4 Μαΐου, 2015

Επίκαιρη ερώτηση για την ακύρωση του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία

Την ακύρωση του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για την τρέχουσα περίοδο φέρνει το «Ποτάμι» στη βουλή, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.

Την ακύρωση του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για την τρέχουσα περίοδο φέρνει το «ΠΟΤΑΜΙ» στη βουλή, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου. Το πρόγραμμα αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της Ε.Ε. μέσω της οποίας τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα φρούτα και τα λαχανικά διαμορφώνοντας έτσι από μικρή ηλικία το πρότυπο της υγιεινής διατροφής. Το γεγονός αυτό καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ε.Ε. ηλικίας 6-9 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Εύλογη ήταν λοιπόν η απογοήτευση με την οποία γονείς και μαθητές υποδέχτηκαν την πρόσφατη απόφαση οριστικής ματαίωσης του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών στα σχολεία.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι η ματαίωση ενός τόσο σημαντικού προγράμματος που διδάσκει στα παιδιά στην πλέον κρίσιμη ηλικία την αξία κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, καθιερώνοντας το πρότυπο της υγιεινής διατροφής για τα παιδιά μας, απαιτεί να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Ακύρωση του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για την τρέχουσα περίοδο»

Το πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της Ε.Ε. μέσω της οποίας φρούτα και λαχανικά προσφέρονται στα παιδιά στο σχολείο. Όπως προκύπτει από στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σχετικές στατιστικές, οι Ευρωπαίοι δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα μικρά παιδιά, καθώς ένα στα τέσσερα παιδιά στην ΕΕ ηλικίας 6-9 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στις χώρες της Ε.Ε. από το σχολικό έτος 2009/2010 και τυγχάνει ευρείας αποδοχής, καθώς σε αυτό συμμετέχουν εταίροι από τον χώρο της γεωργίας, της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης, η κοινωνία των πολιτών και άλλοι σχετικοί φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερη απογοήτευση γονείς και μαθητές υποδέχτηκαν την πρόσφατη απόφαση οριστικής ματαίωσης του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών στα σχολεία. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτούνταν από την Ε.Ε. με ποσό που ανέρχεται στα 3,1 εκ. ευρώ περίπου και από εθνικές πιστώσεις με το ποσό των 1,3 εκ. ευρώ περίπου. Ο διαγωνισμός περιελάμβανε σχολεία στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και στις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής, στα οποία θα διανέμονταν τουλάχιστον 1.035.336 πακέτων (κάθε πακέτο περιλαμβάνει 14 μερίδες) από τα εξής προϊόντα: 3 πορτοκάλια, 3 μήλα, 3 αγγουράκια τύπου Κνωσού, 2 συσκευασίες τοματίνια βελανίδι τουλάχιστον 200 γραμμαρίων έκαστη και 3 φρουτοσαλάτες σε φυσικό χυμό φρούτων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ματαίωσης του Διαγωνισμού αίτια ματαίωσης αποτέλεσαν: α) Η μη δυνατότητα υλοποίησης του έργου στο σύνολό του σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΚ) 288/2009 και β) το περιορισμένου χρονικό διάστημα για την υλοποίηση του έργου μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2014-2015.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι η ματαίωση ενός τόσο σημαντικού προγράμματος που διδάσκει στα παιδιά στην πλέον κρίσιμη ηλικία την αξία κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, καθιερώνοντας το πρότυπο της υγιεινής διατροφής για τα παιδιά μας, απαιτεί να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στη Βουλή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1) Για ποιους λόγους δεν ξεκίνησαν έγκαιρα οι διαδικασίες διενέργειας του εν λόγω διαγωνισμού, παρά το γεγονός ότι η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2014;

2) Πως δικαιολογεί το αρμόδιο Υπουργείο τη μη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για εκπαιδευτικό σκοπό σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία; Σκοπεύει η πολιτεία να διενεργήσει το πρόγραμμα με εθνικούς πόρους;

O ερωτών βουλευτής:
Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου - Σερρών

4 Μαΐου 2015