Με αφορμή τους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες στο Μπακού τον Ιούνιο του 2015, ο βουλευτής και Υπεύθυνος Παιδείας του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) έφερε προς συζήτηση στη Βουλή το εκκρεμές ζήτημα από μεριάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σχετικά με την επιβράβευση των αθλητών-μαθητών οι οποίοι διακρίνονται σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Συγκεκριμένα στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σ. Κοντονή, ζήτησε να μάθει τι θα γίνει με το θέμα της αναγνώρισης των διακρίσεων που έφεραν οι αθλητές μας στους Πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, με βάση τον νόμο 4115/2013. Ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι θα ήταν αδικία να μην αναγνωριστούν αυτές οι διακρίσεις καθότι αρκετές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες αναγνώρισαν τους αγώνες αυτούς ως πανευρωπαϊκούς αγώνες συγκεκριμένων κατηγοριών και κατά συνέπεια δεν έγιναν άλλα αντίστοιχα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα το ίδιο έτος.
Στην απάντηση του ο κ. Κοντονής συμφώνησε στην ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος και μάλιστα ανέφερε ότι σε όσα αθλήματα συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, οι Έλληνες αθλητές που διακρίθηκαν θα λάβουν τα προνόμια που προβλέπονται σε μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μάλιστα ο Υφυπουργός Αθλητισμού είπε ότι πριν λίγες ημέρες είχε συνάντηση για το λόγο αυτό με τον Προέδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και εξετάζει τον ακριβή νομοθετικό τρόπο καθώς ειδικά για την ΚΟΕ αποτελεί μια καθαρή περίπτωση απονομής των προνομίων προς τους αθλητές.
Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρωτάς εξέφρασε την ανησυχία του για τη φημολογία σχετικά με τις αλλαγές στο σύστημα μοριοδότησης των μαθητών/αθλητών με βάση τον νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ακούγεται η άποψη η μοριοδότηση να ισχύει μόνο για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) με μια στρεβλή λογική που θα οδηγεί όλους τους αθλητές να γίνουν και προπονητές. Να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο υπήρχε και στο προσχέδιο νόμου του κ. Αδριανού που δεν πρόλαβε να έρθει στη Βουλή πέρσι τον Δεκέμβριο.
Επ’ αυτού ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι ο περιορισμός των κινήτρων μόνο για εισαγωγή σε ΤΕΦΑΑ θα ήταν τεράστιο λάθος γιατί θα αποκλείσει τη συντριπτική πλειοψηφία νέων παιδιών από το να ασχοληθούν με τον αθλητισμό επειδή θα έχουν βλέψεις για διαφορετικές σχολές. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα είναι δηλαδή η χαριστική βολή σε έναν ήδη τραυματισμένο ελληνικό αθλητισμό με προβλήματα εγκαταστάσεων, υποδομών κλπ.».
Παρά τo συγκεκριμένο ερώτημα του βουλευτή του Ποταμιού, ο κ. Κοντονής απέφυγε να δηλώσει εάν η μοριοδότηση προτίθεται να ισχύει μόνο για τα ΤΕΦΑΑ ή γενικά για όλες τις σχολές και είπε ότι το ζήτημα θα μελετηθεί.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι χρειάζεται πράγματι εξορθολογισμός του ισχύοντος συστήματος έτσι ώστε να επιβραβεύονται με μοριοδότηση όσοι πραγματικά αξίζουν κι όχι να γίνεται κατάχρηση των προνομίων. Για αυτό όπως υποστήριξε, θα πρέπει να αξιολογείται όχι μια στιγμιαία επιτυχία αλλά μια διαχρονική διαδρομή και θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να κλείσουν τα διάφορα «παράθυρα» που έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, όπως ξέρετε, το διάστημα 12 με 28 Ιουνίου 2015 διεξήχθησαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες, ένας νέος θεσμός, που είναι ουσιαστικά μια μικρή Ολυμπιάδα για τις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι αντίστοιχο με τους Παναμερικανικούς και τους Πανασιατικούς. Στη διοργάνωση συμμετείχαν περίπου έξι χιλιάδες αθλητές από πενήντα χώρες και είκοσι αθλήματα. Η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά με εκατόν τριάντα αθλητές και μάλιστα έφερε και επιτυχίες: ένα χρυσό, τέσσερα αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια.
