11 Μαΐου, 2015

Ερώτηση για την αποκατάσταση των ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ

Το θέμα της αποκατάστασης των ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ σχεδόν 5,5 χρόνια από το αιφνιδιαστικό και προεκλογικό λουκέτο στην εταιρία φέρνει στην Βουλή ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης.

Το θέμα της αποκατάστασης των ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ σχεδόν 5,5 χρόνια από το αιφνιδιαστικό και προεκλογικό λουκέτο στην εταιρία φέρνει στην Βουλή ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης.

Αφού κάνει μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης ο κος Χαρακίδης υπενθυμίζει την προεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις μετεκλογικές Δεσμεύσεις την Κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος.

Ζητά δε να ενημερωθεί από τους αρμοδίους Υπουργούς για μια σειρά εκκρεμεί θέματα ως προς το ζήτημα και συγκεκριμένα για την καταβολή αποζημίωσης έστω και τμηματικής στους ασφαλισμένους του ομίλου ΑΣΠΙΣ, για τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης, για την δεσμευμένη περιουσία της ΑΣΠΙΣ καθώς τέλος και για τα βιβλιάρια υγείας των πρώην ασφαλισμένων της εταιρίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΣΠΙΣ

Κύριοι Υπουργοί,

Σχεδόν πεντέμισι χρόνια έχουν περάσει από την αιφνιδιαστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας ΑΣΠΙΣ. Μια απόφαση που όπως αποδείχτηκε ελήφθει βεβιασμένα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, χωρίς κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα και χωρίς καμία πρόνοια για τους σχεδόν 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους στην εταιρία.

Η ανάκληση της άδειας της εν λόγω εταιρίας είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες που η επιβίωση τους σχετιζόταν με τα ασφαλιστήρια τους να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να αγωνιούν για την τύχη οικονομιών και επενδύσεων μιας ζωής.

Αρκετοί εκ των πελατών της επίσης, κάτοχοι αναπηρικών συντάξεων οι οποίοι δεν είχαν άλλους πόρους καλούνται να επιβιώσουν με ειδικά μέσα σε αυτά τα χρόνια χωρίς κανένα άλλο εισόδημα.

Πολλοί επίσης δεν εισέπραξαν αποζημιώσεις για δαπάνες νοσηλείας που καλύπτονταν από τα ασφαλιστήρια τους ενώ αρκετοί ακόμη βρήκαν τις πόρτες κλειστές των συμβεβλημένων ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων.

Ταυτόχρονα μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι της εταιρίας είναι ακόμα άνεργοι.

Κύριε Υπουργέ, Το κόμμα σας πρωτοστάτησε προεκλογικά στις προσπάθειες ανάδειξης του θέματος. Μάλιστα λιγότερο από 10 μέρες πριν τις εκλογές, εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου 2015, το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, τονιζόταν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, που θα συμφωνηθούν μετά από διαβούλευση με τους ίδιους τους ασφαλισμένους, για να δοθεί τέρμα στην παρατεταμένη αγωνία και αβεβαιότητα τους».

Μάλιστα υποσχόσασταν συνέχιση των διαδικασιών εκκαθάρισης και δημόσιο έλεγχο για τον

 • Τελικό προσδιορισμό των υποχρεώσεων της ΑΣΠΙΣ
 • Καλύτερη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων υπέρ των δικαιούχων αποζημίωσης
 • Έλεγχο ευθηνών ή παραλείψεων
 • Διερεύνηση και τιμωρία αστικών και ποινικών ευθυνών
 • Έλεγχο της διαπλοκής μεταξύ εταιριών του ομίλου και άλλων συμφερόντων
 • Τέλος δηλώνατε ότι θα εξασφαλίσετε την εφαρμογή των τρόπων χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και θα εξετάσετε νέες μορφές ταχύτερης χρηματοδότησης.

  Σήμερα μετεκλογικά τίποτα επίσημο και τίποτα δεδομένο δεν έχουμε που να απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα και στο χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος.

  Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το πώς θα ολοκληρωθεί και μάλιστα σύντομα η διαδικασία της εκκαθάρισης των και μάλιστα με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, όταν το όλο θέμα είναι κολλημένο εδώ και μία πενταετία.

  Όπως δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε θα εφαρμοστεί ο νόμος 3867/2010 ο οποίος ρυθμίζει έστω και με κούρεμα την αποζημίωση των ασφαλισμένων σε ποσοστό τουλάχιστον 70% από το Εγγυητικό κεφάλαιο ζωής.

  Ταυτόχρονα ο νόμος αυτός ορίζει στο άρθρο 2 παρ.6 ότι ''Όσοι ασφαλισμένοι διαθέτουν νοσοκομειακό συμβόλαιο ή νοσοκομειακό παράρτημα συμβολαίου ασφάλισης ζωής, εντάσσονται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις κατηγορίες των ατόμων που δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν.1076/1980'' , και του χορηγείται βιβλιάριο νοσηλείας. Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο αυτοί οι άνθρωποι να παραμένουν ανασφάλιστοι ενώ ήδη υπάρχει νόμος που τους προστατεύει εδώ και πέντε χρόνια!

  Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός

  1. Πότε θα αρχίσει η αποζημίωση έστω και τμηματική των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων του Ομίλου Ασπίς -κατ' εφαρμογή του νόμου 3867- προκειμένου να υπάρξει έστω μια προσωρινή ανακούφιση των χιλιάδων ζημιωθέντων;

  2. Πότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης; Ποιές ενέργειες θα γίνουν για να επισπευστεί το έργο της;

  3. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να αρθούν τα κυρωτικά μέτρα που δεσμεύουν την περιουσία της Ασπίς και δυσκολεύουν την διαδικασία εκκαθάρισης;

  4. Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται οι ανασφάλιστοι πελάτες της πρώην Ασπίς σε όσους δικαιούνται ως ανασφάλιστοι, βιβλιάριο υγείας, στις πρόσφατες σχετικές λίστες- κατηγορίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας;

  Ο ερωτών βουλευτής:
  Κυριάκος Χαρακίδης - Δράμας

  11 Μαΐου 2015