12 Ιουλίου, 2017

«ΑΕΠΙ: μια οικογενειακή επιχείρηση ληστείας»

Ομιλία Γρ. Ψαριανού στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την Συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων συζητείται και θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι και ειδικός αγορητής για το εν λόγω νομοσχέδιο, Γρηγόρης Ψαριανός, αφού έκανε μια «ιστορική αναδρομή» που ξεκινάει ενάμιση χρόνο πριν με την εισαγωγή του προηγούμενου νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση, την κατάθεση του, εν συνεχεία, στη βουλή προς ψήφιση και την ξαφνική απόσυρση του τον Ιούλιο του 2016, ενώ, αναφορικά με τη διαδικασία του επείγοντος που για πολλοστή φορά επέλεξε να ακολουθήσει η Κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι το ΠΟΤΑΜΙ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ψηφίσει θετικά για το «επείγον, το υπερκατεπείγον ή το υπέρ υπερκατεπείγον», όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφέρθηκε στη συνέχεια, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, στο θέμα της ΑΕΠΙ:

«Η βασική πηγή προβλημάτων σε όλο αυτό το σύστημα, που έχει γίνει κραυγαλέα περίπτωση, είναι η Α.Ε.Π.Ι. και αυτό, το ξέρετε όλοι. Επειδή είχα και δισκοπωλείο, και στα ραδιόφωνα δούλεψα επί 25 χρόνια, και δούλεψα και σε μαγαζιά που έκαναν χρήση μουσικής, ξέρω την αλητεία που γινόταν από την ΑΕΠΙ, επί δεκαετίες. Από μια οικογενειακή επιχείρηση ληστείας, που είχε δέκα – δεκαπέντε κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς, τους τα ακούμπαγε σχετικά χοντρά, και 1500, 2500 από πίσω, συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές, συγγραφείς, συγγενείς, υπέφεραν. Ληστεύαμε τα μαγαζάκια εν γνώσει του Κράτους.

Καφενεδάκια με τρία γεροντάκια και πήγαινε, μέσα Ιουλίου, ένας κύριος ή μια κυρία από την ΑΕΠΙ και έλεγε « θέλουμε να μας δώσετε τόσα». Νταβατζιλίκι κανονικό δηλαδή. Και έκλαιγαν οι άνθρωποι στα μαγαζάκια στις επαρχίες. Τα ξέραμε όλα αυτά και κάναμε όλοι την πάπια. Και οι παλιοί δωσίλογοι γερμανοτσολιάδες και οι νέοι δωσίλογοι γερμανοτσολιάδες. Δεν θα ήθελα να σας διαβάσω τώρα το τι έχει κάνει η Α.Ε.Π.Ι. από τότε που ιδρύθηκε, δηλαδή από το 1938 από τους Ξανθοπουλέους. Δεν θέλω να σας απαριθμήσω, το τι νομικά και άλλα κόλπα έχει κάνει, εν γνώσει όλων μας. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ τώρα, αλλά θα κλείσω μόνον λέγοντας, ότι η ολιγωρία των Κυβερνήσεων εδώ και είκοσι χρόνια σε σχέση με την Α.Ε.Π.Ι. και με πολλά άλλα πράγματα, ήταν εγκληματική και με το παρόν νομοσχέδιο σχεδόν την “βγάζουμε λάδι” και ανοίγουμε την πόρτα για να μπουν και άλλες κερδοσκοπικές εταιρίες που μπορούν με τη σειρά τους να γίνουν ληστρικές σαν την ΑΕΠΙ.»