11 Οκτωβρίου, 2016

Αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού

Ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων και ενώ βρισκόμαστε εν τω μέσω του φθινοπώρου, δεν έχει καταβληθεί ακόμα καμία χρηματοδότηση προς το δήμο, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές, παρά τις υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών, επισημαίνει με ερώτησή της η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Καρφίτσα", αναμένεται ακόμα η καταβολή των σχετικών πιστώσεων για άμεσες αποκαταστάσεις σε οδοποιία και ύδρευση από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και η εξειδίκευση μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ποσό των 15 εκ. ευρώ που υποσχέθηκε από την Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η χρηματοδότηση αυτή είναι απαραίτητη άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ασφάλιση της περιοχής, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει και νέα επιδείνωση του καιρού. Σημειώνεται, ότι υπήρξαν κατολισθήσεις στο Αγγελοχώρι, τη Μηχανιώνα και την Αγία Τριάδα, η Επανομή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ τεράστιες ζημιές στην αγροτική οδοποιία έχουν καταγραφεί στους Νέους Επιβάτες, την Κερασιά και το Μεσημέρι.

Τέλος, όσον αφορά την αποζημίωση των πολιτών για τις ζημιές από τη θεομηνία, παρόλο που η διαδικασία αιτήσεων έχει ξεκινήσει, εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει ο δήμος.

Η βουλευτής ρωτά, πότε θα προχωρήσει η καταβολή της αναγκαίας χρηματοδότησης και η έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και ζητά να μάθει τον γενικότερο προγραμματισμό για την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: α) τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, β) τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και γ) τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού

Ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων και ενώ βρισκόμαστε εν τω μέσω του φθινοπώρου, δεν έχει καταβληθεί ακόμα καμία χρηματοδότηση προς το δήμο ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές, παρά τις υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ στην εφημερίδα ‘Καρφίτσα’, αναμένεται ακόμα η καταβολή των σχετικών πιστώσεων για άμεσες αποκαταστάσεις σε οδοποιία και ύδρευση από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και η εξειδίκευση μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ποσό των 15 εκ. ευρώ που υποσχέθηκε από την Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η χρηματοδότηση αυτή είναι απαραίτητη άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ασφάλιση της περιοχής, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει και νέα επιδείνωση του καιρού. Σημειώνεται ότι υπήρξαν κατολισθήσεις στο Αγγελοχώρι, τη Μηχανιώνα και την Αγία Τριάδα, η Επανομή έχει καταστραφεί ολοσχερώς ενώ τεράστιες ζημιές στην αγροτική οδοποιία έχουν καταγραφεί στους Νέους Επιβάτες, την Κερασιά και το Μεσημέρι.

Τέλος, όσον αφορά την αποζημίωση των πολιτών για τις ζημιές από τη θεομηνία, παρόλο που η διαδικασία αιτήσεων έχει ξεκινήσει, εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει ο δήμος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Πότε θα προχωρήσετε στην πίστωση των λογαριασμών με την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να υλοποιηθεί άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών από την πρόσφατη θεομηνία;

2) Πότε αναμένεται να εκδοθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών ώστε να προχωρήσει και η διαδικασία των αποζημιώσεων στους ιδιώτες πολίτες και επιχειρήσεις;

3) Δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται καταστροφές τέτοιας έκτασης από καιρικά φαινόμενα στους δήμους της Θεσσαλονίκης, ποιος είναι ο προγραμματισμός για την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης