29 Σεπτεμβρίου, 2016

Kαθυστερήσεις στην αυτεπάγγελτη διαδικασία συμψηφισμού ΕΝΦΙΑ

Ερώτηση για τον συμψηφισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος, κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας, Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου και Γρηγόρης Ψαριανός - Β' Αθήνας.

Οι βουλευτές, με αφορμή το συνωστισμό φορολογουμένων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις Δ.Ο.Υ., προκειμένου να προβούν σε συμψηφισμό της επιστροφής φόρου εισοδήματος με την οφειλή ΕΝ.Φ.Ι.Α., διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού ηλεκτρονικά, καθώς και ότι ενώ ο συμψηφισμός σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να πραγματοποιηθεί και αυτεπαγγέλτως, η εν λόγω διαδικασία παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις. Επισημαίνουν, δε, ότι η διαδικασία συμψηφισμού θα μπορούσε να είναι απλή, γρήγορη και χωρίς ταλαιπωρία για τον φορολογούμενο, εάν υπήρχε η κατάλληλη ηλεκτρονική εφαρμογή.

Ρωτούν, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό, πόσοι είναι οι φορολογούμενοι που δικαιούνται συμψηφισμό επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2016, γιατί παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αυτεπάγγελτη διαδικασία συμψηφισμού, γιατί δεν λειτουργεί ηλεκτρονική εφαρμογή συμψηφισμού μέσω taxis, καθώς και εάν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία σχετικής εφαρμογής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Συμψηφισμός ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στις Δ.Ο.Υ. συνωστισμός φορολογουμένων, οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε συμψηφισμό της επιστροφής φόρου εισοδήματος με την οφειλή ΕΝ.Φ.Ι.Α., καθώς μετά την αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α., ξεκίνησε και η διαδικασία συμψηφισμού φόρου με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Όσοι επιθυμούν συμψηφισμό πρέπει να μεταβούν στη Δ.Ο.Υ. που ανήκουν, καθώς δεν γίνεται ηλεκτρονικά. Εκεί υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο τμήμα, περιμένουν να γίνει αποδεκτή η δυνατότητα συμψηφισμού, αφού ελεγχθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων για την αποδοχή του συμψηφισμού, να εκδοθεί το διπλότυπο συμψηφισμού, να δοθεί αυτό στο ταμείο και να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός.

Η διαδικασία αυτή, αν και μπορεί να ακούγεται απλή, στην πράξη είναι πολύ πιο σύνθετη και δύσκολη. Ιδιαίτερη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι που πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στην εφορία (π.χ. κάτοικοι νησιών) ή που εξυπηρετούνται από εφορίες με πρόβλημα υποστελέχωσης προσωπικού. Ακόμα περισσότερο αυξάνει η ταλαιπωρία των φορολογουμένων όταν δεν είναι τεχνικά δυνατή η λήψη της απόφασης αποδοχής ή μη του αιτήματος συμψηφισμού κατά τον χρόνο προσκόμισης στη Δ.Ο.Υ. της δήλωσης.

Επιπλέον, ενώ ο συμψηφισμός σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 83 του Κ.Ε.Δ.Ε. και ΠΟΛ.1022/24.1.2012) μπορεί να πραγματοποιηθεί και αυτεπαγγέλτως, η εν λόγω διαδικασία φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, γεγονός που στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας τόσο στους ιδιώτες όσο και στις επιχειρήσεις. Ειδικά, στην περίπτωση των επιχειρήσεων, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θέμα βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Η διαδικασία συμψηφισμού θα μπορούσε να είναι απλή, γρήγορη και χωρίς ταλαιπωρία για τον φορολογούμενο, εάν υπήρχε η κατάλληλη ηλεκτρονική εφαρμογή και δινόταν η δυνατότητα στο φορολογούμενο να προβεί στον συμψηφισμό δίνοντας σχετική εντολή μέσω taxis.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Πόσοι φορολογούμενοι δικαιούνται συμψηφισμό επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2016;

2) Γιατί παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αυτεπάγγελτη διαδικασία συμψηφισμού; Έχει υπάρξει ενεργοποίηση της αυτεπάγγελτης διαδικασίας συμψηφισμού; Εάν ναι, για πόσους φορολογούμενους;

3) Γιατί δεν λειτουργεί ηλεκτρονική εφαρμογή συμψηφισμού μέσω taxis; Υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία σχετικής εφαρμογής; Εάν ναι, ποιο είναι το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός - Β' Αθήνας