15 Δεκεμβρίου, 2016

«Επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει Δουβλίνου μόνο αν τα κράτη μέλη τηρήσουν τις υποσχέσεις τους στο ακέραιο»

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στη συζήτηση στην ολομέλεια σχετικά με την επανέναρξη των μεταφορών βάσει του Δουβλίνου

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

«Μιλάμε για επιστροφές στην Ελλάδα λόγω Δουβλίνου; Μεταναστών που εμπίπτουν στη συμφωνία με τη Τουρκία και θα επιστραφούν εκεί; Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Οι συμφωνίες και οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο.
Τι υποσχέθηκε λοιπόν το Συμβούλιο και η Κομισιόν;

400 αξιωματούχοι ΕΑΣΟ πρέπει να πάνε στην Ελλάδα για να επιταχυνθούν οι αιτήσεις ασύλου. Αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν μόνο 46.
Έπειτα, 63.000 πρόσφυγες να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα προς τα κράτη μέλη. Δυστυχώς μόνο 6.300 έχουν ολοκληρωθεί.
Με αυτά τα δύο βήματα τα Κράτη μέλη θα έχουν κρατήσει τις υποσχέσεις τους και η Ελλάδα θα έχει τις προϋποθέσεις να είναι συνεπής αναφορικά με το Δουβλίνο.

Τέλος, πρέπει να διατηρήσουμε με κάθε τρόπο την συμφωνία ΕΕ Τουρκίας που μείωσε αποφασιστικά τις ροές, μείωσε στο 1/10 τους θανάτους και προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των Σύρων στην Τουρκία.
Για τον σκοπό αυτό θα πρότεινα στο Συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο να απορρίψει την πρόταση του κοινοβουλίου για πάγωμα των διαπραγματεύσεων και να διατηρήσει όλα τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά. Μην σκοτώσουμε τη Συμφωνία μόνοι μας».

Παρακολουθείστε εδώ το βίντεο:

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού.