5 Ιουνίου, 2015

Διακόπηκε η υδροδότηση δεκάδων νησιών της χώρας

Η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει από την διακοπή υδροδότησης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν δεκάδες νησιά της χώρας, στα οποία κάτοικοι και τουρίστες αναμένεται να πουν από αύριο το «νερό–νεράκι», καθώς η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στα διαδικαστικά της υδροδότησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος έλλειψης νερού. Η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει από την διακοπή υδροδότησης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Η Χριστίνα Ταχιάου τονίζει ότι σε περισσότερα από 10 νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπως η Πάτμος, η Λέρος και το ακριτικό Καστελόριζο, η μεταφορά νερού σταμάτησε, ενώ τα αποθέματα νερού που διαθέτουν τα νησιά αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των τουριστών για διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών. Σε κάποια νησιά μάλιστα, οι βρύσες των σπιτιών και των ξενοδοχείων θα στερέψουν σε λιγότερο από δύο ημέρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου η αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών καταδικάζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο μαρτύριο της σταγόνας.

Η βουλευτής του Ποταμιού επισημαίνει ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας προέκυψε επειδή το υπουργείο δεν προχωρά στην εξόφληση του ποσού της σύμβασης που έχει συνάψει με την εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, καθώς μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία και το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτουν υδροφόρες. Η εταιρεία που μεταφέρει το νερό σταμάτησε σήμερα τα ναυτικά δρομολόγια, καθώς το Υπουργείο δεν έχει πληρώσει τις τελευταίες δύο συμβάσεις, παρ’ όλο που οι δαπάνες έχουν εγκριθεί. Η συμβαλλόμενη εταιρία παρουσιάζει εξ αυτού του λόγου οικονομική αδυναμία και διεκδικεί την νόμιμη πληρωμή της.

Η Χριστίνα Ταχιάου σημειώνει ότι η υδροδότηση των νησιών από το Πολεμικό Ναυτικό έχει αποδειχθεί υπερβολικά δαπανηρή για το κράτος λόγω του μικρού μεγέθους των υδροφόρων που διαθέτει, αλλά και του εξοπλισμού και της επάνδρωσης των πλοίων. Επιπλέον οι υδροφόρες του Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορούν να προσεγγίσουν μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής δηλώνει άγνοια για την εξέλιξη του θέματος και προσπαθεί να εφεύρει λύσεις που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ η νέα σύμβαση για την υδροδότηση βρίσκεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν έχει προβεί ακόμη στις απαραίτητες ενέργειες.

Η βουλευτής του Ποταμιού ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς για το πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υδροδότησης των νησιών που δεν διαθέτουν σύστημα αφαλάτωσης, τονίζοντας ότι «Σήμερα το Καστελόριζο εξαντλεί τα τελευταία αποθέματα νερού. Ακολουθεί η Κίμωλος, η Αμοργός και άλλα νησιά τα οποία δεν διαθέτουν συστήματα αφαλάτωσης. Ωστόσο προβλήματα υδροδότησης παρουσιάζουν και νησιά που έχουν συστήματα αφαλάτωσης, τα οποία δεν συντηρούνται ορθά. Τα παραπάνω είναι σε γνώση της κυβέρνησης, η οποία αδιαφορεί και δεν κινείται άμεσα για την επίλυση τους. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και οι τουρίστες καλούνται να αντιμετωπίσουν τριτοκοσμικές καταστάσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Τα νησιά εκπέμπουν σήμα κινδύνου από την έλλειψη νερού

