7 Σεπτεμβρίου, 2017

Σε 2,1 δις ευρώ ανέρχονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα από τη μη επιστροφή φόρων, συνολικού ύψους 2,1 δις ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά κυρίως επιστροφή Φ.Π.Α και φόρο εισοδήματος, χωρίς να έχει υπολογιστεί ως δαπάνη, στις οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ παραμένει άγνωστο, πότε θα πιστωθούν οι επιστροφές στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Στα 2,1 δις ευρώ περίπου ανήλθαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα»

Παρά τα ευνοϊκά μέτρα που έχουν τεθεί από τον Αύγουστο με την διάταξη του άρθρου 74 του ν. 4484/2017 και προβλέπουν την άμεση επιστροφή φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ σε νομικά και φυσικά πρόσωπα χωρίς έλεγχο, εφόσον το συνολικό αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι το ύψος των 10.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα τέλη Ιουλίου ανήλθαν στα 1,252 δις ευρώ, αυξημένες κατά 269 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο.

Στο ανωτέρω ποσό προστίθενται ακόμη 890 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών τις οποίες δεν έχουν ακόμα επεξεργαστεί οι εφορίες, παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει εμπρόθεσμα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να μην εγγράφεται ως επίσημη υποχρέωση του Δημοσίου, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα πιστωθούν οι επιστροφές στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά, το Δημόσιο οφείλει περίπου 2,1 δις ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Από στοιχεία που αφορούν την επιστροφή ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτημα προκύπτει ότι:

 • 6.568 επιχειρήσεις αναμένουν την επιστροφή ΦΠΑ που ανέρχεται στο ποσό των 891 εκατ. ευρώ,
 • 4.407 επιχειρήσεις περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 734 εκατ. ευρώ για περισσότερες από 90 ημέρες,
 • Ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 357 ημέρες,
 • Υπάρχουν εφορίες που καθυστερούν τις επιστροφές φόρων για διάστημα πάνω από 4,5 έτη.
 • Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, ο όγκος των υπολειπόμενων υποθέσεων που είναι προς επεξεργασία από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, αλλά και αυτών που έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός έλεγχος προσδιορισμού φόρου, σε συνδυασμό με τον δυσανάλογο αριθμό των υπαλλήλων ελεγκτών που καλούνται να ελέγξουν και επεξεργαστούν αυτές τις υποθέσεις, δεν συνάδει με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, για ολοκλήρωση των εκκρεμών υποθέσεων επιστροφής φόρου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, στόχος που έχει συμφωνηθεί και με τους πιστωτές της χώρας.

  Δεδομένου ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις επιστροφής φόρων αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις, τα οποία για άλλη μια φορά πέφτουν θύματα της γραφειοκρατίας και των ατελέσφορων εκλεκτικών επαληθεύσεων για οριστική εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων.

  Δεδομένου ότι η επιστροφή των φόρων ή ο συμψηφισμός τους με άλλες οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις, μετά την οριστικοποίηση τους αποτελεί μεγάλη οικονομική ανάσα στην πορεία των συναλλαγών τους, δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης των Ελληνικών επιχειρήσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό και δίνει κίνητρο για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  Δεδομένου ότι υποχρέωση των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων είναι να πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά και το κράτος οφείλει να προβαίνει άμεσα και έγκαιρα στις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει έναντι των πολιτών.

  Δεδομένου ότι για άλλη μια φορά η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί εκτός στόχων και χρονοδιαγραμμάτων με τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές μας στον τομέα αυτό.

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1) Ποιος είναι ο αριθμός και το συνολικό ποσό των υποθέσεων που τακτοποιούνται με τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 4484/2017; Ποιος ο χρόνος για την οριστική διεκπεραίωση τους;

  2) Ποιος είναι ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων που δεν τακτοποιούνται με τις προαναφερθείσες ευεργετικές διατάξεις για επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και ποιο το συνολικό χρηματικό ποσό που οφείλει το κράτος προς αυτούς;

  3) Ποιο το χρονοδιάγραμμα για τις εκκρεμείς υποθέσεις επιστροφής φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ) που δεν εντάσσονται στον ευεργετικό νόμο και θα ακολουθήσουν την διαδικασία του ελέγχου;

  4) Γιατί μέχρι σήμερα ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν προέβη έγκαιρα στις νόμιμες ελεγκτικές επαληθεύσεις που όφειλε να κάνει με τα ηλεκτρονικά μέσα ελέγχου που διαθέτει, προς οριστική διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων επιστροφής φόρου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα;

  5) Τι προτίθεστε να κάνετε στην περίπτωση που τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα με τους πιστωτές της χώρας μας δεν τηρηθούν; Υπάρχει κίνδυνος η καθυστέρηση αυτή να αποτελέσει μέρος του προβλήματος για το κλείσιμο της επικείμενης αξιολόγησης;
  Ο ερωτών βουλευτής
  Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου