23 Ιανουαρίου, 2017

Δεν ζητάμε χρήματα. Ζητάμε τους αξιωματούχους που μας υποσχεθήκατε και αλληλεγγύη.

Στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των κρατών-μελών έριξε το κύριο βάρος για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στη συζήτηση στην ολομέλεια σχετικά με τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που παγώνουν μέσα στο χιόνι.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

«Αν μιλούσα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, θα σας έλεγα ότι τα χρήματα, τα οποία θέλετε να δώσετε, δώστε τα μόνο στη Σερβία. Εκεί παγώνουν άνθρωποι στο δρόμο και παγώνει και η καρδιά μας και εκεί θα πιάσουν τόπο τα χρήματα. Δεν παγώνουν στα ελληνικά νησιά οι πρόσφυγες, επειδή δεν έχουν διατεθεί χρήματα. Έχουν διατεθεί πολλά και διατίθενται πολλά ακόμη. Παγώνουν οι άνθρωποι στα νησιά, εξαιτίας της απίστευτης διοικητικής ανεπάρκειας, της κατασπατάλησης πόρων μεταξύ ΜΚΟ και κυβέρνησης και κυρίως παγώνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας μας και εξαιτίας των ευρωπαίων πολιτικών.

Η συσσώρευση στα νησιά γίνεται γιατί δεν ολοκληρώνεται η συμφωνία με την Τουρκία από τη μεριά μας. Επειδή από το Μάρτιο, άνθρωποι περιμένουν την εξέταση της αίτησης ασύλου τους, ώστε αυτοί που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και να πάρουν άσυλο και όλοι οι άλλοι να επιστρέψουν στην Τουρκία. Και οι χώρες που εξέτασαν ένα εκατομμύριο αιτήσεις προσφύγων μέσα σ'ένα χρόνο, δεν μας στέλνουν τους ανθρώπους που μας έχουν υποσχεθεί, τους 800 ειδικούς για να εξετάσουμε 15.000 αιτήσεις.

Αυτό ζητάμε από την Ευρώπη. Δεν ζητάμε ένα άλλοθι, δεν ζητάμε χρήματα. Ζητάμε τους ανθρώπους που μας υποσχεθήκατε και αλληλεγγύη.»

Παρακολουθήστε το βίντεο:

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής