6 Νοεμβρίου, 2015

«Η πολιτική της κυβέρνησης συνεχώς μεγαλώνει το λογαριασμό που πρέπει να πληρώσει ο ελληνικός λαός»

Ομιλία του βουλευτή Αχαΐας του Ποταμιού, Ιάσονα Φωτήλα, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια για τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου.

«Όσοι άγιοι προστάτες κι αν ραφτούν κατά παραγγελία του ακροδεξιού ψάλτη σας κ. Καμμένου η αλήθεια δεν παύει παρά να είναι μόνο μία: πως έχετε οδηγήσει το «φρόνημα» του λαού μας στο ναδίρ», τόνισε ο βουλευτής.

Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε στα απανωτά λάθη της κυβέρνησης με την αβάσταχτη υπερφορολόγηση των πολιτών, την αύξηση της ανεργίας, την απομάκρυνση των επενδυτών, την ολοκληρωτική καταστροφή της παιδείας και επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ακολουθεί την πορεία όλων των προηγούμενων: τσαπατσουλιά, προχειρότητα, ασάφεια διατάξεων – μερικές προς θετική κατεύθυνση, άλλες αρνητικότατες και άλλες διαφορετικές από αυτές που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση προ λίγων μηνών. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στις τροποποιήσεις που πρότεινε το Ποτάμι σχετικά με την παιδεία, που είναι πιο ρεαλιστικές, πιο αντικειμενικές, πιο δημοκρατικές. Τέλος, τόνισε ότι η τροπολογία για τα νοσοκομεία ήρθε για να λύσει ένα πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε, αφού με την πολιτική της άφησε τα νοσοκομεία ακέφαλα και με ΔΣ χωρίς νόμιμη σύνθεση- αλλά και αυτή χαρακτηρίζεται από προχειρότητα. Καταλήγοντας, ο βουλευτής Αχαΐας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά ήρθε απροετοίμαστη, αδιάβαστη και με τροπολογίες που μπαίνουν- βγαίνουν και επανέρχονται την τελευταία στιγμή.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Άλλο ένα νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου. Η συζήτηση αυτή βέβαια δεν γίνεται εν κενό. Η απογοήτευση που έχει σπείρει η κυβέρνηση με την αβάσταχτη υπερφορολόγηση των πολιτών είναι εμφανής στην κοινωνία ακόμα και στα πρόσωπα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ψηφοφόροι του αποτελούνται, όπως έγραψε σ’ ένα εξαιρετικό άρθρο ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης προ δύο ημερών και σας διαβάζω ένα χαρακτηριστικό του απόσπασμα «από όσους καλόπιστα έχαψαν τη φενάκη πως ένας άλλος δρόμος δίχως μνημόνια, χωρίς ΕΝΦΙΑ, με αναστύλωση μισθών και συντάξεων είναι άμεσα εφικτός, αρκεί να ρίξουνε στην κάλπη το μαγικό χαρτί– οι αγνοί ψηφοφόροι του Σύριζα- και είναι τα τραγικότερα πρόσωπα της ιστορίας.»

Σα να μην έφταναν όλα αυτά ελάχιστες φωνές κριτικής από την κυβέρνηση ακούμε για όσα ψέματα είπε προεκλογικά.

Αλήθεια κύριε Σκουρλέτη σκέφτεστε να ζητήσετε συγνώμη για τον εμφύλιο που προκαλέσατε μεταξύ των κατοίκων της Χαλκιδικής για την επένδυση στην περιοχή τους τώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται ότι τους δικαιώνει (και πάλι) οριστικά; Τι θα πείτε στους χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής, αν δικαιωθούν οριστικά, για τα μεροκάματα που χάσανε λόγω της προεκλογικά φαεινής ιδέας σας να αναστείλετε τις εργασίες για να πείσετε την εκλογική σας πελατεία να σας ψηφίσει; Αλήθεια, ποιος επενδυτής θα επενδύσει στη χώρα μας παρακολουθώντας την καταστροφική πολιτική σας;

Επιπλέον, βλέπουμε και υπουργούς όπως τον κ. Φίλη στην τηλεόραση, που αντί και αυτός να είναι πιο ταπεινός για τις απαράδεκτες δηλώσεις του περί «πενταροδεκάρων» του ΦΠΑ 23% και να αναζητά συναινετικές λύσεις, μετατρέπεται και σε κριτή της ιστορίας. Εσείς όμως κύριε Φίλη και το κόμμα σας αποκαλούσατε τη μνημονιακή πολιτική «γενοκτονία» τόσο καιρό βιάζοντας τις λέξεις, τη λογική και δηλητηριάζοντας την κοινωνία φέρνοντας σε σύγκρουση τους πολίτες. Τώρα την εφαρμόζετε και εκλιπαρείτε για χαριστικές ρυθμίσεις λόγω του προσφυγικού. Υποκριτές και αμνήμονες!

Από τη θέση του ο Υπουργός Παιδείας καταστρέφει ολοκληρωτικά ό,τι έχει απομείνει σε όλα τα επίπεδα. Κενά στα σχολεία, γενικής και ειδικής αγωγής (ειδικά για τα τελευταία αποτελεί ντροπή σας η εγκατάλειψη των ΑμεΑ γιατί κι εδώ είχατε δώσει υποσχέσεις με το τσουβάλι. Στην Αχαΐα τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν υποδομές για να δεχτούν παιδιά ή καθηγητές με αναπηρία). Ξηλώνει τον νόμο Διαμαντοπούλου και διορίζει κομματικούς εγκάθετους στην εκπαίδευση. Γι’ αυτά θα κρίνω κυρίως τον κ. Φίλη και δεν θα κάνω σημαία μου συνάδελφοι της ΝΔ ευαίσθητα εθνικά ζητήματα που δεν μπορούν να συζητούνται με εξαλλοσύνες και προγραφές, όπως δυστυχώς επιχειρήσατε να κάνετε 45 από εσάς. Ο εθνολαϊκισμός άλλωστε είναι το λίπασμα του εδάφους επί του οποίου ευδοκιμούν οι πολιτικάντηδες και οι επαγγελματίες πατριώτες θύμα των οποίων σήμερα ήταν ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος έχει την συμπαράσταση όλων μας.

Επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα μπορούσα να αναφέρω πολλά: για τη τσαπατσουλιά, την προχειρότητα και την ασάφεια διατάξεων, μερικές όντως σε θετική κατεύθυνση, άλλες αρνητικότατες και άλλες που εσείς οι ίδιοι είχατε ψηφίσει διαφορετικά μόλις προ λίγων μηνών σε δικά σας νομοσχέδια. Εξακολουθείτε να κλείνετε το μάτι στα χρέη του Μεγάρου Μουσικής με τη δεύτερη χαριστική παράταση που δίνετε. Καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής τις ανακοινώσεις της επιτροπής πολιτισμού του Σύριζα για το ίδιο θέμα τον Δεκέμβριο του 2014 αλλά και του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Ξυδάκη τον Φεβρουάριο του 2015 που αναδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας σας. Μέσα σε λίγους μήνες απίθανες κωλοτούμπες!

Εισηγείστε επίσης διατάξεις μη ρεαλιστικές για την περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, πατώντας πάνω σε πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής για ένα καλύτερο μέλλον γι αυτούς και τα παιδιά τους. Είναι προφανής η εναγώνια προσπάθεια του πρωθυπουργού να αλλάξει με μικροπολιτικό τρόπο την ατζέντα της φοροεπιδρομής.

Θα μιλήσω για το χώρο της παιδείας, γιατί φέρνετε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο σχετικές ρυθμίσεις.

Είναι καταρχάς θετικό ότι προβλέπεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ διακριθέντων σε μαθητικές ολυμπιάδες και εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ 2 η αριστεία πλέον επιβραβεύεται και παύει να είναι «ρετσινιά».

