11 Μαΐου, 2015

Ερώτηση σχετικά με τον τρόπο αποπληρωμής της σύμβασης των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας

Σε κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας προχώρησαν οι βουλευτές με Το Ποτάμι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός, έπειτα από αποκαλύψεις κυριακάτικου φύλλου για τον τρόπο αποπληρωμής της εξοπλιστικής σύμβασης, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, που αφορά την αναβάθμιση πέντε παλαιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Σε κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας προχώρησαν οι βουλευτές με Το Ποτάμι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός, έπειτα από αποκαλύψεις κυριακάτικου φύλλου για τον τρόπο αποπληρωμής της εξοπλιστικής σύμβασης, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, που αφορά την αναβάθμιση πέντε παλαιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Ο ίδιος ο τρόπος αποπληρωμής, οι εσφαλμένες πληροφορίες που ο κ. Καμμένος έδωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ενώπιον βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και η μη σαφής πληροφόρηση για το πότε ακριβώς θα παραδοθούν τα αεροσκάφη αποτελούν ζήτημα για το οποίο ο ΥΠ.ΕΘ.Α. οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και τους εκπροσώπους του στο Κοινοβούλιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Σκανδαλώδης ο τρόπος αποπληρωμής της σύμβασης των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας».

Στο πλαίσιο προηγούμενων ερωτήσεών μας για τη σκοπιμότητα της απόφασης, τις ενστάσεις της ίδιας της εταιρίας και τη σκανδαλώδη εμπλοκή συγκεκριμένου προσώπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α., αναφορικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της αναβάθμισης πέντε παλαιών αεροσκαφών της Π.Α., επανερχόμαστε εκ νέου υπό το πρίσμα νέων αποκαλύψεων των Μ.Μ.Ε. και για τον τρόπο αποπληρωμής της συγκεκριμένης σύμβασης.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφέρει ότι το ΥΠ.ΕΘ.Α. έχει συναινέσει να προκαταβάλει στην ουσία το 65% (δηλαδή περίπου 323 εκατομμύρια δολάρια) επί του συνολικού ποσού της σύμβασης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2017, ενώ το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2023. Επιπλέον, στα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των δόσεων δεν είναι ευκρινές το πόσα αεροσκάφη P-3B Orion τελικά θα παραληφθούν, ούτε και οι ακριβείς ημερομηνίες παράδοσης του καθενός από αυτά.

Δυστυχώς, η εν λόγω απόφαση του τρόπου αποπληρωμής των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας φαίνεται να παρουσιάζει έντονες ομοιότητες με μια άλλη σκανδαλώδη σύμβαση, αυτής των υποβρυχίων.

Θυμίζουμε ότι το ελληνικό δημόσιο είχε καταβάλει μέχρι το Σεπτέμβρη του 2010 περίπου 2,034 δις ευρώ από το συνολικό ποσό των 2,75 δις ευρώ, χωρίς να έχει παραλάβει τότε, ωστόσο, κανένα υποβρύχιο από τη συνολική παραγγελία της κατασκευής τεσσάρων καινούργιων υποβρυχίων τύπου 214 και την ανακατασκευή τεσσάρων παλαιοτέρων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης από τα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, γίνεται αντιληπτό ότι ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, επέλεξε να μην αναφέρει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα σωστά στοιχεία σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα των δόσεων, λέγοντας ότι μέσα στο 2015 το κράτος θα καταβάλει μόνο 42 εκ. δολάρια για την υλοποίηση της σύμβασης, ενώ από τα έγγραφα του ρεπορτάζ αποκαλύπτεται ότι θα καταβληθεί διπλάσιο ποσό, ήτοι 86,7 εκ. δολάρια.

Δεδομένου ότι από το έγγραφο του ρεπορτάζ δεν προκύπτει κανενός είδους έκπτωση επί του συνολικού ποσού της σύμβασης, όπως εσφαλμένα «ενημέρωσε» ο κ. Καμμένος τους βουλευτές.

Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση και οι επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους «λάθη και παραλήψεις» από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργού.

Δεδομένου ότι, τόσο οι βουλευτές όσο και ο ελληνικός λαός δικαιούνται να έχουν πλήρη ενημέρωση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως οι εξοπλιστικές συμβάσεις καθώς και για τον ακριβή τρόπο αποπληρωμής τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αν ισχύουν τα όσα, το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» αναφέρει.

2. Ποιο είναι το συνολικό ποσό της σύμβασης με τη Lockheed.

3. Ποιο το ύψος των δόσεων ανά έτος, και ποιες είναι οι ακριβείς ημερομηνίες παραλαβής του καθενός από τα πέντε αναβαθμιζόμενα αεροσκάφη αεροπορικής συνεργασίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών

11 Μαΐου 2015