο από μερικές εκατοντάδες ευρώ είχαν, ωστόσο, δει προηγουμένως το εισόδημά τους να μειώνεται, τόσο λόγω της μαζικής ανεργίας, όσο και λόγω των κατακόρυφων μισθολογικών περικοπών.
Δεδομένου ότι το κύρος της έρευνας δύσκολα αμφισβητείται, τόσο λόγω της φήμης του Γερμανικού Ιδρύματος μελετών, όσο και των δύο Ελλήνων ερευνητών - καθηγητών.
Δεδομένου ότι ο εξορθολογισμός και η ισομερής κατανομή των φορολογικών βαρών, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε κοινωνικού στρώματος είναι προαπαιτούμενο για μια ισορροπημένη κοινωνία, που δεν θα ευνοεί την ανισότητα και το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ φτωχών και πλουσίων.
Δεδομένου ότι το μήνυμα των εκλογών ήταν «ναι» στις μεταρρυθμίσεις που εξορθολογίζουν το κράτος, αλλά «όχι» στην ιδεολογική ακαμψία και την οικονομική συντριβή των ασθενέστερων στρωμάτων.
Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση συχνά αναφέρεται στην πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Αν σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας;
2. Ποια η ατζέντα του αρμόδιου Υπουργείου, σε σχέση με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ασθενέστερων, με τρόπο ώστε να αντιμετωπισθούν οι εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες που προκάλεσε η κρίση και η εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών και να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Θεοχάρης Θεοχάρης – Β’ Αθηνών
Αντιγόνη Λυμπεράκη – Β’ Αθηνών