23 Αυγούστου, 2015

Οι αδύναμες ελεγκτικές αρχές ευνοούν την άνθηση της απλήρωτης και μαύρης εργασίας

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσε η βουλευτής Α’ Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, σχετικά με την όξυνση του φαινομένου της μαύρης εργασίας λόγω της τραπεζικής αργίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Οι αδύναμες ελεγκτικές αρχές ευνοούν την άνθηση της απλήρωτης και μαύρης εργασίας»

Η τραπεζική αργία των τελευταίων μηνών έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η μαύρη και απλήρωτη εργασία στην Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνεται από τα πρόσφατα στοιχεία των ελεγκτικών αρχών και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, όπου περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 1/3 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, μένουν απλήρωτοι από 3 έως 15 μήνες.

Το φαινόμενο αυτό, καταγράφεται σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο, η ναυτιλία, ο Τύπος, ακόμη και στον τουρισμό, παρά την αύξηση αφίξεων των πρώτων εβδομάδων του Αυγούστου και την επιδότηση θέσεων εργασίας, αλλά και στο Δημόσιο, όπου εργαζόμενοι με συμβάσεις εργολαβίας, κοινωφελή εργασία, voucher και άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ή τον ΟΑΕΔ αμείβονται με καθυστέρηση πολλών μηνών από τη λήξη της επιδότησης.

Το φαινόμενο ευνοούν η τεράστια ανεργία, η αποδυνάμωση των ελεγκτικών Αρχών, η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και η χρηματοδοτική ασφυξία των επιχειρήσεων λόγω των ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου που ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ, της υψηλής φορολογίας και του πιστωτικού αποκλεισμού. Η Οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών ωστόσο επιβάλει την πληρωμή εντός 30 -ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις 60- ημερολογιακών ημερών, ακριβώς για να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας που διασφαλίζουν.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας;
2. Ποια μέτρα έχετε λάβει για την καταπολέμηση του απαράδεκτου φαινομένου της μαύρης εργασίας;
3. Σε τι δράσεις έχετε προβεί για την άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου σας;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Σταυρούλα Αντωνάκου – Α’ Πειραιά

19 Αυγούστου 2015