4 Μαρτίου, 2016

«Διαφυλάξτε την νομοθετική εξουσία από την εκτελεστική και την κυβέρνηση»

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την προστασία των καταθέσεων.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=IamytBTZjJ0&feature=youtu.be

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Σήμερα συζητάμε την ενσωμάτωση μιας εξαιρετικά σημαντικής Οδηγίας, της 2014/49 της Ε.Ε., με την οποία εξασφαλίζεται η εναρμόνιση των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών.

Και είναι σημαντική γιατί θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εμπιστοσύνη που έχει καίρια τραυματιστεί, κατά την διακυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς, όπως σηματοδοτήθηκε από την αθρόα εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό ή τα στρώματα.

Εκείνης της κυβέρνησης, δηλαδή, της οποίας οι καταστρεπτικοί πειραματισμοί σταμάτησαν με την εξίσου καταστρεπτική επιβολή των capital controls.

Η κατάσταση βεβαίως ήταν ήδη ιδιαίτερα δύσκολη.

Μόνο κατά την τελευταία οκταετία, οπότε και ξεκίνησε η ελληνική κρίση, είχαμε σωρευτική πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 26%, που μαζί με τον αποπληθωρισμό έφτασε στο 30% του ΑΕΠ της χώρας.

Πρόκειται για δυσθεώρητες οικονομικές απώλειες που μπορούν να συγκριθούν εν καιρώ ειρήνης μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ το 1929, αλλά και με την εποχή της Βαϊμάρης στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, έγκυροι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού συμφωνούν πώς από μόνο του το λεγόμενο «Varoufakis effect», είχε αρνητικές επιπτώσεις που υπολογίζονται σε 7% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2016.

Η δε επίπτωση στο χρέος υπολογίζεται σε ένα επιπλέον 25% του ΑΕΠ, αν φυσικά προσθέσουμε και το μακροπρόθεσμο κόστος της νέας διάσωσης των τραπεζών, που είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των ανερμάτιστων χειρισμών του πρώην Υπουργού.

Αυτού που μόλις προχθές ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επιτέλους τα λεγόμενά του ως ανοησίες.

Χαιρόμαστε που έφτασε τόσο κοντά στα δικά μας συμπεράσματα και ο κ. Πρωθυπουργός, έστω και τόσο καθυστερημένα…

Με την Ελλάδα βάσει του ΑΕΠ της, να έχει γυρίσει πίσψ στα επίπεδα του 1997, επιβάλλεται να κατανοήσετε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης πώς δεν υπάρχει άλλος χρόνος για πειραματισμούς.
H προσφυγική - μεταναστευτική κρίση που έρχεται να επιβαρύνει την ήδη κρίσιμη κατάσταση την οποία βρίσκεται η χώρα, μοιάζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Είναι απαραίτητο να βρούμε έναν κοινό δρόμο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα.

Η καχυποψία που συναντά η κυβέρνηση σε κάθε της πρωτοβουλία είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό δεν είναι αδικαιολόγητη.

Οι αντιφάσεις, τα ψέματα και η προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης κρίσιμων καταστάσεων δημιουργούν ένα κλίμα που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και όχι στη λύση.
Επιβάλλεται να επιταχύνετε.

Να αφήσετε κατά μέρος τις ιδεοληψίες σας και τη δημιουργία «φανταστικών εχθρών» που φουσκώνουν τους εθνικούς εγωισμούς ματαιώνοντας κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Θα έπρεπε να σας απασχολεί για παράδειγμα το γεγονός ότι το κολέγιο των επιτρόπων αφενός εγκρίνει βοήθεια της τάξεως των 700 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα αξιοποιηθεί εντός ελληνικών συνόρων, αφετέρου όμως επιχειρείται η διάθεση των χρημάτων απευθείας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και όχι στην ελληνική κυβέρνηση.

Και εσείς δεν αντιδράσατε σ’ αυτό. Το αποδέχεστε. Δεν σας εμπιστεύονται.

Θεωρούν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει τη διοικητική επάρκεια για το εγχείρημα της διαχείρισης των χρημάτων.
Είναι άδικο;

Τι αξιοπιστία όμως κτίζετε όταν σχεδιάζετε κέντρο φιλοξενίας στο πάρκο Τρίτση, αρχίζετε εργασίες διαμόρφωσης και 24 ώρες μετά αλλάζετε ιδέα;

Χωρίς ίχνος σχεδιασμού ποιος και πώς να σας εμπιστευτεί;

Ή μήπως με τους παραλογισμούς του Υπουργού κ. Μουζάλα που από τη μια δηλώνει ότι «δεν είναι κακό να κηρυχτεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί αυτό μπορεί να λύσει τα χέρια σε προσλήψεις» και μόλις χτες ανακοινώνει πως «τα σύνορα με τα Σκόπια δεν θα ξανανοίξουν και πως η κρίση θα κρατήσει τρία χρόνια»
Νομίζετε πως έτσι δημιουργείτε εικόνα σοβαρότητας;

Και αλήθεια, ο Υπουργός απλά διαπιστώνει και μας ανακοινώνει πως η χώρα είναι καταδικασμένη στο να γίνει ένα χρεοκοπημένο προσφυγικό γκέτο;

Αδυνατώντας να σχεδιάσετε και να κατασκευάσετε εγκαίρως hot - spots και κέντρα φιλοξενίας τελικά μετατρέπετε τη χώρα σε ένα ανοργάνωτο και χαώδες «κέντρο φιλοξενίας»;

Στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θανου ξαναχτυπά.

