5 Νοεμβρίου, 2015

Καμία ουσιαστική απάντηση Πολάκη σε Μπαργιώτα για τον κίνδυνο να χαθεί μαζί με τα έργα ΕΣΠΑ και η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου

Τα τεράστια προβλήματα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ανέδειξε με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Στο επιχείρημα του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, ότι το Υπουργείο «έχει πιστώσει τα χρήματα στους λογαριασμούς των νοσοκομείων» ο βουλευτής απάντησε ότι «Η χρηματοδότηση υπάρχει, αλλά δεν φθάνει. Είναι ένα μεγάλο Νοσοκομείο που καλύπτει όλη την κεντρική Ελλάδα σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Είπατε από μόνος σας ότι από τους εννιακόσιους ογδόντα που διορίζονται με τις δύο προκηρύξεις που βγήκαν, παίρνει οκτώ, εκ των οποίων κανείς δεν είναι νοσηλευτής, σε ένα Νοσοκομείο το οποίο έχει πολλά μεγάλα κενά και λειτουργεί με 90% - 95% πληρότητα. Υπάρχει το μεγάλο ερώτημα με τι κριτήρια γίνονται οι κατανομές των καινούργιων διορισμών, των λίγων, των ελάχιστων». Μάλιστα, ο κ. Μπαργιώτας επικαλέστηκε το εξής παράδειγμα «Το παλαιό νοσοκομείο, το Κουτλιμπάνειο, για παράδειγμα, ολοκλήρωσε τη ΜΑΦ μετά από μία μαραθώνια διαδικασία ετών. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επάνδρωσης και στελέχωσης».

Στη συνέχεια ο βουλευτής ανέδειξε το θέμα του απλήρωτου προσωπικού λέγοντας «οι πάντες είναι απλήρωτοι από την 1.1.2015 ή από την 1.5.2015 κατά περίπτωση. Υπάρχει η κακή συνήθεια να υπάρχουν αυθαίρετες περικοπές δεδουλευμένων της τάξης του 25%-30%. Αυτό αφορά και τις εφημερίες αλλά και τις υπερωρίες των νοσηλευτών, οι οποίες πληρώνονται μεν όταν πληρώνονται, αλλά «κουρεμένες» παρανόμως πρακτικά».

Τέλος, αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα της θεραπείας των καρκινοπαθών στη Θεσσαλία χαρακτηρίζοντάς το «τη μεγάλη ντροπή του Εθνικού Συστήματος Υγείας», ενώ συνέχισε «Το μοναδικό μηχάνημα ακτινοθεραπείας στη Θεσσαλία είναι πέραν ορίου ζωής εδώ και πολλά χρόνια. Λειτουργεί χάρη στον «κανιβαλισμό» του μικρού, που είναι κατεστραμμένο από χρόνια και πολύ σύντομα θα πάψει να λειτουργεί. Η μόνη ελπίδα να αντικατασταθεί είναι η εκκρεμούσα δωρεά Νιάρχου, που αφορά επτά μηχανήματα σε όλη τη χώρα και η οποία κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Το Ίδρυμα Νιάρχου θέλει εξασφάλιση ότι με την εγκατάσταση των δωρεών θα μπορούν να λειτουργήσουν. Το Πανεπιστημιακό, όπως σας είπα και κατ’ ιδίαν, έχει τη δυνατότητα να το λειτουργήσει. Έχει τμήμα και προσωπικό. Όμως, λείπουν δύο ακτινοφυσικοί. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι έχοντας έναν προϋπολογισμό ισοσκελισμένο -και τέλος πάντων νοικοκυρεμένο, για να μη λέω μεγάλες κουβέντες, μπορεί να απορροφήσει τη δαπάνη της πρόσληψης δύο ακτινοφυσικών. Θα σας παρακαλούσα να δείτε το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς κινδυνεύει μαζί με το ΕΣΠΑ να χαθεί και η δωρεά του Νιάρχου».

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας