Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη απέστειλαν ο βουλευτής Β’ Πειραιά του Ποταμιού Νίκος Ορφανός και η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χριστίνα Ταχιάου για τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του τουρισμού εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής αστάθειας.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη απέστειλαν ο βουλευτής Β’ Πειραιά του Ποταμιού Νίκος Ορφανός και η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χριστίνα Ταχιάου για τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του τουρισμού εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής αστάθειας.
Η Γερμανική αγορά καταγράφει ανησυχητική πτώση της τάξης του 26% στις κρατήσεις Μαρτίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Πτωτικές είναι οι τάσεις που καταγράφονται και στη Βρετανική αγορά το μήνα Απρίλιο προκαλώντας εύλογη ανησυχία για σημαντική μείωση των κρατήσεων και το μήνα Μάϊο, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Θέμα: Ανησυχητική μείωση των κρατήσεων ξένων τουριστών τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο για το 2015
Εξαιρετικά δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για τις κρατήσεις ξένων τουριστών προς τη χώρα μας.Τους τελευταίους δύο μήνες – Μάρτιο και Απρίλιο- παρατηρείται αλλαγή συμπεριφοράς των ξένων τουριστών στην επιλογή της Ελλάδας ως καλοκαιρινού τουριστικού προορισμού από τις δύο βασικές αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας για το 2015.
Συγκεκριμένα, η Γερμανική αγορά αν και ξεκίνησε δυναμικά έως το Δεκέμβριο του 2014 καταγράφει ανησυχητική πτώση της τάξης του 26% στις κρατήσεις Μαρτίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Την ίδια στιγμή η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά 2%.
Η υστέρηση από τις αγορές της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, κυμαίνεται αυτήν την περίοδο, μεταξύ 5% με 7% τη στιγμή που Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο οι ρυθμοί κρατήσεων από τη γερμανική αγορά ήταν ιλιγγιώδεις.
Η σημαντική πτώση των κρατήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και το μήνα Μάϊο, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς, αν συνεχιστεί το κλίμα της οικονομικής αστάθειας.
Στην Κρήτη, το μήνα που διανύουμε, οι κρατήσεις κινούνται με πτώση 15%.Οι μεγαλύτερες απώλειες για το νησί, με τις μεγαλύτερες αφίξεις πανελλαδικά, προέρχονται και από την αγορά της Ρωσίας με κατακόρυφη μείωση που φθάνει έως και το 60%.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι δεν έγιναν κρατήσεις το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αν και υπήρξαν προσφορές. Επιπροσθέτως στα τέλη Ιανουαρίου είχε παρατηρηθεί αύξηση 30% από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία ενώ σήμερα αυτό το ποσοστό έχει μηδενιστεί.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Ρόδο, όπου ο Μάιος αναμένεται να κλείσει με πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 40%, σε σχέση με πέρυσι.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος των 25 εκατομμυρίων αφίξεων ο οποίος θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ και ο στόχος αύξησης του εσωτερικού τουρισμού θα επανεξεταστεί το μήνα που διανύουμε.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:
1) Ποια είναι η εθνική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος με στόχο να αλλάξει η συμπεριφορά των ξένων τουριστών για να μην κινδυνεύσει να υποστεί απώλειες ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τόσο για τη χώρα όσο και για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που απασχολούνται σε αυτήν;
2) Έχετε αξιολογήσει ως Υπουργείο Οικονομίας , Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη μειωμένη τουριστική ιδίως σε νησιά – πύλες εισόδου και με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε ειδικότερα το ζήτημα εκεί;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νικόλαος Ορφανός – Β’ Πειραιά
Χριστίνα Ταχιάου – Α’ Θεσσαλονίκη
5 Μαΐου 2015