24 Απριλίου, 2018

Απώλεια για την Υπηρεσία Ασύλου η μη ανανέωση των συμβάσεων έμπειρου προσωπικού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η μη ανανέωση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των ήδη έμπειρων εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου θα έχει αρνητικές συνέπειες στις διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας σε πανελλαδικό επίπεδο, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.

Οι αυξημένες προσφυγικές ροές επιβάλλουν όχι μόνο την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με επιπλέον προσωπικό, αλλά και την αξιοποίηση του υπάρχοντος έμπειρου προσωπικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ 1 /2017) είναι πολύτιμη και προωθητική για το έργο της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς καλείται να αντεπεξέλθει γρήγορα σε έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο αιτημάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Απώλεια για την υπηρεσία ασύλου η μη ανανέωση των συμβάσεων έμπειρου προσωπικού

Η αύξηση των προσφυγικών ροών τον τελευταίο μήνα επιβάλλει αφενός την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με επιπλέον προσωπικό και αφετέρου την αξιοποίηση του υπάρχοντος έμπειρου προσωπικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει στην ανανέωση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ 1 /2017) προκειμένου η τεχνογνωσία και η εμπειρία των ήδη εργαζομένων να αξιοποιηθεί με επωφελή τρόπο στην εκπλήρωση της αποστολής της Υπηρεσίας Ασύλου.

Δυστυχώς όμως, όπως καταγγέλλει με σχετικό δελτίο τύπου το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού, ενόψει της επικείμενης λήξης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, τίθενται, εκ μέρους της Διοίκησης, έωλα και αμφισβητούμενα νομικά «κωλύματα», που δεν επιτρέπουν την ανανέωση του συνόλου των συμβάσεων και τελικά θα οδηγήσουν εκτός υπηρεσίας τους πιο παλιούς και έμπειρους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου.

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι της ΣΟΧ 1 /2017 αποτελούν έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που υποστηρίζει αποτελεσματικά και με αυταπάρνηση το έργο της Υπηρεσίας Ασύλου.

Δεδομένου ότι η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου είναι πολύτιμη και προωθητική για το έργο της Υπηρεσίας Ασύλου.

Δεδομένου ότι η απομάκρυνση των ήδη εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα είναι επιζήμια για τις διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν επιτρέπουν την ανανέωση του συνόλου των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων;

2. Πόσο αποτελεσματική θα είναι για την Υπηρεσία Ασύλου η απομάκρυνση έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου