3 Ιουλίου, 2017

Nα εξαλειφθούν στο νέο Δουβλίνο οι ασύμμετρες υποχρεώσεις των χωρών πρώτης υποδοχής

Η προσφυγική κρίση, το μέλλον των πολιτικών της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας τέθηκαν στο επίκεντρο του εργαστηρίου του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών (FEPS), στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Global Turkey in Europe».

Τις εργασίες άνοιξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του FEPS Massimo D’Alema. Ο κ. Κύρκος επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που είχε η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας καθώς μείωσε τον αριθμό των μεταναστευτικών ρευμάτων προς τα νησιά κατά 97% τους τελευταίους 15 μήνες. «Η ΕΕ πρέπει να επιτύχει επενδυτικές συμφωνίες και με τις χώρες της Αφρικής, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

To κεντρικό ζητούμενο όμως είναι να δημιουργήσουμε οι ίδιοι ένα κεντρικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο, το οποίο θα υποστηρίζεται από μια προσέγγιση που θα είναι και «κοινή» για όλα τα κράτη μέλη, και «ευρωπαϊκή», και δεν θα αφήνει τα μεμονωμένα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την ευθύνη από μόνα τους. Παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει αγώνα για τη θέση του σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, διαπιστώνουμε με μεγάλη ανησυχία τις ανεπαρκείς προόδους του Συμβουλίου σχετικά με το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι την έγκριση της αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, τα μέτρα μετεγκατάστασης θα πρέπει να παραταθούν, όπως ζήτησε το Κοινοβούλιο με το ψήφισμά του της 18ης Μαΐου 2017».

Ο ευρωβουλευτής μίλησε και για εσωτερική μετανάστευση που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία: «Η σημερινή κατάσταση στην Τουρκία έχει υποχρεώσει πάνω από 5,2 εκατομμύρια Τούρκους υπηκόους (Αλεβίτες, Κούρδοuς αλλά και Τούρκους σουνίτες ή κοσμικούς) να μετακινηθούν από την κεντρική Ανατολία και τις κουρδικές περιοχές της ΝΑ Τουρκίας προς τα δυτικά και νότια παράλια.

Για να μην αντιμετωπίσουμε σε μερικά χρόνια ρεύμα εκατομμυρίων προσφύγων/μεταναστών από τις τουρκικές ακτές, η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει με ένα κοινό επενδυτικό σχέδιο την οικονομική ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στις νέες τους εστίες, ώστε να αποφευχθούν νέες ροές μετανάστευσης, που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.»

Αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση προόδου της Τουρκίας: «Σε λίγες μέρες ψηφίζουμε στο Στρασβούργο την ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία, στην οποία καλούμε την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, να αναστείλουν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση, εάν εφαρμοστεί η δέσμη συνταγματικών μεταρρυθμίσεων αμετάβλητη. Μιλάμε πλέον για πάγωμα υπό όρους, τους όρους της Κοπεγχάγης και της Βενετίας, το οποίο αποτελεί ένα θετικό μέσο πίεσης προς την Τουρκία για ακύρωση των αντιδημοκρατικών συνταγματικών αλλαγών που έχει ανακοινώσει».

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι: Nathalie Tocci, Director, IAI, Hedwig Giusto, FEPS, Ahmet İçduygu, Dean of the College of Social Sciences and Humanities, Koç University, Angeliki Dimitriadi, Research Fellow, Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP), Asli S. Okyay, Senior Fellow, IAI, Kader Sevinc, EU representative in Brussels of the Turkish Republican People's Party (CHP), Kati Piri, Member of the European Parliament, S&D Group και Javier Niño, Head of the Turkey Division, European External Action Service.