Τα νησιά του Αιγαίου κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού. Το 2015 συζητάμε για λειψυδρία στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στα διαδικαστικά της υδροδότησης των νησιών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται, ήδη από σήμερα, σοβαρότατο πρόβλημα από την έλλειψη του νερού. Σε περισσότερα από 10 νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπως η Πάτμος, Λέρος και το ακριτικό Καστελόριζο, η μεταφορά νερού σταμάτησε, ενώ τα αποθέματα νερού που διαθέτουν τα νησιά αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των τουριστών για διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών. Σε κάποια νησιά μάλιστα, οι βρύσες των σπιτιών και των ξενοδοχείων θα στερέψουν σε λιγότερο από δύο ημέρες. Μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, η αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών καταδικάζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο μαρτύριο της σταγόνας.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας προέκυψε, επειδή το υπουργείο δεν προχωρά στην εξόφληση του ποσού της σύμβασης που έχει συνάψει με την εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, καθώς μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία και το πολεμικό ναυτικό διαθέτουν υδροφόρες. Η εταιρεία που μεταφέρει το νερό, σταμάτησε σήμερα τα ναυτικά δρομολόγια, καθώς παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει υπογράψει τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να λάβει τα ποσά που της οφείλονται, η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να τα εκταμιεύσει.

Σημειώνεται ότι η υδροδότηση των νησιών από το Πολεμικό Ναυτικό έχει αποδειχθεί υπερβολικά δαπανηρή για το κράτος λόγω του μικρού μεγέθους των υδροφόρων που διαθέτει, αλλά και του εξοπλισμού και της επάνδρωσης των πλοίων. Επιπλέον οι υδροφόρες του Πολεμικού Ναυτικού δεν προσεγγίζουν μικρά και απομακρυσμένα νησιά.
Η εταιρία η οποία διαθέτει τις υδροφόρες, λαμβάνει μέρος σε διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση του έργου υδροδότησης των νησιών.

Με αυτήν την εταιρία η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει το καθεστώς συνεργασίας και από τις διετείς συμβάσεις μετά από διαγωνισμό, επέλεξε την απευθείας ανάθεση, αλλά για διάστημα ενός μήνα η κάθε ανάθεση. Η τελευταία σύμβαση απευθείας ανάθεσης αφορούσε την υδροδότηση των νησιών με 49.000 κυβικών μέτρων νερού μέχρι την 08/06/2015. Την 04/06/2015 μετά την τελευταία παράδοση στην Πάτμο, ολοκληρώνεται η συμβατική υποχρέωση της εταιρίας. Η νέα σύμβαση για την υδροδότηση βρίσκεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν έχει προβεί ακόμη στις απαραίτητες ενέργειες. Επιπλέον, το Υπουργείο δεν έχει πληρώσει τις τελευταίες δύο συμβάσεις καίτοι έχουν εγκριθεί οι δαπάνες. Η συμβαλλόμενη εταιρία παρουσιάζει εξ αυτού του λόγου οικονομική αδυναμία και διεκδικεί την νόμιμη πληρωμή της.

Πέρα από το γεγονός αυτό δεν νομιμοποιείται για περαιτέρω υδροδότηση σε κανένα νησί χωρίς νέα σύμβαση.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής δηλώνει άγνοια για την εξέλιξη του θέματος, ενώ προσπαθεί να εφεύρει λύσεις που όμως δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Σήμερα το Καστελόριζο εξαντλεί τα τελευταία αποθέματα νερού. Ακολουθεί η Κίμωλος, η Αμοργός και άλλα νησιά τα οποία δεν διαθέτουν συστήματα αφαλάτωσης. Ωστόσο προβλήματα υδροδότησης παρουσιάζουν και νησιά που έχουν συστήματα αφαλάτωσης, τα οποία δεν συντηρούνται ορθά.

Τα παραπάνω είναι σε γνώση της κυβέρνησης, η οποία αδιαφορεί και δεν κινείται άμεσα για την επίλυση τους. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και οι τουρίστες καλούνται να αντιμετωπίσουν τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Πώς θα υδροδοτηθούν το Καστελόριζο, η Κίμωλος, η Αμοργός, η Σύμη, και τα άλλα νησιά που δεν διαθέτουν σύστημα αφαλάτωσης και με τι μέσα;

2) Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των νησιών αυτών, οι οποίες είναι αυξημένες μεσούσης της τουριστικής περιόδου;

Η ερωτώσα βουλευτής
Χριστίνα Ταχιάου, Α' Θεσσαλονίκης

5 Ιουνίου 2015