26 Οκτωβρίου, 2015

Σε χρηματοδοτικό αδιέξοδο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το χρηματοδοτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως και πολλά άλλα ελληνικά ΑΕΙ, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων περικοπών του τακτικού του προϋπολογισμού από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου).

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους, πριν ακόμα αρχίσει η νέα χρονιά, ο προϋπολογισμός του ΑΠΘ είναι ήδη ελλειμματικός σε ποσοστό 36%, τη στιγμή που η ηγεσία του ΥΠΠΕΘ έχει ζητήσει την υποβολή προϋπολογισμών με πλεόνασμα 3%! Συνολικά, το διάστημα 2009 – 2016, ο τακτικός προϋπολογισμός έχει υποστεί μείωση της τάξης του 73,5%.

Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί, για να διασφαλιστεί ότι το ΑΠΘ θα μπορεί να λειτουργήσει μετά και τη νέα περικοπή στον προϋπολογισμό του, χωρίς παράλληλα να πέσει το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ποιες συγκεκριμένες λύσεις και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης μελετά σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, ποιος είναι ο προγραμματισμός για την προκήρυξη νέων θέσεων ΔΕΠ στο πανεπιστήμιο, ενώ θέτουν και το ζήτημα της βέλτιστης αξιοποίησης του ανεκμετάλλευτου κτιριακού αποθέματος ακόμα και του ευρύτερου δημοσίου, για τη στέγαση των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, προκειμένου να αποφεύγεται η ενοικίαση χώρων με υψηλά αντίτιμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Σε χρηματοδοτικό αδιέξοδο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αντιμέτωπο με την αδυναμία κάλυψης ακόμα και των στοιχειωδών λειτουργικών του εξόδων βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπως και πολλά άλλα ελληνικά ΑΕΙ, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων περικοπών του τακτικού του προϋπολογισμού από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.
Ειδικότερα, ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2016 έχει διαμορφωθεί στα 11,9 εκ. ευρώ, μία μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2015, ενώ οι ανελαστικές και απολύτως αναγκαίες δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του Πανεπιστημίου (ρεύμα, νερό, θέρμανση, φύλαξη, καθαριότητα, ενοίκια κ.ά.) καθώς και οι συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις ανέρχονται στα 18,5 εκ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, πριν ακόμα αρχίσει η νέα χρονιά, ο προϋπολογισμός είναι ήδη ελλειμματικός σε ποσοστό 36% τη στιγμή που η ηγεσία του ΥΠΠΕΘ έχει ζητήσει την υποβολή προϋπολογισμών με πλεόνασμα 3%! Συνολικά, το διάστημα 2009 – 2016, ο τακτικός προϋπολογισμός έχει υποστεί μείωση της τάξης του 73,5%.

Ήδη, οι πρυτανικές αρχές αναζητούν λύσεις για το οξύτατο χρηματοδοτικό πρόβλημα του Πανεπιστημίου, όπως για παράδειγμα την πληρωμή υποχρεώσεων με χρήση του ταμειακού υπολοίπου παρελθόντων ετών, την αναζήτηση χορηγιών και δωρεών ή και την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα.

Άλλα σημαντικά προβλήματα για το ΑΠΘ είναι η υποστελέχωση σε διδακτικό προσωπικό, αφού όσα μέλη ΔΕΠ έχουν αποχωρήσει δεν αντικαθίστανται, η υπερπληρότητα λόγω των μετεγγραφών, ιδίως στα εργαστήρια, αλλά και το ζήτημα της θέρμανσης των χώρων του Πανεπιστημίου, αφού δεν έχουν τελεσφορήσει οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια του πετρελαίου που αποτελούν πια αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Επειδή η οικονομική κρίση που διανύει η χώρα μας επιτάσσει την επένδυση στην παιδεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι τη διαρκή υποβάθμισή τους.

Επειδή, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του ΑΠΘ, τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η στοιχειώδης λειτουργία του αλλά πρωτίστως η αποστολή του ως Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος για την παροχή του ίδιου υψηλού επιπέδου σπουδών στους φοιτητές του, που έχει οδηγήσει στην κατάταξή του ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίζεται στην περικοπή των προϋπολογισμών και την επέμβαση στα πανεπιστημιακά ζητήματα «α λα καρτ», αλλά οφείλει να εκπονήσει μία γενικότερη πολιτική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τη λειτουργική βιωσιμότητα των ιδρυμάτων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, για να διασφαλίσετε ότι το ΑΠΘ θα μπορεί να λειτουργήσει μετά και τη νέα περικοπή στον προϋπολογισμό του, χωρίς παράλληλα να πέσει το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης;

2) Ποιες συγκεκριμένες λύσεις και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης μελετάτε σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων;

3) Έχετε εξετάσει, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, το ζήτημα της βέλτιστης αξιοποίησης του ανεκμετάλλευτου κτιριακού αποθέματος ακόμα και του ευρύτερου δημοσίου, για τη στέγαση των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, προκειμένου να αποφεύγεται η ενοικίαση χώρων με υψηλά αντίτιμα;

4) Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και κάλυψη της λειτουργίας των Σχολών του ΑΠΘ με το απαραίτητο διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κατερίνα Μάρκου - Β' Θεσσαλονίκης
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου