17 Απριλίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για τις πλημμύρες του 2009 στο νομό Θεσσαλονίκης

Ερώτηση για τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2009 στο νομό Θεσσαλονίκης κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου.

Ερώτηση σχετικά με την μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2009 στο νομό Θεσσαλονίκης κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι πληγείσες περιοχές έχουν οριοθετηθεί από το 2010 ενώ η σχετική επιχορήγηση ύψους περίπου 246.000 ευρώ εγκρίθηκε μόλις το 2013 και πρέπει να καταβληθεί από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Έκτοτε, οι δικαιούχοι έχουν κληθεί ήδη δύο φορές να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, χωρίς όμως να έχουν λάβει μέχρι σήμερα τις αποζημιώσεις, λόγω διαφόρων διοικητικών κωλυμάτων ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο, η διαδικασία έχει παγώσει εκ νέου λόγω αλλαγών στο οργανόγραμμα του αρμόδιου υπουργείου και, συγκεκριμένα, λόγω έλλειψης Οικονομικής Υπηρεσίας που θα διεκπεραιώσει τις σχετικές εντολές πληρωμών, με αποτέλεσμα να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας.

Δεκάδες έμποροι και επιχειρηματίες των πληγεισών περιοχών (Άσσηρος, Ασπροβάλτα, Βρασνά, Βασιλικά, Δρυμός, Καβαλάρι), που είδαν τα καταστήματά τους να καταστρέφονται, περιμένουν όλα αυτά τα χρόνια να λάβουν τις αποζημιώσεις για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ενώ πολλοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό πότε σκοπεύει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση και έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Καταβολή αποζημιώσεων για τις πλημμύρες του 2009 στο νομό Θεσσαλονίκης

Έξι χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού του 2009 που έπληξαν το νομό Θεσσαλονίκης, εκκρεμεί ακόμα η καταβολή των αποζημιώσεων σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν.

Οι πληγείσες περιοχές έχουν οριοθετηθεί από το 2010 [ΚΥΑ 5247/09/Α32/26-3-2010 ΦΕΚ 448 Β’] ενώ η σχετική επιχορήγηση ύψους περίπου 246.000 ευρώ από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας εγκρίθηκε μόλις το 2013 [ΚΥΑ Β 2890/11-12-2013 ΦΕΚ 3207 Β’] και πρέπει να καταβληθεί από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Έκτοτε, οι δικαιούχοι έχουν κληθεί ήδη δύο φορές να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, χωρίς όμως να έχουν λάβει μέχρι σήμερα τις αποζημιώσεις, λόγω διαφόρων διοικητικών κωλυμάτων για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Από τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, η διαδικασία έχει παγώσει εκ νέου λόγω των αλλαγών στο οργανόγραμμα του αρμόδιου Υπουργείου, νυν Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και, συγκεκριμένα, λόγω έλλειψης Οικονομικής Υπηρεσίας που θα διεκπεραιώσει τις σχετικές εντολές πληρωμών, με αποτέλεσμα να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας.

Δεκάδες έμποροι και επιχειρηματίες των πληγεισών περιοχών (Άσσηρος, Ασπροβάλτα, Βρασνά, Βασιλικά, Δρυμός, Καβαλάρι), που είδαν τα καταστήματά τους να καταστρέφονται, περιμένουν όλα αυτά τα χρόνια να λάβουν τις αποζημιώσεις για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ενώ πολλοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Η δε περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να σημάνει και νέα υποβολή των ίδιων δικαιολογητικών αφού αρκετά από αυτά είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας (π.χ. πιστοποιητικό μη πτώχευσης).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

Σκοπεύετε να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, νομοθετικές και μη, για την άμεση και έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων στους δικαιούχους και πότε;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

17 Απριλίου 2015