23 Αυγούστου, 2015

Επίκαιρη ερώτηση για την πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τα κίνητρα σε αθλητές-μαθητές

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Κοντονή

η οποία και θα συζητηθεί την Πέμπτη 3η Σεπτεμβρίου, επανερχόμενος σε προηγούμενη σχετική ερώτησή του για την επιβράβευση των αθλητών-μαθητών οι οποίοι διακρίνονται σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Με αφορμή την πρόσφατη γραφειοκρατική εμπλοκή για τους διακριθέντες αθλητές στους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες στο Μπακού και τη μη ουσιαστική απάντηση εκ μέρους του Υπουργείου, ο βουλευτής του Ποταμιού απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό για να δοθεί μια επίσημη και ξεκάθαρη απάντηση στο γενικότερο θέμα της προώθησης και παρότρυνσης της ενασχόλησης των νέων με τον αθλητισμό.

Ο κ. Κοντονής καλείται να εξηγήσει ποια είναι ακριβώς η πολιτική του Υπουργείου για τα θέματα της παροχής κινήτρων στους νεαρούς αθλητές μάλιστα ελλείψει της δυνατότητας οικονομικής υποστήριξής τους (τεράστιες περικοπές σε χρήματα και πόρους) και εν όψει της κατάθεσης ενός νέου αθλητικού νόμου. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μαζί με τα συγχαρητήρια, υπόσχεται στους αθλητές που φέρνουν διακρίσεις ότι η Πολιτεία θα κάνει ότι μπορεί για να ενισχύσει τον αθλητισμό που είναι ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Αθλητικές διακρίσεις στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού και συνακόλουθα ευεργετήματα για τους αθλητές»

Το διάστημα 12-28 Ιουνίου 2015 διεξήχθησαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί αγώνες, ένας νέος θεσμός, κάτι σαν μια μικρή Ολυμπιάδα αποκλειστικά όμως για ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότερες διεθνείς ομοσπονδίες συνδύασαν τους πρώτους αυτούς ευρωπαϊκούς αγώνες με ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αντίστοιχων κατηγοριών. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κολύμβησης (LEN) αποφάσισε στους αγώνες του Μπακού να λάβουν μέρος οι εθνικές ομάδες εφήβων και νεανίδων (αγόρια και κορίτσια γεννημένα το 1998 και νεότερα) με σκοπό να αντικαταστήσουν οι αγώνες αυτοί τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν φέτος το καλοκαίρι. Το ίδιο προφανώς θα ισχύει εφόσον τεκμηριώνεται και μεταξύ άλλων διεθνών και ελληνικών ομοσπονδιών αντιστοίχων αθλημάτων.

Με την με αρ. πρωτ. 3811/24.06.2015 ερώτησή μας και αφού αναφερθήκαμε στο ιστορικό, ρωτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός για θέματα αθλητισμού εάν οι διακριθέντες αθλητές στο Μπακού θα τύχουν των ευεργετημάτων των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (σε όσα αθλήματα αυτό τεκμαίρεται) καθότι προέκυψε ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα στην ερμηνεία του νόμου. Συγκεκριμένα, οι αγώνες αυτοί με τη νέα τους δομή δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν 4115/2013 ως συνολική διοργάνωση, παρά μόνο ως επί μέρους διοργανώσεις ανά άθλημα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουράκης με το απαντητικό έγγραφο με αρ. πρωτ. 117213/Φ.1/24.07.2015, παρέθεσε απλώς τη σχετική νομολογία, μη δίδοντας ουσιαστικά απάντηση στο ερώτημά μας, αν δηλαδή σκοπεύει να δώσει συγκεκριμένη λύση η Πολιτεία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός αρμόδιος για θέματα αθλητισμού:
1. Σκοπεύει ο αρμόδιος Υπουργός για θέματα αθλητισμού να έλθει σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες ελληνικές ομοσπονδίες και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) έτσι ώστε να επιλυθεί το γραφειοκρατικό θέμα που έχει δημιουργηθεί και να μην αδικηθούν οι αθλητές που τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μας προκειμένου να τύχουν των ανάλογων ευεργετημάτων;
2. Ο αθλητισμός ιδιαίτερα στην παιδική και νεανική ηλικία είναι απαραίτητος και πρέπει ως κοινωνία να τον ενθαρρύνουμε (π.χ. σε άλλες χώρες δίνονται υποτροφίες). Είναι ο αρμόδιος Υπουργός υπέρ της παροχής κινήτρων στους νεαρούς αθλητές για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να στρέψουμε περισσότερα παιδιά στο μεγάλο σχολείο που λέγεται αθλητισμός;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής

19 Αυγούστου 2015