Ομιλία Γ. Μαυρωτά στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα
Ως ένα ακόμη παράδειγμα αλλοπρόσαλλης πρακτικής, χαρακτήρισε ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα πνευματικά δικαιώματα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Σχολίασε το γεγονός, ότι αν και το εν λόγω νομοσχέδιο είχε τεθεί στη διαβούλευση πριν 1,5 χρόνο, στη συνέχεια αποσύρθηκε και έκτοτε υπέστη πολλές αλλαγές, ερχόμενο με επείγουσες διαδικασίες τώρα παρότι έχει παρέλθει η προθεσμία ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Ο κ. Μαυρωτάς παρατήρησε ότι, όπως φάνηκε και από την ακρόαση των φορέων, η Κυβέρνηση διαβουλεύθηκε μόνο με ορισμένους φορείς, που ορισμένοι όλως τυχαίως, είναι και στο τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικά για το άρθρο 55 και τις εξαιρέσεις και τους περιορισμούς στα πνευματικά δικαιώματα αναφορικά με τις ακαδημαϊκές και άλλες βιβλιοθήκες, τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει πραγματική διαβούλευση, καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθήκες και έκρινε ότι η διάταξη του Υπουργείου είναι αρκετά ασαφής με περιθώρια παρερμηνειών. Αναφέρθηκε μάλιστα στη διαδικασία αναθεώρησης της σχετικής οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την οποία μόλις πρόσφατα ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, ήταν εκ των εισηγητών στην αντίστοιχη Επιτροπή Πολιτισμού. Μάλιστα, ο κ. Μαυρωτάς πρότεινε η σχετική ρύθμιση να έρθει με κανονικές διαδικασίες σε ένα επόμενο νομοσχέδιο, όπως αυτό του κ. Γαβρόγλου, για το οποίο, όπως τόνισε, «Ελπίζουμε να μην έρθει και αυτό ως επείγον».
Ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο Μέγαρο Μουσικής, υπενθυμίζοντας την ερώτηση, την οποία έχει καταθέσει και δεν έχει απαντήσει ακόμα η κα. Κονιόρδου, σχετικά με την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή του Μεγάρου. Μάλιστα, αναρωτήθηκε αν η σχετική τροπολογία, που φέρνει το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει να κάνει με την εν λόγω υπόθεση. Κάτι, που εκ των υστέρων το επιβεβαίωσε η κα. Υπουργός!
Κλείνοντας την ομιλία του, παρατήρησε το γεγονός ότι η διάταξη για τις Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης αφαιρέθηκε από το παρόν νομοσχέδιο, αλλά τελικά ήρθε ως βουλευτική τροπολογία από τους πρώην Υπουργούς Παιδείας, κ.κ. Μπαλτά και Φίλη. Η εύλογη απορία, όπως είπε, είναι γιατί δεν ήρθε με την κανονική διαδικασία, συνεχίζοντας, «μήπως υπήρχαν εσωκομματικές διαφωνίες;».
Το γενικό συμπέρασμα του κ. Μαυρωτά είναι ότι όλη η διαδικασία από πλευράς της Κυβέρνησης δίνει την εικόνα, ότι υπάρχουν «μαγαζάκια», που κάποια από αυτά ενίοτε είναι πιο κοντά στα αυτιά της εξουσίας και περνούν το δικό τους.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: