6 Νοεμβρίου, 2015

Άδικη επιβολή ΕΝΦΙΑ σε κοινωφελή ιδρύματα παιδικής προστασίας

Την άδικη επιβολή ΕΝΦΙΑ σε κοινωφελή ιδρύματα παιδικής προστασίας επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθήνας).

Οι βουλευτές του Ποταμιού επισημαίνουν ότι, ενώ η σημερινή κυβέρνηση επί ένα χρόνο υποστήριζε πως ήταν παράλογη η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα κοινωφελή Ιδρύματα και Σωματεία της χώρας, έρχεται σήμερα να επιβάλει ΕΝΦΙΑ 43.000 ευρώ στο «Χαμόγελο του παιδιού» και 73.750 ευρώ στα Παιδικά Χωριά SOS, που λειτουργούν χωρίς χρηματική επιχορήγηση από το κράτος- ποσό που σύμφωνα με εκπροσώπους των Παιδικών Χωριών SOS αντιστοιχεί στη λειτουργία για ένα χρόνο ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που μπορεί να υποστηρίξει 200 οικογένειες με 350 παιδιά και να παρέχει εργασία σε 7 εργαζόμενους. Και αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατράπηκε σε μεγαλύτερες δόσεις – εφόσον οι δόσεις αποπληρωμής από έξι έγιναν πέντε. Μάλιστα, η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπάνω: Πλέον τα Kοινωφελή Ιδρύματα και Σωματεία αντιμετωπίζουν μια νέα φορολογική επιβάρυνση λόγω της απόφασης της Γ.Γ.Δ.Ε., σύμφωνα με την οποία ο τόκος που δημιουργούν οι χρηματικές δωρεές θεωρείται επιχειρηματικό κέρδος και φορολογείται με 26%, αντί για 15% που ήταν μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Άδικη επιβολή ΕΝΦΙΑ σε κοινωφελή ιδρύματα παιδικής προστασίας

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο έχει ξεχάσει προ πολλού όσα υποσχόταν από τη θέση της αντιπολίτευσης, αλλά για μια ακόμα φορά δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, αυτή τη φορά σε δομές προστασίας των παιδιών που παρά την μεγάλη οικονομική κρίση συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν.
Ενώ επί ένα χρόνο υποστήριζε πως ήταν παράλογη η επιβολή ΕΝΦΙΑ στο Χαμόγελο του Παιδιού και σε άλλα Κοινωφελή Ιδρύματα και Σωματεία της Χώρας, σήμερα λησμονεί και αυτές τις υποσχέσεις. Και όχι μόνο αυτό, αφού η προεκλογική υπόσχεση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατράπηκε σε μεγαλύτερες δόσεις – εφόσον οι δόσεις αποπληρωμής από έξι έγιναν πέντε.

Συγκεκριμένα, το «Χαμόγελο του παιδιού» καλείται να καταβάλει το ποσό των 43.000 ευρώ για τη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, φόρος που αφορά τα σπίτια όπου φιλοξενούνται τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού», αλλά και σε ακίνητα και αγροτεμάχια που έχουν κληροδοτήσει ιδιώτες στον εθελοντικό οργανισμό, τα οποία τις περισσότερες φορές παραχωρούνται στα ενήλικα «παιδιά», όταν αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη για να σπουδάσουν σε πανεπιστημιακές σχολές.

Ανάλογο ποσό καλούνται να καταβάλουν και τα Παιδικά Χωριά SOS που λειτουργούν χωρίς χρηματική επιχορήγηση από το κράτος φιλοξενώντας 210 παιδιά και στηρίζοντας άλλα 3.000 που εξακολουθούν να μένουν με τις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα, τους επιβλήθηκε ΕΝΦΙΑ 73.750 ευρώ, ο οποίος αφορά ακίνητα τα οποία έχουν κληρονομήσει και δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Παιδικών Χωριών SOS, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη λειτουργία, για έναν χρόνο, ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει 200 οικογένειες με 350 παιδιά και να παρέχει εργασία σε επτά εργαζομένους.

Αντιμετωπίζουν επίσης και νέα φορολογική επιβάρυνση λόγω της απόφασης της Γ.Γ.Δ.Ε., σύμφωνα με την οποία ο τόκος που δημιουργούν οι χρηματικές δωρεές θεωρείται επιχειρηματικό κέρδος και φορολογείται με 26%, αντί για 15% που ήταν μέχρι σήμερα.

Με δεδομένο ότι η επιβολή ΕΝΦΙΑ σε κοινωφελή ιδρύματα και Σωματεία είναι ένα μέτρο άδικο και ιδιαίτερα βαρύ,

Με δεδομένο ότι η παρούσα Κυβέρνηση όσο ήταν στην αντιπολίτευση είχε υποστηρίξει την κατάργησή του για τα εν λόγω ιδρύματα,

Με δεδομένο ότι οι δομές κοινωνικής υποστήριξης προσφέρουν πολλαπλάσιο έργο και υποκαθιστούν κρατικές δομές που είτε υπολειτουργούν, είτε είναι ανύπαρκτες,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Θα προχωρήσετε σε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα κοινωφελή Ιδρύματα και συλλόγους, με εγνωσμένη δημόσια προσφορά και έργο;

2) Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε σχετική ρύθμιση ώστε ο τόκος που δημιουργούν οι χρηματικές δωρεές σε κοινωφελή Ιδρύματα και συλλόγους, με εγνωσμένη δημόσια προσφορά και έργο, να μη θεωρείται επιχειρηματικό κέρδος και να φορολογείται με 15%;

Ο ερωτώντες Βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας
Γρηγόρης Ψαριανός - Β’ Αθήνας