1 Απριλίου, 2015

Το «Ποτάμι» παρών στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στο Ν. Σερρών

Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κάτοικοι του Ν. Σερρών λόγω των πρόσφατων πλημμυρών, αποτέλεσε το αντικείμενο διαδοχικών συσκέψεων στις οποίες συμμετείχε ο βουλευτής Σερρών του «Ποταμιού» κ. Χατζηδημητρίου Αλέξανδρος, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη. Στις συσκέψεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωυσιάδης, η Δήμαρχος Βισσαλτίας κ. Αγνή Δουβίτσα με τους δύο αντιδημάρχους, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά κ. Δημήτρης Νότας, καθώς και οι βουλευτές του Νομού Σερρών κ.κ. Αφροδίτη Σταμπουλή, Φωτεινή Αραμπατζή και Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Χατζηδημητρίου επεσήμανε στον κ. Αποστόλου: (α) Την ανάγκη για άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των απωλειών σε φυτικό - ζωικό κεφάλαιο προκειμένου να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες - κτηνοτρόφους. (β) Την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα, μέσω ενδεχόμενης ενεργοποίησης του κανόνα De Minimis, για τους παραγωγούς οι οποίοι θα υποστούν μεγάλη απώλεια εισοδήματος, καθώς οι πλημμύρες καθιστούν αδύνατη την καλλιέργεια των αγρών τους κατά τη φετινή περίοδο και (γ) την ανάγκη να μην υποστούν απώλεια των δικαιωμάτων τους οι παραγωγοί που λόγω των πλημμυρών δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, καθώς το 2015 αποτελεί έτος κομβικής σημασίας για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο κ Αποστόλου δεσμεύτηκε ότι η πολιτεία θα προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των απωλειών σε φυτικό - ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στην καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα θέσει τα θέματα της ενδεχόμενης απώλειας εισοδήματος των αγροτών του Νομού Σερρών λόγω αντικειμενικής αδυναμίας καλλιέργειας των χωραφιών τους, καθώς και της διατήρησης των δικαιωμάτων τους υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Ο κ. Χατζηδημητρίου, στην τοποθέτησή του προς τον κ. Σπίρτζη, επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πάγιες αντιπλημμυρικές υποδομές του Νομού Σερρών, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Τέλος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του στη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η έλλειψη οικονομικών πόρων του Υπουργείου του αποτελούν περιοριστικό παράγοντα για την υλοποίηση και ενίσχυση των αντιπλημμυρικών υποδομών του Νομού Σερρών.

Το «Ποτάμι» θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να ελέγχει την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας προς τους πληγέντες κατοίκους του Νομού Σερρών, καθώς και την προσπάθεια συναίνεσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς εξεύρεση άμεσων και ρεαλιστικών λύσεων.

*Ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου είναι βουλευτής Σερρών