Αρκετές, λοιπόν, ευρωπαϊκές ομοσπονδίες συνδύασαν τους πρώτους αυτούς Ευρωπαϊκούς Αγώνες με Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κατηγοριών, κι έτσι ενώ είχαν την ονομασία-ομπρέλα «Ευρωπαϊκοί Αγώνες», στην πραγματικότητα γι’ αυτά τα αθλήματα ήταν ουσιαστικά οι αντίστοιχοι πανευρωπαϊκοί αγώνες των κατηγοριών, αυτοί δηλαδή που αναφέρονται στο ν. 4115/2013 στο άρθρο 38 παρ. 2 περί κινήτρων για αθλητές-μαθητές.
Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Κολυμβητική Ομοσπονδία, η LEN, αποφάσισε στους Αγώνες του Μπακού να γίνει το αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων, κάτι το οποίο τεκμηριώνεται και από την αλληλογραφία που έχει με την αντίστοιχη ελληνική Ομοσπονδία, την οποία έχετε κι εσείς υπόψη σας.
Με τη στενή γραμματική ερμηνεία, λοιπόν, μπορεί οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες να μην υπάγονται στον ν. 4115/2013, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι Μεσογειακοί Αγώνες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας -άλλωστε είναι η πρώτη φορά που διοργανώθηκαν- αλλά στην πραγματικότητα, όπως τουλάχιστον τεκμηριώνεται από την αλληλογραφία με τις ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες, για κάποια αθλήματα ήταν η αντίστοιχη πανευρωπαϊκή διοργάνωση.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, πώς σκοπεύετε να αποκαταστήσετε τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα, δεδομένου ότι για περίπου τριάντα παιδιά εκκρεμεί η αντίστοιχη μοριοδότησή τους με βάση τον ν. 4115/2013; Θα το κάνετε αυτό με κάποια υπουργική απόφαση ή με κάποια τροπολογία;
Με αφορμή αυτό, θα ήθελα και τη γνώμη σας -ξέρω ότι ετοιμάζετε ένα νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό- σε σχέση με τη μοριοδότηση των αθλητών-μαθητών, καθώς υπάρχουν φήμες ότι θα καταργηθεί η γενική μοριοδότηση και θα ισχύσει μόνο για ΤΕΦΑΑ. Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που προσπάθησε να κάνει και το προσχέδιο νόμου της προηγούμενης Κυβέρνησης με το προσχέδιο του κ. Ανδριανού και είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στον αθλητικό κόσμο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, γνωρίζετε ότι επί των θεμάτων που τίθενται στην ερώτησή σας έχω ήδη απαντήσει εγγράφως σε ερώτηση, την οποία έχετε συνυποβάλει με την πρώην συνάδελφο την κ. Αντωνάκου, ήδη από τον προηγούμενο μήνα.
Επομένως, θέλω να επαναλάβω και κατά τη σημερινή συζήτηση, πρώτον, ότι δεν είναι απόλυτα ακριβές ότι οι αγώνες του Μπακού ήταν μια μικρή Ολυμπιάδα. Και αυτό διότι υπήρχε ανισομέρεια και ανισοκατανομή και αθλητών και επιπέδου διαγωνιζομένων αθλητών, αφού πάρα πολλές εθνικές ομάδες είχαν πάρει την απόφαση να συμμετάσχουν με ομάδες νέων, εφήβων, νεανίδων κλπ.
Επίσης, άλλες εθνικές ομάδες είχαν στείλει αθλητικές αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου, οπότε ο συναγωνισμός δεν ήταν του αυτού επιπέδου. Εσείς, ως κορυφαίος αθλητής, τα γνωρίζετε αυτά πολύ καλά. Όταν μια ομάδα ανδρών έχει να συναγωνιστεί μια ομάδα εφήβων, καταλαβαίνετε ότι η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Επομένως, εδώ δεν είχαμε έναν σταθερό ανταγωνισμό σε όλα τα επίπεδα.
Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι σωστά οι υπηρεσίες και η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στον τομέα του αθλητισμού είχε απαντήσει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ότι δεν διαλαμβάνονται στον νόμο οι σχετικοί αγώνες, ούτως ώστε να δοθούν τα προνόμια, τα οποία επιδαψιλεύονται για άλλες κατηγορίες αθλητών σε άλλους αγώνες.
Ωστόσο, υπάρχει ένας προβληματισμός και τον έχω συζητήσει ήδη και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κολύμβησης. Στις περιπτώσεις που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αποφάσισε κάθετα σε όλα τα αθλήματα, τα οποία έγιναν στο Μπακού, να συμμετέχουν έφηβοι αθλητές της ίδιας κατηγορίας, εξετάζουμε το νομοθετικό τρόπο με τον οποίον δεν θα αδικηθεί κανένας και θα λάβουν οι Έλληνες αθλητές, οι οποίοι διακρίθηκαν, τα προνόμια που αντιστοιχούν σε μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Όμως, θέλω να σας πω ότι είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί να εντάξουμε στον κατάλογο, ο οποίος είναι ήδη μακρύς και επανεξετάζεται, και τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Διότι γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι ένα αθλητικό γεγονός πρέπει να κριθεί σε βάθος χρόνου από το εύρος του, από τη δυναμική του, από τη μακροβιότητά του και από την προοπτική του.
Επομένως, εάν δούμε ότι αυτοί οι αγώνες έχουν μια συνέχεια και μάλιστα αυτή η συνέχεια είναι σε υψηλό επίπεδο, δεν θα διστάσουμε να τολμήσουμε να νομοθετήσουμε επ’ αυτού. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όμως, το μόνο που εξετάζουμε είναι το θέμα που σας προανέφερα και είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ρύθμιση.
Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στη δευτερολογία μου, για να αναφερθώ στο δεύτερο ερώτημα που έθεσε ο κ. Μαυρωτάς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και τον κύριο Υπουργό για την απάντηση.
Συμφωνώ μ’ αυτά που είπατε. Όμως, αυτοί οι αγώνες είχαν το χαρακτήρα κατηγοριών πανευρωπαϊκών αγώνων εφήβων, νέων, κλπ και δεν έγιναν την ίδια χρονιά οι αντίστοιχοι αγώνες που θα γίνονταν –ουσιαστικά έγιναν στο Μπακού- και νομίζω ότι θα ήταν αδικία για κάποια παιδιά να μην τύχουν των ευεργετημάτων του ν. 4115.
Σε σχέση με το δεύτερο που σας ρώτησα, για τη φημολογία δηλαδή που υπάρχει να αλλάξουν τα κίνητρα μαθητών αθλητών που υπάρχουν στον ν. 4115 και αντί να έχουν μία γενική ισχύ, να ισχύσουν μόνο για τα ΤΕΦΑΑ, για τη Γυμναστική Ακαδημία δηλαδή, θα ήθελα να πω τα εξής:
Γενικά, έχω αρθρογραφήσει επανειλημμένα για τα κίνητρα που πρέπει να υπάρχουν στον αθλητισμό. Η μοριοδότηση είναι ουσιαστικά κάτι που δίνει ένα κίνητρο όχι τόσο στα παιδιά όσο στους γονείς να στρέψουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό, ξέροντας ότι μπορεί κάποιες ώρες που θα λείψουν από τη μελέτη και θα είναι στην προπόνηση να αντικατασταθούν από κάποια μόρια που μπορεί να έχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις, εάν και εφόσον έχουν κάποιες καλές επιδόσεις.
Υπάρχουν γονείς που έχουν περάσει από τον αθλητισμό και ξέρουν τις ευεργετικές επιδράσεις. Σκοπός είναι να πείσουμε και τους γονείς που δεν έχουν περάσει από τον αθλητισμό να στρέψουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό, κάτι απαραίτητο στη σημερινή εποχή με τα προβλήματα παιδικής παχυσαρκίας, της κοινωνικοποίησης και όλα αυτά που ξέρουμε.
