15 Σεπτεμβρίου, 2016

Ανάγκη έγκαιρης καταβολής νοσηλίων στη «Γαλήνη Αναπήρων Παιδιών» στην Πάτρα

Τα σοβαρά ζητήματα λειτουργικότητας του Ασύλου Χρόνιων Παθήσεων «Γαλήνη Ανάπηρων Παιδιών» στην Πάτρα επισημαίνει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Το εν λόγω Άσυλο λειτουργεί υπό την αιγίδα του φιλανθρωπικού Σωματείου «Κιβωτός Αγάπης» και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα για ΑμεΑ στην πόλη. Όμως, η μείωση ή η μη καταβολή των νοσηλίων για τα παιδιά από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προκαλεί προβλήματα επιβίωσης στο Άσυλο. Για το λόγο αυτό, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, εάν θα καταβάλουν και πότε τα οφειλόμενα νοσήλια από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ποιο είναι το σχέδιο του κράτους για την εξυπηρέτηση των εν λόγω παιδιών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υγείας

Θέμα: Ανάγκη έγκαιρης καταβολής νοσηλίων στη «Γαλήνη Αναπήρων Παιδιών» στην Πάτρα

Το Άσυλο Χρόνιων Παθήσεων «Γαλήνη Ανάπηρων Παιδιών» λειτουργεί στην Πάτρα υπό την αιγίδα του φιλανθρωπικού Σωματείου «Κιβωτός Αγάπης». Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα για ΑμεΑ στην πόλη, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε παιδιά με νοητική υστέρηση, τετραπληγία, παραπληγία, τύφλωση και άλλες συναφείς παθήσεις.

Οι διαρκείς μειώσεις που υφίστανται οι επιχορηγήσεις των ιδρυμάτων τα τελευταία τρία έτη από τους εποπτευόμενους φορείς έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση και υπολειτουργία τους, με δραματικό αντίκτυπο στην υγεία και διαβίωση των περιθαλπόμενων πολιτών κάθε ηλικίας. Ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα λειτουργικότητας. Έτσι, και το Άσυλο αντιμετωπίζει ανάλογα σοβαρά προβλήματα αφού ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όχι μόνο δεν έχει καταβάλει τα προβλεπόμενα νοσήλια για τα παιδιά, αλλά προβαίνει και σε μειώσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεραπευτηρίου σε μία ύστατη προσπάθεια να αναδείξει το ανωτέρω θέμα, προχώρησε σε παραίτηση από την κρατική επιχορήγηση, η οποία ας σημειωθεί δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που προκύπτουν από τις μειώσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Επειδή πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση των πολύτιμων υπηρεσιών του Ιδρύματος στα παιδιά με αναπηρία στην περιοχή

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να καταβληθούν τα οφειλόμενα νοσήλια από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω μείωσή τους; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

2. Πρόκειται να προχωρήσετε σε ενέργειες ώστε να μην αναγκαστεί το Άσυλο Χρόνιων Παθήσεων «Γαλήνη Ανάπηρων Παιδιών» είτε να κλείσει είτε να μειώσει τον αριθμό των παιδιών που εξυπηρετεί; Πώς θα εξυπηρετήσει το κράτος τα παιδιά αυτά στην περίπτωση αυτή;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας