24 Απριλίου, 2018

«Εκεί που μια Αμυγδαλέζα την έλεγαν Νταχάου, κάνατε τα νησιά αποθήκες ανθρώπων»

Ομιλία του Γρηγόρη Ψαριανού στην Επιτροπή Δημ. Διοίκησης, Δημ. Τάξης & Δικαιοσύνης

Με καθυστέρηση μιας πενταετίας και με πολλές τροποποιήσεις επιχειρείται η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2013/33/ΕΕ για τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών & την τροποποίηση των διαδικασιών ασύλου. Στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, από την πλευρά του Ποταμιού, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, αφού επεσήμανε σοβαρές τροποποιήσεις από το αρχικό κείμενο αλλά και πολλά προβληματικά σημεία του Σχεδίου Νόμου, μεταξύ άλλων, επεσήμανε και τα εξής:

«Όλα τα καλοκαίρια από το 2014 έως το 2017 βρισκόμουν στην Μυτιλήνη. Οι ροές ήταν συνεχώς αυξητικές, ενώ είχαν στηθεί περίεργες επιχειρηματικές δραστηριότητες όχι μόνο από τούρκους και άλλους διακινητές, αλλά και από συμπολίτες μας. Όταν πρωτοεπισημάναμε το πρόβλημα αντιμετωπίσαμε μια …προοδευτική πολιτική της ανοιχτής αγκάλης! Προφασίζονταν κάποιοι αρμόδιοι ότι επρόκειτο για πρόσφυγες από τη Συρία. Κι όταν λέγαμε ότι είναι άλλο θέμα οι πρόσφυγες της Συρίας και άλλο οι οικονομικοί, οι «λαθρομετανάστες» -εντός εισαγωγικών-, δηλαδή οι παρατύπως ερχόμενοι μετανάστες, κάποιοι “προοδευτικοί” υπουργοί, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ειδικοί αγορητές και λοιποί βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μας έλεγαν πως δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός κι ότι όλοι άνθρωποι είναι! Λες και εμείς νομίζαμε ότι είναι τσαλαπετεινοί ή στρουθοκάμηλοί και δεν ξέραμε ότι ήταν όλοι άνθρωποι! Όμως η ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης της κάθε κατηγορίας ήταν ουσιαστική και επιτακτική και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Και να θυμίσω πως υπήρχαν δυνατές προοδευτικές φωνές που μιλούσαν για το Νταχάου της Αμυγδαλέζας, κι έλεγαν ότι πρέπει να κλείσει. Όπως έλεγαν κι ότι έπρεπε να ρίξουμε το φράχτη του Έβρου. Ακόμα δεν είχε ενταθεί το φαινόμενο της θαλάσσιας εισόδου παράτυπων μεταναστών, προσφύγων και φυγάδων. Και δεν ήταν μόνο οι πρόσφυγες της Συρίας. Εκείνοι που έρχονταν από χώρες του Μαγκρεμπ, της υποσαχάριας Αφρικής, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν το Πακιστάν ή τις χώρες της πέρα Ανατολής ήταν πολλαπλάσιοι από τους Σύρους πρόσφυγες. Κι εκεί που είχαμε μία μόνο Αμυγδαλέζα, ενώ θα έπρεπε να την οργανώσουμε καλύτερα και να δημιουργήσουμε άλλα δέκα σοβαρά κέντρα υποδοχής & φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, αφήσαμε να νησιά να γίνουν αποθήκες ανθρώπων και τώρα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Και πρέπει να πω ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, το οποίο γίνεται όλο και εντονότερο. Μας καταχεριάζατε, εσείς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβερνητικοί, όταν λέγαμε πως χρειαζόμαστε μια διαφορετική αντιμετώπιση. Προτείνατε την προοδευτική πολιτική της ανοιχτής αγκάλης ή την ακόμη πιο επαναστατική πολιτική της ηλιοθεραπείας. Μαζέψτε το, τώρα!».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Σχετικά