Αν ισχύσει η εισαγωγή μόνο στα ΤΕΦΑΑ των αθλητών που πετυχαίνουν αθλητικές διακρίσεις, θυμάμαι και εγώ από τη δεκαετία του 1980 -τότε που ίσχυε αυτό- την ισχνή συμμετοχή στον αθλητισμό των διαφόρων νέων παιδιών. Το μεγάλο «μπαμ» έγινε, όταν άλλαξε ο νόμος και διευρύνθηκε ουσιαστικά το πεδίο εισαγωγής σε όλες τις σχολές. Ακόμα και στο εξωτερικό, αν θέλετε, τα παραδείγματα που έχουμε –βέβαια, εκεί δεν παίρνουν μόρια αλλά παίρνουν υποτροφίες, είτε στην Αμερική είτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το να υπάρχει η αθλητική ιδιότητα.
Από την εμπειρία μου, ως καθηγητής στο Πολυτεχνείο, βλέπω ότι τα παιδιά που μπαίνουν με μόρια από τον αθλητισμό είναι από τους καλύτερους φοιτητές. Άλλωστε κατά την επίσκεψη που σας έκανε η ομάδα του πόλο που πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και κατά τη συζήτηση που είχατε, είδατε αρκετά παιδιά που σπουδάζουν σε σχολές λόγω αυτού του ευεργετήματος και μάλιστα σταδιοδρομούν σε χώρους διαφορετικούς από τον χώρο του προπονητή.
Όμως, όπως ξέρετε πολύ καλά, κάθε φορά που υπάρχει ένα ευεργετικό μέτρο στην Ελλάδα μπορεί να γίνεται κατάχρηση. Το αναγνωρίζω και σ’ αυτήν την περίπτωση. Εδώ χρειάζεται να υπάρχει έλεγχος και ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μη συμβαίνουν φαινόμενα που έχουμε δει στο παρελθόν. Πρέπει, δηλαδή, να αμείβονται αυτοί που πραγματικά προσπαθούν και να μην υπάρχει μία βιομηχανία μορίων σε κάποια αθλήματα, όπως έχει συμβεί. Χρειάζεται, δηλαδή, ένας εξορθολογισμός. Πρέπει να παρακολουθούμε τη διαχρονική πορεία των αθλητών και όχι αθλητές-πυροτεχνήματα, που πολλές φορές μπαίνουν και «φυτευτοί» σε μία ομάδα, για να πάρουν τα μόρια.
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Όμως, δεν μπορούμε να τους κατευθύνουμε μόνο στη Γυμναστική Ακαδημία, δηλαδή να τους βάζουμε παρωπίδες και να τους λέμε ότι εφόσον ένα παιδί κάνει αθλητισμό, θα πρέπει να γίνει μόνο προπονητής, σαν να κάνουμε κάποιον κεντρικό σχεδιασμό και να τους βάζουμε το δίλημμα «ή θα κάνεις αθλητισμό ή θα σπουδάσεις». Εγώ πιστεύω ότι το σχολείο και ο αθλητισμός είναι δύο συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές δραστηριότητες.
Τέλος, πιστεύω ειλικρινά ότι αν καταργηθεί αυτή η γενική μοριοδότηση και περιοριστεί μόνο στα ΤΕΦΑΑ, θα είναι η χαριστική βολή στον ελληνικό αθλητισμό. Βέβαια, δεν εννοώ μόνο τον αθλητισμό των ολυμπιακών μεταλλίων, αλλά τον αθλητισμό που γεμίζει τα κολυμβητήρια, τα γυμναστήρια και τα στάδια.
Ευχαριστώ πολύ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, πιστεύω ότι λαμπρό παράδειγμα ενός εξαίρετου αθλητή και ενός λαμπρού επιστήμονα, ο οποίος δεν έχει ανάγκη τη μοριοδότηση για την εισαγωγή του σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ήσασταν εσείς. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο και να τονίσω ότι στις σκέψεις της ηγεσίας του Υπουργείου και των υπηρεσιακών παραγόντων είναι να υπάρξει ένας εξορθολογισμός και μία τακτοποίηση του θέματος. Ενώ θεσπίστηκε για να δώσει κίνητρα, παρατηρούμε σε βάθος χρόνου –και μάλιστα όχι μόνο η δική μας Κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- ότι υπάρχει στην ουσία καταστρατήγηση του νόμου.
Αυτό συνιστά παραβίαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας, πέραν του ότι εμπεδώνεται ένα κλίμα διαφθοράς στο οποίο καθίσταται συμμέτοχος ένας νέος άνθρωπος από την εφηβική ηλικία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Όχι, όμως, πονάει χέρι, κόψει χέρι!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ακριβώς.
Έτσι, λοιπόν, εξετάζουμε, όπως σας είπα, έναν εξορθολογισμό, ούτως ώστε να επέλθει μία κανονικότητα και να μην βρισκόμαστε μπροστά σε παθογένειες, τις οποίες συναντήσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Εγώ θα σας πω, κύριε Μαυρωτά, ότι στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα στο οποίο είμαι αρμόδιος για τον αθλητισμό Υφυπουργός έχω υπογράψει εκατοντάδες αποφάσεις με τις οποίες εντάσσονται μαθητές των λυκείων στη διαδικασία της μοριοδότησης. Και σας λέω ότι αν τους μισούς από αυτούς τους είχαμε ως ενεργούς αθλητές σε βάθος πενταετίας, τότε θα είχαμε μία από τις πιο ισχυρές εθνικές ομάδες σε όλα τα αθλήματα στην Ελλάδα. Όμως, δυστυχώς, αυτό γίνεται μόνο για τη μοριοδότηση και μετά εγκαταλείπεται εντελώς η ιστορία του αθλητισμού.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι προοπτική και στόχος δεν είναι να καταργηθεί ένα σύστημα το οποίο μπορεί να αποδώσει θετικά στον αθλητισμό, στην ελληνική νεολαία και στους Έλληνες μαθητές, αλλά θα πρέπει εδώ να μπει μια τάξη, να υπάρξει εξορθολογισμός, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίζουμε παθογένειες αυτού του επιπέδου, τις οποίες πολύ καλά γνωρίζουμε.
Επανέρχομαι στο πρώτο ερώτημά σας και σας τονίζω πάλι, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, όσον αφορά αυτό που και εμείς είχαμε εντοπίσει και που σωστά θίγεται με την ερώτησή σας, ότι δηλαδή δεν έγιναν ευρωπαϊκά πρωταθλήματα συγκεκριμένης κατηγορίας -είτε είναι ανδρών είτε είναι εφήβων είτε είναι παίδων κλπ - και αυτά μεταφέρθηκαν στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού. Σε αυτή την περίπτωση ήδη έχουμε δρομολογήσει μια διαδικασία για να δούμε με ποιο τρόπο, με ποια νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να εντάξουμε το σύνολο των αγώνων στον κατάλογο ο οποίος υφίσταται αυτή τη στιγμή, θα πάρουν αυτοί οι αθλητές τα προνόμια που δικαίως τα διεκδικούν.
Για αυτό σας είπα ότι ήδη είμαι σε συνεννόηση. Πριν από δύο μέρες, μάλιστα, συζήτησα το θέμα, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τον κ. Καπράλο. Είχα και τη δυνατότητα να μιλήσω επί του θέματος με τον Πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που είναι η πλέον -θα έλεγα- καθαρή περίπτωση αυτών των αγώνων για την απονομή προνομίων.
Επομένως, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση και τη δυνατότητα που μου δώσατε να απαντήσω, για να αρθούν οποιεσδήποτε φήμες κυκλοφορούν για το τι πρόκειται να κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στον τομέα αυτό.
Ό,τι είναι να κάνουμε, θα το κάνουμε με γνώμονα την ισονομία, το δίκαιο και κυρίως την ηθική διάπλαση των νέων ανθρώπων, για να μη συμμετέχουν σε διαδικασίες που αλλοιώνουν και το αθλητικό πνεύμα αλλά και τον σκοπό του νόμου, ο οποίος είναι η συμμετοχή του στα αθλητικά δρώμενα.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.