Θέλω να επιμείνω στις δύο τροπολογίες που καταθέσαμε στην παιδεία την πρώτη για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ και τη δεύτερη για τον τρόπο επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης γιατί δείχνουν και την πολιτική της κυβέρνησης σε αντίθεση με τον τρόπο που πολιτευόμαστε εμείς στο Ποτάμι.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

εμείς δεν θέλουμε να χαϊδέψουμε αυτιά και να προτείνουμε ευχάριστα ισοδύναμα, που δεν υπάρχουν άλλωστε, όπως φάνηκε και από την τραγική διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση Τσίπρα. Η δική μας πρόταση αποτελεί μία ρεαλιστική εναλλακτική φορολογώντας στο μέτρο του δυνατού και αντλώντας ποσά από εκεί που μπορούμε να πάρουμε χωρίς να την πληρώνουν τα γνωστά υποζύγια, οι μισθωτοί δηλαδή και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Όσοι θα σπεύσουν να μας κατακρίνουν ας αντιπαραβάλουν την πρότασή μας με την αντίστοιχη όποτε τη φέρει (γιατί πάλι παράταση δίνετε) η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου για να δούμε ποιος πραγματικά νοιάζεται για τα λαϊκά στρώματα και ποιος προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για τη φορολογία.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά στη δυνατότητα επιλογής από τους περιφερειακούς διευθυντές των δύο από τα πέντε μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων. Άλλη μια πριμοδότηση του κομματισμού στη δημόσια διοίκηση. Να πω ότι μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός; Ψέματα θα πω. Ούτως ή άλλως και οι περιφερειακοί διευθυντές κομματικά δεν έχουν τοποθετηθεί; Εμείς προτείνουμε μία πιο αντικειμενική διαδικασία και θέλουμε να συγκρίνουν οι πολίτες τις δύο προτάσεις και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους ποιοι πραγματικά επιθυμούν να είναι η εκπαίδευση στη χώρα μας απαλλαγμένη από τον σφιχτό εναγκαλισμό των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Η τροπολογία για την νοσοκομεία έρχεται να λύσει ένα πρόβλημα που δημιουργήσατε μόνοι σας.

Εξαναγκάζοντας διοικητές και υποδιοικητές σε παραίτηση, αφήσατε τα νοσοκομεία ακέφαλα και με ΔΣ χωρίς νόμιμη σύνθεση. Κινδυνεύουν, αν δεν έχουν ήδη χαθεί, εκατομμύρια σε εξοπλισμό από το ΕΣΠΑ και έχει δημιουργηθεί διοικητικό κομφούζιο.

Η τροπολογία όμως, επιτρέποντας την λειτουργία των νοσοκομείων χωρίς Διοικητή ή/και υποδιοικητή επ’ αόριστον, ανοίγει το δρόμο για τις εκκαθαρίσεις που δεν σταματά να προαναγγέλλει ο κ Πολάκης.
Είναι απαραίτητο να εισαχθεί χρονικός περιορισμός, ειδάλλως η τροπολογία είναι έωλη.

Θα περιμένουμε να δούμε την στάση της κυβέρνησης στις τροπολογίες αυτές χωρίς να είμαστε αισιόδοξοι με την μέχρι τώρα πολιτική σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για άλλη μια φορά ερχόμαστε σε επαφή με μια κυβέρνηση απροετοίμαστη και αδιάβαστη, με τροπολογίες που μπαίνουν, βγαίνουν και επανέρχονται την τελευταία στιγμή όπως για τις ζυθοποιίες. Μεγάλη να υποθέσω η πίεση από τις ζυθοποιίες;

Όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όσοι άγιοι προστάτες κι αν ραφτούν κατά παραγγελία του ακροδεξιού ψάλτη σας κ. Καμμένου η αλήθεια δεν παύει παρά να είναι μόνο μία: πως έχετε οδηγήσει το «φρόνημα» του λαού μας στο ναδίρ. Και κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός μεγαλώνει. Λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Σας έχω ξαναπεί από αυτό το βήμα. Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.
Ο χρόνος σας τελειώνει!

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας