29 Οκτωβρίου, 2015

Ελλάδα, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα δίχως εθνική πολιτική για το βιβλίο

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Μπαλτά που κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας, όσον αφορά την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής για το βιβλίο μόνο στην Ελλάδα από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Φωτήλας επεσήμανε ότι μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ και την ανάθεση των αρμοδιοτήτων του στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) – όπου δεν έχει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας- ακυρώθηκε κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για το βιβλίο. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ενίσχυσης μεταφράσεων δεν λειτουργεί, το πρόγραμμα για τη φιλαναγνωσία καταργήθηκε με αποτέλεσμα να μην απορροφηθούν 2,4 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, η έκδοση βιβλίων να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την επιβολή 23% ΦΠΑ στην παραγωγή βιβλίου, καθώς και με την ενιαία τιμή και το πρόγραμμα ενοποίησης των βιβλιοθηκών να μην υφίσταται.

Ο Υπουργός κ. Μπαλτάς, αφού ευχαρίστησε τον βουλευτή για την εύστοχη ερώτηση που κατέθεσε, απάντησε ότι για την παρούσα κατάσταση φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Συμφωνεί ότι πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει εθνική πολιτική για το βιβλίο, αλλά αφού πρώτα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση και ότι είναι θετικός στην εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Παρόλα αυτά δεν αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων έκδοσης βιβλίου ούτε λόγω επιβολής 23% ΦΠΑ στην παραγωγή βιβλίου ούτε και στην ενιαία τιμή βιβλίου.

Στη δευτερολογία του ο κ. Φωτήλας ζήτησε να σταματήσουν τα γενικόλογα και τα ευχολόγια και να υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Συμφώνησε ότι φταίνε αυτοί που κυβερνούσαν για 40 χρόνια, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε αλλαγές όσον αφορά τη δική τους πολιτική, αφού δεν έχει κανένας μέχρι σήμερα προχωρήσει σε μακρόπνοα σχέδια για το βιβλίο.

Ακολουθεί το βίντεο της συζήτησης:

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

Σχετικά