13 Δεκεμβρίου, 2017

«Δειλία της κυβέρνησης η μη ολοκληρωτική κατάργηση της Σαρίας»

Τοποθέτηση του Γρ. Ψαριανού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Ως παραφωνία σε ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη, χαρακτήρισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ειδικός αγορητής από το Ποτάμι, την εφαρμογή, μέχρι και στις μέρες μας, της σαρίας στους Έλληνες μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου «περί μουσουλμάνων θρησκευτικών λειτουργών» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο βουλευτής Β’ Αθηνών ξεκαθάρισε μεν πως πρόκειται για μια θετική νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία το Ποτάμι θα στηρίξει, άσκησε ωστόσο κριτική, λέγοντας ότι πρόκειται για μια μεσοβέζικη λύση, που μαρτυρά δειλία εκ μέρους της Κυβέρνησης να ρυθμίσει ριζικά και αμετάκλητα την αστική και προσωπική κατάσταση των μουσουλμάνων της Θράκης, μέσω της πλήρους κατάργησης αυτής της αθλιότητας, της Σαρίας.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζεται και εφαρμόζει τη σαρία. Από τη μία η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς επίσημο τζαμί ούτε καν νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους πολίτες της πρωτεύουσας της χώρας και από την άλλη στη δυτική Θράκη Έλληνες μουσουλμάνοι βρίσκονται συχνά μετέωροι νομικά και κοινωνικά ανάμεσα στη σαρία που αποτελεί άγραφο ιερό νόμο και στο αστικό δίκαιο.

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν επιτρέπει την υποκατάσταση του εθνικού της δικαίου από τους ιερούς κανόνες οποιασδήποτε θρησκείας και δεν έχει εμπιστευτεί την απονομή της δικαιοσύνης σε θρησκευτικούς λειτουργούς οποιασδήποτε θρησκείας.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, δεν μπορούν να υποχωρούν έναντι πολιτισμικών και θρησκευτικών παραδόσεων μιας ομάδας πληθυσμού, όποια και αν είναι αυτή.

Με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται μια προσπάθεια επικαιροποίησης των παρωχημένων, αλλά αμετάβλητων διατάξεων των νόμων του 1920 και 1991. Κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν καταργεί την εφαρμογή της σαρίας, του πιο αναχρονιστικού νομικού συστήματος του κόσμου. Αυτή η παραφωνία αποτελεί μοναδική πρωτοτυπία σε ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη. Ο αναχρονισμός αυτός καταδικάζει τη μειονότητα της Θράκης σε δικαστική γκετοποίηση και στερεί από γυναίκες και παιδιά θεμελιώδη δικαιώματα, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό, αν όχι το σημαντικότερο εμπόδιο στην πλήρη ένταξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής, της χώρας και της Ευρώπης. Αυτή η αθλιότητα πρέπει να λήξει. Και αυτό είναι το ζητούμενο για όλους τους Ευρωπαίους Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως πολιτικών, κοινωνικών, θρησκευτικών ή άλλων ιδιαιτεροτήτων».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Σχετικά