Μετά την αδιανόητη για μια ευνομούμενη δυτική δημοκρατία δίωξη κατά του συνταγματολόγου κ. Τσακυράκη σπεύδει να αξιοποιήσει το δικαίωμα που της εκχωρήσατε προσφάτως για τον πειθαρχικό έλεγχο των συναδέλφων της.

Έτσι δεν διστάζει να διατάξει και διενεργήσει η ίδια, αυτοπροσώπως πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέα εφετών κ. Τσατάνη.
Δεν αντιλαμβάνεστε ακόμα σε πόσο επικίνδυνες ατραπούς έχετε σπρώξει τη δικαιοσύνη;

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Σταματήστε να πειραματίζεστε νομοθετικά.

Είναι απαράδεκτο σε μια ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας να προσθέτετε ένα ακόμη κεφάλαιο με εντελώς άσχετες διατάξεις, που αφορούν από την παράταση της θητείας της Διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ή τον απευθείας διορισμό του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του φεστιβάλ Αθηνών, μέχρι αλλαγές στον τελωνειακό κώδικα.

Επιπλέον και αυτή είναι νέα μεθοδολογία, που πρέπει να την προσέξουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπου δια της βουλευτικής, σε εισαγωγικά τροπολογίας αρ.277-60 που αποδέχτηκε ο κ. Υπουργός προκηρύσσετε τις 33 θέσεις των νέων διοικητικών γραμματέων που παρατύπως είχε φέρει ο κ. Βερναρδάκης προχτές – και μάλιστα για να περάσει το σκόπελο της μη ύπαρξης έκθεσης του ΓΛΚ, για το κόστος που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό- είχε προσπαθήσει να τη φέρει ως νομοτεχνική βελτίωση.

Κάνω έκκληση στους συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: μην κάψουν ένα εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους οι βουλευτές υιοθετώντας και διευκολύνοντας την κυβέρνηση σε τέτοιες επιλογές.

Κάνω έκκληση να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας από την εκτελεστική εξουσία και τον έλεγχό της
Στο δε άρθρο 61 απαλλάσσεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ο οίνος που προορίζεται για την παρασκευή ξυδιού.

Διορθώστε το.

Απαλλάξτε το ελληνικό κρασί από τον απαράδεκτο και πρωτοφανή για τα ευρωπαικά δεδομένα Ειδικό Φόρο, που συνιστά όπως, επανειλημμένα έχω δηλώσει, καταστροφή για την ελληνική οινοπαραγωγή.
Εξάλλου, ο όλος σας προγραμματισμός, αποδεικνύεται πως τινάζεται στον αέρα.

Υπολογίζατε πως με την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί θα είχατε αύξηση εσόδων κατά 55 εκ. ευρώ.

Τελικά καταφέρατε να οδηγήσετε τον κλάδο σε μαρασμό, καταστρέφοντας έναν από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) ήδη καταγράφουν απώλεια τζίρου της τάξης του 60%.

Μόλις εχθές κατέθεσα και σχετική ερώτηση -
Μάλιστα, οι γνωρίζοντες τα του κλάδου, υποστηρίξαμε εξαρχής πως ο συγκεκριμένος φόρος θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων αλλά και στην φοροαποφυγή.

Γιατί αυτό που συνέβη τελικά ήταν η μεταφορά των παθογενειών της εγχώριας παραγωγής αποσταγμάτων, δηλαδή του τσίπουρου, της ρακής και της τσικουδιάς και στην οινοπαραγωγή.
Ωθήσατε σοβαρούς παραγωγούς και επιχειρηματίες στις χύμα – παράνομες πωλήσεις.

Οδηγείτε σε υποβάθμιση ένα από τα πιο ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου, ενισχύσατε την ένταση του αθέμιτου ανταγωνισμού και οδηγήσατε έναν ολόκληρο κλάδο στην αποδιάρθρωση.
Τέλος με το σεβασμό στις διαδικασίες και την αποτελεσματικότητα που διακρίνουν τις παρεμβάσεις του κ. Σπίρτζη, τίθεται σε επισφάλεια εν μέσω μάλιστα μιας τέτοιας συγκυρίας η αεροπορική σύνδεση της μισής Ελλάδας με την υπόλοιπη μισή.

Με πλήρη ανευθυνότητα θέτει εν αμφιβόλω τη διασφάλιση των 26 άγονων αεροπορικών γραμμών μετά το τέλος αυτού του μήνα, που ολοκληρώνεται η υφιστάμενη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο.

Κλείνω με την επαναφορά της έκκλησης να αποσυρθεί η βουλευτική τροπολογία 277-60 και επίσης κάνω έκκληση κ. Υπουργέ να αποσυρθεί η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών διότι δεν είναι δυνατόν να προχωρούμε στην ψήφιση νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών χωρίς τη συνυπογραφή του Υπουργού περιβάλλοντος.

Ο σεβασμός στη νομοθετική λειτουργία δεν είναι ούτε τυπική διαδικασία, ούτε πράξη η οποία μας περισσεύει.

Σας ευχαριστώ.