6 Νοεμβρίου, 2015

«Το σχέδιό σας είναι φανερό: ρουσφέτια, προσλήψεις ημετέρων και εντολές από έξω»

Δευτερολογία Χάρη Θεοχάρη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στη συζήτηση για το Σ/Ν για την ενεργειακή απόδοση και τα προαπαιτούμενα.

Διαβάστε την ομιλία εδώ:

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Πρέπει να κάνω και εγώ την αυτοκριτική μου. Σας έχω κατηγορήσει τόσες φορές ότι δεν έχετε σχέδιο. Έχετε σχέδιο και πια το σχέδιο είναι φανερό. Ρουσφέτια, προσλήψεις ημετέρων και εντολές από έξω. Γιατί κάθε καλό σχέδιο χρειάζεται 3 πυλώνες.

Για να μη λέτε πως σας λέω ψέμματα, ας δούμε μερικά παραδείγματα στο ανά χείρας νομοσχέδιο. Τροπολογία του παιδείας που δίνετε τα ρουσφέτια τον πρώτο πυλώνα. Τροπολογία του παιδείας που δίνετε αρμοδιότητες για προμήθειες κάθετα στο γενικό γραμματέα. Εμείς ζητάμε συγκέντρωση των προμηθειών, να μειωθεί η διαφθορά, να μειωθούν τα προβλήματα και εσείς τις σπάτε. Ακόμα και μέσα στα Υπουργεία. Αντί να τα συγκεντρώνουμε μεταξύ των Υπουργείων.

Είστε υπέρ της διαφθοράς. Ο κ. Παπαγγελόπουλος σήμερα το πρωί είπε πως τα θαλασσοδάνεια της ΑΤΕ έχουν τεθεί στο αρχείο. Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίθενται στο αρχείο. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο πάει στο αρχείο με εσάς στην Κυβέρνηση. Βέβαια δεν είναι δικός σας ο νόμος. Ο νόμος είναι της ΝΔ για αυτό τίθεται στο αρχείο. Ο νόμος είναι σε ισχύ και σήμερα που μιλάμε. Να μας φέρετε τις τροπολογίες εξπρές που σας ζητάνε από έξω ξέρετε. Καταργήστε λοιπόν το νόμο, ο οποίος θέτει αυτές τις υποθέσεις στο αρχείο, αλλιώς είναι νόμος δικός σας. Δεν είναι νόμος αυτών που τον ψήφισαν. Είναι νόμος αυτών που ξέρουν τι κάνει και τον αφήνουν. Αλλάξτε τον λοιπόν αλλιώς και εμείς θα έχουμε δικαίωμα να σας λέμε διεφθαρμένους.

Ρουσφέτια, άλλο παράδειγμα. Δίνετε παράταση με το άρθρο 57 στους πλειστηριασμούς. Γιατί δεν είναι έτοιμο το σύστημα, το ΤΑΕΝ. Να βάλει τους πλειστηριασμούς ηλεκτρονικά, να μην υπάρχουν κυκλώματα, να μπουν και να δοθούν μερικά χρήματα ακόμα να τυπώνονται οι πλειστηριασμοί στις εφημερίδες, σε ποιον; Ενώ υπάρχει αυτήν τη στιγμή που μιλάμε και το ΤΑΙΠΕΔ με ενεργό site για πλειστηριασμούς και η ΓΓΔΕ επί των ημερών μου είχε φτιάξει site και αύριο αν θέλετε μπορείτε να βάλετε εκεί προσωρινά τους πλειστηριασμούς για να υπάρχει δημοσιότητα. Αυτό πρέπει να κάνετε αν δεν θέλετε να κάνετε ρουσφέτια. Όμως κάνετε.

Άλλο παράδειγμα, το Μέγαρο Μουσικής. Για εσάς ήταν το χειρότερο σκάνδαλο όλων των εποχών και είναι η δεύτερη φορά, μια με την προηγούμενή σας Κυβέρνηση και μια τώρα που φέρνετε τη διάταξη για απαλλαγή από ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Πείτε το σε έναν μεροκαματιάρη, σε έναν ελεύθερο επαγγελματία, που του παρακρατάνε και δεν μπορεί να δουλέψει. Αν θέλετε πραγματικά φέρτε μαζί και την εξυγίανση. Όχι παρατάσεις της διοίκησης. Και την εξυγίανση του ΟΜΑ, το σχέδιο που το εξυγιαίνει. Το υποσχέθηκε ο Υπουργός ο κ. Ξυδάκης, τότε Υπουργός πολιτισμού. Που είναι αυτό το σχέδιο; Και γιατί δεν παραιτείται από τη στιγμή που χρειάζεται και δεύτερη φορά να έρθει αυτή η τροπολογία; Για ποιο λόγο μένει στη θέση του; Αυτή είναι η αποτελεσματικότητά σας; Όχι, αυτή είναι η ανικανότητα.

Προσλήψεις ημετέρων. Μας φέρνει ο κ. Πολάκης τροπολογία για να βάλει τα δικά του παιδιά στα νοσοκομεία διοικητές. Ντροπή δεν υπάρχει; Τρόπος αλλαγής των διοικήσεων υπάρχει. Υπάρχει ο φυσικός και ο νόμιμος.

Μιλάτε και για αξιοκρατία. Άκουσα προηγουμένως τον κ. Σκουρλέτη να μιλάει για αξιοκρατία. Και ακόμα δεν έχει καταδικάσει ο Υπουργός την επίθεση στους αξιολογητές του Πανεπιστημίου. Ως πότε θα περιμένουμε για να καταδικαστεί; Καταστροφή λοιπόν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τέτοιες νοοτροπίες Μπαλτά. Καταστροφή και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τα περισσότερα κενά από καταβολής του Ελληνικού Κράτους. Καταστροφή και στη βοηθητική και ιδιωτική παιδεία με τα άσκοπα μπρος και πίσω του ΦΠΑ στο 23%. Και μπράβο που βρήκατε, αν βρήκατε ισοδύναμο εκεί που λέγαμε και εμείς με την τροπολογία που καταθέσαμε, σε ένα από τα τρία σημεία που προτείναμε για ισοδύναμο.

Για να καταλάβετε τι σημαίνει υπεύθυνη αντιπολίτευση. Γιατί δεν έχετε πρόβλημα στο αντιπολίτευση. Ακόμα και τώρα που είστε στην Κυβέρνηση αντιπολίτευση κάνετε. Στο υπεύθυνη έχετε. Γιατί δεν ήσασταν υπεύθυνοι ποτέ.

Ο ΟΠΑΠ σας έσωσε λοιπόν. Θέλετε να πούμε τι κάνατε με τον ΟΠΑΠ αυτούς τους 9 μήνες που Κυβερνάτε; 500 εκατομμύρια δόθηκαν κατά τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης για τις παιγνιο-μηχανές, τα λεγόμενα VLTs. Αυτή η επένδυση δεν έχει ξεκινήσει καθόλου. Ξέρετε γιατί; Γιατί αυθαίρετα ο κ. Βαρουφάκης με μία από αυτές τις τροπολογίες που αλλάζετε συνέχεια διοικήσεις, άλλαξε τη διοίκηση της επιτροπής παιγνίων. Αυθαίρετα ο νέος Πρόεδρος της επιτροπής, ο οποίος εναντιώνεται στα VLTs άλλαξε τους όρους με τους οποίους μπορεί κάποιος να λειτουργήσει. Και έτσι δεν προχώρησε αυτή η επένδυση. Ξέρετε πόσα χάνουμε; 230 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό. 250 εκατομμύρια περίπου κάθε χρόνο. 750 εκατομμύρια κενό δημιουργείτε στην τριετία που τρέχει το πρόγραμμα. Και αν επειδή τους έχετε ακυρώσει την επένδυση πάει και ζητήσει τα 500 εκατομμύρια της ιδιωτικοποίησης ο ΟΠΑΠ και τα κερδίσει, δημιουργείται και νέα τρύπα. 1 δις 250 εκατομμύρια. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα;

Εντολές από έξω και με αυτό κλείνω. Ακόμα και για τα ισοδύναμα δεν σκεφτήκατε ποτέ το μοσχαρίσιο κρέας, γιατί σας δόθηκε εντολή από τον κ. Ντεζίρ. Τα έχουμε ξαναπεί. Γιατί τον ΟΠΑΠ δεν τον πληρώνουν Γάλλοι. Αλλιώς θα μας είχε δώσει εντολή να μη βάλουμε και στον ΟΠΑΠ φορολογία. Το πιο ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι επανέρχεται το άρθρο 52 για τη μικρο-ζυθοποιία. Χάσατε στην επιτροπή αλλά το ξανα-φέρνετε. Είστε λοιπόν περήφανοι για το φόρο που θα ξαναβάλετε στις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Από όλη την εργαλειοθήκη με αυτό ξεκινήσαμε; Ολλανδικά και δανέζικα συμφέροντα οπλίζουν το χέρι σας;

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν μπορεί να βοηθήσει κανένας από εμάς σε αυτήν την καταστροφή καθώς κτίζετε το καθεστώς σας, εμείς τουλάχιστον δεν μπορούμε.