24 Φεβρουαρίου, 2016

Επιτακτική η ανάγκη αναγνώρισης της γενοκτονίας των Γιαζίντι

Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εκδήλωση για τα εγκλήματα του ISIS/Daesh στη Μέση Ανατολή συνδιοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με άλλα μέλη της Διακομματικής Ομάδας για την Ελευθερία των Πεποιθήσεων και Θρησκειών. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν δύο επιζώντες ακραίων θρησκευτικών διώξεων, η 21χρονη Νάντια Μουράντ Τάχα, κουρδικής καταγωγής Γιαζίντι θύμα απαγωγής και βιασμών από τους μαχητές του ISIS και ο πάστορας Majed El Shafie, ιδρυτής και διευθυντής του διεθνούς οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων One Free World International, ο οποίος βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο λόγω προσηλυτισμού του στο Χριστιανισμό.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών για τις διώξεις των Γιαζίντι και για την απαίτηση να αναγνωριστεί η γενοκτονία τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σχετικό ψήφισμα για τις συστηματικές μαζικές δολοφονίες των Γιαζίντι και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων από το ISIS εξέδωσε πρόσφατα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι φρικιαστικές εμπειρίες που έζησε η Νάντια και εκατοντάδες άλλες γυναίκες Γιαζίντι στα χέρια των μαχητών του ISIS βάζουν στους ώμους μας ένα βαρύ φορτίο. Ανεξάρτητα από το πώς θα σταματήσουμε και τελικά θα καταστρέψουμε το ISIS, ανεξάρτητα από το πώς θα επιτευχθεί η ειρήνη και η ελευθερία για το λαό της Συρίας και του Ιράκ, πρέπει να σταματήσουμε τη γενοκτονία των Γιαζίντι, πρέπει να θέσουμε ένα τέλος στην απάνθρωπη μεταχείριση των γυναικών Γιαζίντι.

Σήμερα εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποκλινόμαστε στους Γιαζίντι που τόσο ηρωικά αψηφούν τους δολοφόνους τους και υποσχόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τη γενοκτονία τους: να ενημερώσουμε τους ευρωπαίους συμπολίτες μας, να ζητήσουμε από τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία, να ζητήσουμε από τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της γερμανικής κυβέρνησης και να υιοθετήσουν και να διασώσουν γυναίκες Γιαζίντι. Και να απαιτήσουμε από την Ευρώπη να στηρίξει τις δυνάμεις των Γιαζίντι οι οποίες μαζί με τους Πεσμεργκά έχουν ανακαταλάβει το Σιντζαρ, την κύρια πόλη τους στο Ιράκ και να ενισχύσει την αντίστασή τους στις αντεπιθέσεις του ISIS. Αποτελούν τη αιχμή και του δικού μας δόρατος.

Τέλος, είναι ιστορική ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να διασφαλίσει ότι τα εγκλήματα αυτά θα φτάσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε οι ένοχοι να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει.»