20 Απριλίου, 2015

Ερώτηση για την αποκρατικοποίηση Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης

Για την αποκρατικοποίηση της ΟΛΘ ΑΕ κατέθεσε ερώτηση η Χριστίνα Ταχιάου, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠΟΤΑΜΙ, στους αρμόδιους Υπουργούς.

Για την αποκρατικοποίηση της ΟΛΘ ΑΕ κατέθεσε ερώτηση η Χριστίνα Ταχιάου, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠΟΤΑΜΙ, στους αρμόδιους Υπουργούς. Κατέδειξε ότι η διαδικασία έχει μείνει στάσιμη από τον Ιούνιο του 2014, ενώ το κόμμα της κυβέρνησης προεκλογικά είχε εξαγγείλει την ακύρωση οποιασδήποτε διαδικασίας αποκρατικοποίησης ειδικά για τον ΟΛΘ.

Τόνισε την κομβική σημασία της τοποθεσίας τόσο για τον εμπορικό τομέα αλλά κυρίως και για τον τουρισμό και ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σύγχυση στους επενδυτές, αλλά και τους εργαζόμενους και την Διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ, η οποία αδυνατεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστική ενέργεια για την αύξηση της κίνησης του λιμανιού.

Με αφορμή τη διαφαινόμενη μεταστροφή των απόψεων για την αποκρατικοποίηση της ΟΛΘ ΑΕ, μετά και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία αλλά και το επίσημο ενδιαφέρων των ρωσικών σιδηροδρόμων, η Βουλευτής απεύθυνε ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς για το στάδιο που βρίσκεται η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, αν έχει αλλάξει η στρατηγική για την αποκρατικοποίηση του και αν έχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ εκτός διαγωνισμού ΤΑΙΠΕΔ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Αποκρατικοποίηση Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης
 
Ερώτηση προς 1) τον Υπουργό Οικονομικών 
2) Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
 
Ήδη από τον Απρίλιο 2014 είχε δημοσιευθεί η Πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΘ ΑΕ. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υπέβαλαν τις προσφορές τους. Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας τον Ιούνιο 2014 υπήρχαν οχτώ (8) επενδυτικά σχήματα και με βάση την ανακοίνωση του αρμόδιου μέχρι και σήμερα ΤΑΙΠΕΔ στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα θα προέβαιναν σε αξιολόγηση των προσφορών για να προχωρήσει η διαδικασία.

Εκ τότε δεν υπάρχει καμία περαιτέρω εξέλιξη ή άλλη επίσημη ανακοίνωση.

Σε προεκλογική τροχιά στο ΣΥΡΙΖΑ απαρνηθήκατε και απορρίψατε τελείως τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικά για τον ΟΛΘ, ο κ. Δρίτσας έσπευδε να προαναγγείλει την ακύρωση των όποιων διαδικασιών, καθώς και την αποτροπή της αποκρατικοποίησης του, δημιουργώντας σύγχυση στους ενδιαφερόμενους φορείς, επενδυτές, διοίκηση και εργαζόμενους του ΟΛΘ. 

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία οι επίσημες δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών φαίνεται να αλλάζουν.

Από την άλλη μεριά, επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο ότι οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς τους ενδιαφέρει άμεσα η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης ως διαμετακομιστικό κέντρο, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν η Ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση αποκρατικοποίησης κρατικών εταιριών, οι ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς.

Το Ποτάμι είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, όπου μπορεί να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός και να εξοικονομεί το Κράτος και η κοινωνία, όχι απαραίτητα άπαξ με την πώληση, αλλά και με λοιπά ανταποδοτικά οφέλη.

Με δεδομένο ότι το Λιμάνι Θεσσαλονίκης είναι από άποψη τοποθεσίας κομβικής σημασίας τόσο για τον εμπορικό τομέα αλλά κυρίως και για τον τουρισμό.

Είναι απόλυτα δεδομένο ότι κρίνονται αναγκαίες οι δραστικότερες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η ΟΛΘ ΑΕ για την αύξηση του τουρισμού, αλλά και την αύξηση της εμπορικής κίνησης στο λιμάνι, με σκοπό την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας. Στρατηγικές πρωτοβουλίες και ενέργειες που αδυνατεί η διοίκηση να λάβει, λόγω της θολότητας της κατάστασης σχετικά με την αποκρατικοποίηση. Τα ίδια προβλήματα λόγω αυτής της αβεβαιότητας δημιουργούνται και στους εργαζόμενους της ΟΛΘ ΑΕ.

Με δεδομένες και τις δηλώσεις υπουργών και αναπληρωτών υπουργών για τον επαναπροσδιορισμό της αρμοδιότητας του ΤΑΙΠΕΔ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί

1)Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία της αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ και ποιες εντολές έχουν δοθεί προς ΤΑΙΠΕΔ και αν έχει αλλάξει η στρατηγική της αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ;

2) Έχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ εκτός διαγωνισμού ΤΑΙΠΕΔ;
 
Η ερωτώσα Βουλευτής
Χριστίνα Ταχιάου - Α' Θεσσαλονίκης

20 Απριλίου 2015