29 Ιουνίου, 2016

Καταγραφή φυσικών καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες στην Ροδόπη από εκτιμητές του ΕΛΓΑ

Αβεβαιότητα για τις αποζημιώσεις παραγωγών της Ροδόπης εν μέσω συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των εκτιμητών του ΕΛΓΑ και κυβερνητικής κωλυσιεργίας

Στις 15 Ιουνίου τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν την Ροδόπη, προκάλεσαν ζημιές σε τουλάχιστον 7.000 στρέμματα φυτικής παραγωγής στο δήμο Αρριανών κυρίως, αλλά και στους δήμους Ιάσμου και Μαρώνειας – Σαπών, επίσης.

Σχεδόν με ολική καταστροφή της φυτικής παραγωγής τους και με μεγάλες απώλειες σε υποδομές και γεωργικά μηχανήματα, καταγράφονται αγρότες και κάτοικοι σε οικισμούς, όπως το Νέο Καληντήριο, το Ομηρικό, ο Δοκός η Άγρα, ο Πάσσος, η Βραγιά, τα Αρχοντικά, η Φιλύρα, η Κάτω Δροσινή κ.λ.π..

Επίσης, ζημιές καταγράφονται και σε περιοχές του δήμου Ιάσμου και συγκεκριμένα στο Κοπτερό και τους Αμαξάδες.

Η προθεσμία δηλώσεων των ζημιών στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς ολοκληρώνεται αύριο, 30 Ιουνίου.

Παραμένει, όμως, μέχρι και σήμερα άγνωστο, παρά τις αγωνιώδεις ερωτήσεις των παραγωγών, πότε θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών, λόγω της αποχής των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Γεγονός, που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για ανθρώπους με κατά τεκμήριο πολύ χαμηλά εισοδήματα, που προέρχονται αποκλειστικά από την ενασχόλησή τους με την αγροτική παραγωγή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Καταγραφή φυσικών καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες στην Ροδόπη από εκτιμητές του ΕΛΓΑ»

Κύριε υπουργέ,

Στις 15 Ιουνίου τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ροδόπη προκάλεσαν ζημιές σε τουλάχιστον 7.000 στρέμματα φυτικής παραγωγής στο δήμο Αρριανών κυρίως αλλά και στους δήμους Ιάσμου και Μαρώνειας –Σαπών, επίσης.

Σχεδόν με ολική καταστροφή της φυτικής παραγωγής τους και με μεγάλες απώλειες σε υποδομές και γεωργικά μηχανήματα, καταγράφονται αγρότες και κάτοικοι σε οικισμούς όπως το Νέο Καληντήριο, το Ομηρικό, ο Δοκός η Άγρα, ο Πάσσος, η Βραγιά, τα Αρχοντικά, η Φιλύρα, η Κάτω Δροσινή κ.λ.π..

Επίσης ζημιές καταγράφονται και σε περιοχές του δήμου Ιάσμου και συγκεκριμένα στο Κοπτερό και τους Αμαξάδες.

Η προθεσμία δηλώσεων των ζημιών στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς ολοκληρώνεται αύριο, 30 Ιουνίου.

Παραμένει όμως μέχρι και σήμερα άγνωστο, παρά τις αγωνιώδεις ερωτήσεις των παραγωγών, πότε θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών, λόγω της αποχής των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για ανθρώπους με κατά τεκμήριο πολύ χαμηλά εισοδήματα, που προέρχονται αποκλειστικά από την ενασχόλησή τους με την αγροτική παραγωγή.

Κύριε υπουργέ,

Εξ όσων γνωρίζουμε, τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ καλύπτονται προσώρας αποκλειστικά από τις εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων. Παρά την υποχρέωση που είχαν οι κυβερνήσεις να συνεισφέρουν με ένα ποσό στον ΕΛΓΑ για τα λειτουργικά του έξοδα, από το 2011 που ισχύει ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ.

Κάθε φορά που γίνεται ζημιά και δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ στους αγρότες επιβάλλεται υποχρεωτική εισφορά επιπλέον με 1 ευρώ/ στρέμμα ή 0, 10 λεπτά/δένδρο για να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων.

Έτσι, κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές αγροτών-κτηνοτρόφων που δίνονται στον ΕΛΓΑ είναι περίπου 170-175 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον τα χρήματα για τις εκτιμήσεις σε περίπτωση ζημιών. Από αυτά τα χρήματα πληρώνονταν τα οδοιπορικά οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να γίνονται οι εκτιμήσεις ζημιών και η κυβέρνηση σήμερα δεν φαίνεται να αφήνει περιθώριο εφαρμογής μιας νέας κοινά αποδεκτής συμφωνίας πάνω στο θέμα αυτό, εφόσον υποτίθεται ότι επιθυμεί εξορθολογισμό του συστήματος των οδοιπορικών. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να έχουν σταματήσει οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

Η κυβέρνηση όμως και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και μήνες υπόσχονται στους αγρότες και τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ ότι θα εξασφαλίσουν την καταβολή των οδοιπορικών και την λειτουργία του Οργανισμού.

Εφόσον οι εισφορές των παραγωγών υπέρ ΕΛΓΑ φθάνουν έως και τα 175 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, γεννάται εύλογο ερώτημα για τις πραγματικές αιτίες της κυβερνητικής κωλυσιεργίας για την επίλυση του ζητήματος των οδοιπορικών των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

Κυρίως, γιατί απολύτως ζημιωμένοι από αυτή την υπόθεση είναι οι αγρότες που βλέπουν στις φυσικές καταστροφές που απειλούν την βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους, στις υπέρογκες εισφορές και την αυξανόμενη φορολόγηση που καταδυναστεύουν το εισόδημά τους, να προστίθεται και η ανεξήγητη κυβερνητική ασυνέπεια που εντέλει παράγει μόνο επώδυνα αποτελέσματα για όλους.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε,

Α) Υπάρχει η βούληση ώστε τις επόμενες κιόλας μέρες να σπεύσουν για την καταγραφή των ζημιών οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στις περιοχές της Ροδόπης που χτυπήθηκαν στις 15 Ιουνίου από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα;

Β) Ποιες οι πραγματικές αιτίες της διένεξης της κυβέρνησης με τους εκτιμητές υπαλλήλους του ΕΛΓΑ, από την στιγμή που οι αγρότες παραγωγοί υποβάλλονται ετησίως σε υψηλές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, καλύπτοντας λειτουργικές του ανάγκες;

Γ) Σκέφτεται η κυβέρνηση να συνεισφέρει η ίδια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ και γιατί δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα αν και αυτό προβλέπεται από το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ - Ροδόπης